tablete za akvarij

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Prijatelj išče tablete za akvarij. Naj povem da sam o tem nimam pojma, bi pa potreboval pomoč.
Ukvarja se z profi akvaristiko, kjer je potrebna zares čista voda
In sicer išče tablete ki ti spucajo vodo. Naj bi šlo za tabletke ki so podobne kot za razglistevanje hišnih ljubljenčkov??
Imenovale pa naj bi se prazni kvantel, ne vem če sem si prav zapomnil?

Se opravičujem za zmedeno sporočilo, vendar nimam pojma kaj išče, on pa ve kaj išče, vendar ne najde :D
confused-1.gif

Hvala
zmaga.gif

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
hah, sem vedu da se bo nekdo ob to obregnu.
Res je, sam človek ni ravno vešč v internetu in tujih straneh, v sloveniji pa tega ni....zato mu hočem pomagat, kolkr lahko

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Vprašanje kaj je za kolega zelo čista voda oz. kaj želi doseč s tabletam. Teh tablet je en kup, vsake imajo svoj namen.

Recimo za razkuževanje vode (za potrebe pitja) se uporablja klorove tablete, ampak voda iz vodovoda je večinoma ustrezno čista če ne celo klorirana. In klorirana voda ribam škodi, tako kot škodi mikroorganizmom. Alternativa kloru je čisto navadno prekuhavanje.

Če je voda preveč "trda" se lahko uporablja tablete za mehčanje vode. Rabiš pa merilec trdote da veš kako dozirat. Vsak pameten akvarist bo dodajal ustrezno trdo vodo, koneckoncev je lažje in manj strupeno da se destilirano vodo "otrdi" do ustrezne stopnje kot pa da se uporablja mehčalce na predhodno trdi vodi.

Za "bistrenje" vode v akvarijih kjer se pojavlja "meglica" se uporablja tablete ki vežejo ali pa dodajajo določene snovi v akvarij glede na potrebe. S pomočjo teh snovi (dušikove spojine, amoniak, kisik ...) se aktivirajo mikroogranizmi v filtru in popucajo vodo. Spet za doziranje teh snovi moraš vedet celotno kemijo vode (testerji) in dozirat tisto kar manjka, rabiš tudi ustrezen filter in zdravo kolonijo mikrooorganizmov.

Jasno vse zgoraj napisano je povezano tudi z tem kaj imaš v akvariju, nek običen krap (zlata ribica) ali pa kakšna delikatna morska riba imata čisto drugačne zahteve in rabita totalno drugačno vodo.

Če poveš kaj točno rabi kolega profič oz. kakšne probleme ima pa lahko svetujemo podrobno, tablete ki bi rešila vse težave vode za vse ribe NI!
grin1.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Kakšne Diskuse in ima težave s slovensko (legendarno naravno čisto) vodo. Deževnico naj uporablja (prefiltriraš skozi oglje) in imaš 9/10 težav rešenih. Sicer pa če je profi, to itak že ve.

Kemije pa čim manj, najbolje nič.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
To razumem, hvala vseeno. Ma tole je bila debata, pa mi je govoril o tem.
Ja, ma ene delikatne ribe in potrebujejo posebno čisto vodo, ki jo naredijo te tablete, ki jih pri nas nikjer ne najde...s tujino pa ni ravno vešč.
Naj bi šlo za tablete, ki so identične tabletam ki so proti zajedavcem za mačke in pse (torej sklepam da pobijejo kakšne amebe...) sam tiste za h. ljubljenčke, naj bi imele določene primesi (predvidevam da kake vitamine itd...) kar pa on noče.

Tako da ja, zapleteno in vem da je problem že pri naju dveh, ker on ve kaj rabi, pa ne ve kako, jaz pa obratno :D
Vseeno hvala za trud

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
To razumem, hvala vseeno. Ma tole je bila debata, pa mi je govoril o tem.
Ja, ma ene delikatne ribe in potrebujejo posebno čisto vodo, ki jo naredijo te tablete, ki jih pri nas nikjer ne najde...s tujino pa ni ravno vešč.
Naj bi šlo za tablete, ki so identične tabletam ki so proti zajedavcem za mačke in pse (torej sklepam da pobijejo kakšne amebe...) sam tiste za h. ljubljenčke, naj bi imele določene primesi (predvidevam da kake vitamine itd...) kar pa on noče.

Tako da ja, zapleteno in vem da je problem že pri naju dveh, ker on ve kaj rabi, pa ne ve kako, jaz pa obratno :D
Vseeno hvala za trud

Pojma nimam, kako bi lahko take tablete prišle prav v akvaristiki...drugače ti pa najbrž lahko pomaga Bojan Dolenc, ibr stručko za akvaristiko, če se s tem še ukvarja... klik maš na linku tudi telefon

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Meni se tudi zdi, da malo naklada.
Kvalitetno vodo v akvariju se doseže z ustrezno predpripravo vode kot je že Utiševalec nakazal. Tako kot pri pivu (RO+minerali) da dosežeš ustrezne parametre, ki jih v akvariju vzdržuješ z ustrezno velikim filtrom in filtrirnim mediijem ter redno menjavo dela vode.
Vse ostalo je nakladanje in iskanje bližnjic za lažji zaslužek.
Sploh pa so vse ribe, ki drstijo mladice v akvarijskih pogojih prilagojene na te.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Čist možno da se malo komplicira. Je pa res da ma ene full smotane ribe in se mu neki kujajo pa nočejo drstit itd. Glede filtrov ma vse rešeno, ma zelo drag sitem. Vsekakor hvala za kontakt

Lp

luka51

Guru
16. avg 2007
14.413
5.690
113
Ta tvoj prijatelj sploh neverjamem če se z akvaristiko ukvarja kaj šele s profi akvaristiko.
tablet ki čistijo vodo v akvaristiki ni.
Da se mu ribe ne drstijo niso krive te tablete ampak paramteri vode, ki morejo ustrezat ribam v času drstenja. Torej ph, gh, kh, T itd.
Če mu v osnovi parametri v vodovodni vodi ne ustrezajo se uporabja RO naprava.
Tudi podatek, da ima drag filtrirni sistem nič ne pove. Filter za par € lahko dela bolje kot filter za 300€. Važna je površia biološkega filtrirnega materjala in redna menjava vode.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Vse to razumem. In ja, fant ima 5 akvarijev, v vseh različne eksotične ribe. Z akvaristiko se ukvarja že 15 let.
In ve kaj dela in ima glede vode vse urejeno od ph, mineralov, T, do profesonalne filtracije ki je skoraj toliko velika kot sam akvarij...Vendar pri eni vrsti rib, se mu je pojavil problem in nekje je zasledil da te tablete ta problem rešijo, naprej pa ne zna...

Sedaj je izpadlo kot da ma tip doma en tank vode, notr par ribic, vodo pa puca tako da notr meče nekakšne tabletke...jao.

Hvala tistim ki ste pomagali, sem mu podal kontakt od gospoda ki je omenjen v prejšnjih postih.
Da ne bomo prešli na kake šankovske debate :D

Lp
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik Nobody pravi:
Je govora o prazikvantelu?

Končno!
Evo, sem vedel da je bla ena piva preveč, pa ga nisem prav razumel.
Hvala, no a kdo kaj ve o tem?
cheer.gif

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Težka bo. Sploh neredčen. Moj foter ga je za akvaristiko uporabljal v prahu, ki ga je dobil direktno od nekoga v Leku ali Krki.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Evo, o tem mi je govoru, da je full težko dobit, da vse kar se dobi je neki mešano in ni kul

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Hja, Diskusi niso šala. Ni dovolj samo draga oprema. Moreš biti malo kemika, da ti uspejo top pogoji za drstenje. Res pa je, da prazikvantel ni za reševanje problema drstenja ampak parazitov na ribi.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
To se razume. Pač jaz res nimam pojma o teh stvareh, zatorej sem lahko klofnu kako neumno, se opravičujem.

Torej če se vrnemo, ribe majo parazite, ki se zdravijo s prazikvantelom, ali kdo ve kje bi ga lahko dobil v čisti obliki?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Če se gre profi akvaristiko potem tablete nimajo kaj delat v akvariju. Za čiščenje vode so tu filtri...seveda mora imeti zunanjega, ustreznega volumna. Notri pa poleg gobe, bio zadev še oglje in vato. Zadnja dva bosta poskrbela da bo voda res čista.Plus seveda ustrezna priprava vode predno gre v akvarij.
Če bi rada vizuelno čisto vodo naj kupi npr. od Tetre Crystal Water

Za kemijsko čisto vodo pa seveda filtrirni material (katera riba v naravi živi v laboratorijsko čisti vodi?)

A dvomim da katera riba tako čabi čisto vodo...bolj je problem v ustreznosti vode...trdota (ph, kh), nitriti, nitrati, temperatura, električna prevodnost, nečistoče v vodi (od težkih kovin, pesticidov, mineralov itd itd).

Pa tudi...če ti nimaš pojma ji to enostavno povej
grims-1.gif
ne glede na to kako rad bi ji pomagal.

(Od tablet kar sem sam zasledil...poleg zdravil seveda...so tablete kot gnojilo za rast rastlin ter tablete za v filter ki pomagajo pri rasti ustreznih bakterij v filtru)