Switch

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.809
388
83
Vipavska dolina
Sem pred eno dilemo, pa me nekaj zanima.
A pri switchu se da konfigurirat porte ali je to v bistvu bolj delilnik. Imel bom za razpeljat 2x net + 3x tv in me malce zadeva muči. V najslabšem primeru bi lahko lotal žice oz. rešil z en kup delilnikov samo s switchem bi bilo verjetno vsaj vizualno najlepše.
Aja pa ne bi dajal kakšnih 100€ +, bolj me zanima varianta tja do 50.
Že vnaprej hvala za odgovore.

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Seveda se na boljšem (takšnem, ki je managable) Layer 2 stikalu da nastavljati VLANe (1 VLAN je logično enako kot samostojno stikalo) in to je absolutno boljša rešitev od hecov z žicami (UTP kablov se praviloma sploh ne lota).

Glede cene pa natančeje povej, kaj bi rad dosegel, ampak verjetno boš nekaj desetakov k 50im moral še dati zraven...

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Potem mora podpirat VLANe - managed switch. Običajno je za TV kar trunk (vlan za tv in vlan za internet, zaradi tv sporeda in ostalega).
Aja, mislim, da si si preveč optimistično zastavil cenovni okvir, za kar želiš
smile-1.gif
klik

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.809
388
83
Vipavska dolina
Ja zgleda da budget kar dobro presega.
Dejansko imam modem in router v eni sobi. Sedaj sem potegnil 2 kabla do dnevne sobe kjer bo priklopljen tv in internet. Od tam gre še v 2 sobi tv in eno internet. Tako da v bistvu do dnevne sobe ni problem, pač vtičnica na enem in drugem koncu. Tam se pa deli v bistvu iz ene vtičnice na 3, iz ene pa na 2. sej vem da obstajajo takile ampak je lepše če ne vidiš tak kup žic. V dozi bi pa verjetno precej težko tole zbasal tko da bo verjetno najbolj prišlo lotanje (čeprav vem da se tega ne dela, še posebej ne za tv signal) v poštev. Budget je vedno bolj omejen in 250€ ni majhna cifra za "estetski izgled" :D

plexix

Fizikalc
10. sep 2007
914
154
43
Heh, ne vem če si ti ravno to pravilno predstavljaš.

Ti rabiš do vsake naprave direktni kabel od routerja oz. vsaj 2 parici. oziroma vsaj do tam, kjer bi rad imel več naprav gor priklopljen.

To ti ne bo naredil noben UTP delilnik, ampak rabiš switch (čist navaden).

lp,

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Najpreprosteje je en switch za TV-je in en drugi za PC-je.

100 megabitni stane od 10 EUR dalje, gigabitni pa od 20 EUR dalje. Torej komot pod 50 EUR, kabli te bodo skoraj več stali...

Za TV preveri bitrate oddaj, če vsi naenkrat pašejo v "kabel" (100Mbps?). Na oko je en HDTV kanal 20 Mbps, torej pri petih istočasno bi že bilo "tesno". gigabit bo pomagal le, če ima modem tudi gigabitni port za TV. Kaki ponudnik je to ? T-2?

Nazadnje urejeno:

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
V vsakem primeru boš potreboval switch, ne moreš tega rešit kar z lotanjem kablov skupaj.
Načeloma se dobi managed gigabit switch tudi ceneje, recimo tole, če potrebuješ ločene VLANe.
Zdaj če prav razumem imaš pa itak povsem ločeno napeljavo za TV in internet, tako da lahko uporabiš 2 poceni gigabit switcha - enega za TV, drugega za internet, kot so ti že predlagali.

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Je precej odvisno katerega ponudnika imaš in ali je VDSL/ADSL ali optika pa ne pozabi na zmogljivost linije.
Jaz uporabljam modem , switch in router. Za dva TV-ja uporabljam povezavo modem --> switch z STB.
Drugo povezavo modem --> router pa mi služi za žično povezavo z PC-ji ter brezžično 3x prenosnik in nekaj pametnih GSM.
Na vseh PC-jih in prenosnikih (brezžično) pa lahko gledam tudi IPTV brez kockanja.

Ti pa ne priporočam uporabo navadnih delilnikov. Uporabi SWITCH za povezavo TV-jev (kabli UTP v enem kosu od switch-a) in ROUTER za povezavo računalnikov (žično ali brezžično). Velja pa za vse povezave, da je UTP kabel v enem kosu, če ne želiš imeti neželjenih motenj v obliki kockanja na TV in zmanjšanja hitrosti interneta ali pa izpadanja le tega.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
IPTV vidiš tudi na PC-jih? V čem je potem smisel ločenega kabla (porta na modemu) ?

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.809
388
83
Vipavska dolina
ksz
na 2 switcha pa sploh nisem pomislil in verjetno se bom odločil kar za to varianto.-
Razmišljam o čem takem predvsem zaradi stenske montaže, tako da vso zadevo lahko v bistvu skrijem za omaro.
Hja če pomislim na strošek 25-30€ ali pa "matranje" z lotanjem in na koncu tudi verjetnimi težavami...
bo kar nekaj takega zadovoljilo potrebe.
Gigabitnega pa v bistvu ne potrebujem, saj sem na adsl-ju in optike zelo verjetno ne bo nikdar. Pa tudi če bi bila bi en tak verjetno zadovoljivo opravil svoje delo. Edino še, a ima kdo s takim izkušnje oz s kakšnim cimcenejšim, pa da ima varianto stenske montaže pa da je vsaj 4-porten, hvala.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Ta TL-SF1008D v tujini pride od 8 EUR dalje, tak za info.
(s poštnino vred ne boš nič prišparal, le toliko da se spomnimo, kako nas lupijo...)

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Citat:
Uporabnik jolko pravi:
IPTV vidiš tudi na PC-jih? V čem je potem smisel ločenega kabla (porta na modemu) ?

Imam VDSL 2 modem in na njemu so vsi štirje porti enakovredni, tako da je vseeno kam priključim naprave.
Z uporabo switch-a za dva TV-ja in routerja sem zmanjšal nekatere dolžine UTP kablov, ker sta postavljena na primernih mestih. S posodobitvijo originalnega FW na routerju pa pridobil multicast in s tem še možnost IPTV na priključenih napravah.