Svoja spletna trgovina ali zakup na Bolhi?

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Pozdravljeni mojstri!

Ker vas je kar nekaj tukaj, ki se greste inetnetni posel bi rad eno mnenje....

Rad bi postavil spletno štacuno za precej širok spekter izbranih artiklov, predvem tehnične stroke mogoče nekaj bele tehnike... Vem konkurenca je tu najhujša, ampak vseeno! Moram določene stvari kompenzirati in bi na ta način lažje zapiral odprte postavke.

Sedaj pa ne vem, ali bi šel postavljati svojo stran ali pač zakupim prostor na Bolhi. Predvsem gledam iz stališča, da v začetku moje strani ne bo poznal nihče in bi bilo potrebno v oglaševanje vložiti kar nekaj sredstev, bolha pa je relativno dobro obiskana...

Ima kdo konkretne izkušnje in mi lahko pove svoje videnje?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Rad bi postavil spletno štacuno za precej širok spekter izbranih artiklov, predvem tehnične stroke mogoče nekaj bele tehnike... Vem konkurenca je tu najhujša, ampak vseeno! Moram določene stvari kompenzirati in bi na ta način lažje zapiral odprte postavke.

Dobro bi bilo, ce bi pojasnil zgoraj citirano:

(A) nekaj delas in bos kot kompenzacijo dobil nekaj tehnike, katero bi rad prodal (v smislu 5 pralnih strojev)

ali

(B) nekaj delas in bos za kompenzacijo dobil skladisce, polno tehnicne robe, katero bi rad prodal (v smislu 5 komadov vsakega od 100+ artiklov, ki jih bos prodajal)

Ce je prvo, potem ne vidim razloga zakaj bi rinil v nakup svoje trgovine. Ce je drugo, potem nima veze da te se nihce ne pozna, ker tudi nihce ne pozna nobene druge kulturne trgovine pri nas - vse so ali omejene v njihovi ponudbi, ali bedno narejene, ali pa preprosto ne dovolj reklamirane, tako da ti z Bolho ne bi nic pridobil. Jaz sem kupil par let nazaj opremo zase pri firmi, za katero nisem prej nikoli slisal, redno sem se vozil mimo nje, kolega je zrihtal popust, masinerija je pa tako ali tako povsod ista in posledicno tudi garancija, zdaj pa vidim njihove reklame kar pogosto. V igri so bila takrat vsa "velika" imena a'la Merkur, a so bili enostavno prevec leseni, pri vseh aparatih za stanovanje se pa hitro pozna razlika par procentov, zastonj prevoz, itd. Bili so prijazni in na koncu sem nabavil se nekaj stvari, katerih najprej pri njih sploh nisem pricakoval (Blanco korito + armatura, itd.). Torej ni nic slabsega ce te na zacetku nihce ne pozna, zelo hitro te bodo spoznali, ce bos konkurencen (pa ne zgolj cenovno).

To je moje misljenje.

alex3

Pripravnik
7. jul 2009
85
0
6
Če boš odpiral svojo trgovino na netu, vedi, da te brez oglaševanja nihče ne bo našel. Naslova tvoje spletne trgovine ne bo poznal nihče, prav tako nimaš šans, da bi v kratkem času prišel na prvo stran Googlovih zadetkov. Sploh pa s tehnično robo, kjer boš imel na drugi strani enaa, mimovrste, nakupovanje.net in ostale največje pri nas, ki imajo zaposlene ljudi, ki se večino delovnega časa ukvarjajo samo s search engine optimizacijo oz. tem, kako svoje produkte spraviti čim višje na Googlu.

Seveda je pa so vsi nadaljnji nasveti odvisni od tega, kar je vprašal Radirko.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:

Dobro bi bilo, ce bi pojasnil zgoraj citirano:

(A) nekaj delas in bos kot kompenzacijo dobil nekaj tehnike, katero bi rad prodal (v smislu 5 pralnih strojev)

ali

(B) nekaj delas in bos za kompenzacijo dobil skladisce, polno tehnicne robe, katero bi rad prodal (v smislu 5 komadov vsakega od 100+ artiklov, ki jih bos prodajal)

Hm ja.... nekaj bi lahko delal (oziroma nekaj od tega že) in na denar je treba čakat in čakat.... Širjenje posla pa je skoraj pogojeno s kompenzacijo. Lahko pa dobim karkoli si zamislim glede tehnične robe. V končnem tudi gradbenega materiala vendar je tu še manjša marža kot na tehniki. Tako da izbor artiklov je zelo velik. Cene pa so lahko načeloma tudi precej OK. Dobro, če bo prometa več kot mojih odprtih zadev, bom pač jaz plačal nazaj
smile-1.gif
se ne bom branil!

Je pa res, da ta trenutek nisem pripravljen nekih zneskov s štiri in več ničlami vložiti v internetno trgovino in oglaševanje.

"Radirko" kaj pa je zate KULTURNA trgovina?

alex3

Pripravnik
7. jul 2009
85
0
6
Citat:
Je pa res, da ta trenutek nisem pripravljen nekih zneskov s štiri in več ničlami vložiti v internetno trgovino in oglaševanje.

Potem bom rekel samo - pozabi na spletno trgovino. Ok, lahko jo narediš sam ali pa jo daš narediti kakšnemu študentu za 200 eur, ampak takšne spletne trgovine si ne želiš, ker bo kvečjemu odganjala potencialne kupce.

Dosti ljudi ima napačno mnenje... "bom odprl s.p., pa začel prodajat na internetu, saj je itak zastonj, štacune ne rabim, zaposlenih tudi ne, saj lahko naredim vse sam." Žal, ne gre tako. Kdo bo skrbel za customer support, reklamacije, pritožbe? Kdo bo delal odpremo robe? Kdo se bo pogajal z dobavitelji? Kdo bo skrbel za marketing in SEO? One-man-band spletna trgovina lahko laufa, če prodajaš par specializiranih artiklov, čim pa greš v širino, rabiš ljudi. Spletna trgovina, ki jo uporabnik vidi na netu, je samo "frontend". Zadeve v ozadju pa še zdaleč niso enostavne, če hočeš tudi dejansko kaj prodati oz. zaslužiti. In ne pozabi, marže na netu so grozno nizke, še največje spletne trgovine pri nas včasih delajo s 5% ali še nižjo maržo pri določenih artiklih. Ampak oni si lahko privoščijo, ker pri par 1000 prodanih artiklih se pozna tudi 5% marža. Mali spletni trgovec, ki na mesec proda 20 artiklov, pa od teh 5% ne bo imel niti za plačilo elektrike in web hostinga.

Spletna prodaja je posel kot vsak drug. Če hočeš dejansko kaj prodati in zaslužiti, se ga je treba lotiti temeljito in z natančnim načrtom. Drugače boš kvečjemu pokril stroške, ali pa še to ne.

Tole moje pisanje morda zveni pesimistično, ampak takšna je situacija "tam zunaj". Jo še predobro poznam, in sam - čeprav sem se učil pri najboljših iz tega biznisa - se ne bi nikoli lotil odpiranja spletne trgovine s tehnično robo.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Se z večino napisanega popolnoma stinjam, zaraditega sem tudi postavil vprašanje, da dobim še kakšno mnenje....

Sej veš kako je.... v roku 10 let bi bilo lepo, če gremo v "penzijo"
smile-1.gif
in za to je treba prihodke dvigniti.... In bolj kot delam neke kalkulacije bolj prihajam do zaključka, da je trenutno velika jeba delati nekaj, kar bi prinašalo solidno maržo....

mistique

Guru
16. jun 2009
14.078
1.879
113
Emona / Carnium
Morda dodam le še to: tudi velikim pri nas ne gre tako zelo zelo dobro kot bi si mislili. Tudi to je dober, čeprav ne preveč konkreten argument pri odločanju.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Morda dodam le še to: tudi velikim pri nas ne gre tako zelo zelo dobro kot bi si mislili. Tudi to je dober, čeprav ne preveč konkreten argument pri odločanju.

Jaz bi to razumel v smeri, da ja lažje, če si manjši....
wink-1.gif

mistique

Guru
16. jun 2009
14.078
1.879
113
Emona / Carnium
Absolutno se strinjam. Ampak...ne se samo s tem tolažit, da je to dovolj. Mislim, saj veš, da ni. Z nizko ceno tudi ne narediš vsega. Pač za razmislit je. Če imaš nek plan, potem razmisli o investiciji. Mislim, da je zaslužek zadnje na kar moraš pomislit
smile-1.gif
.

Če bi imel spletno trgovino tako malo za zraven, potem ti bo to predstavljalo bolj strošek kot vir zaslužka.

Vsekakor je prednost, da se tudi sicer ukvarjaš s trgovino in imaš utečen posel, dobavitelje, itd....Saj ljudje kupujejo, vendar se prej odločijo, da preko spleta kupjo npr. parfum (čeprav ni logično da parfum kupiš preko spleta) kot pa pralni stroj...
Razmisli o spletni predstavitvi (v smislu vizitke) in probaj to promovirati, da boš na prvih straneh iskalnikov...za začetek je to manjši finančni vložek, če pa bodo rezultati opazni, pa lahko takrat postaviš trgovino...ko boš nekoliko bolj prepoznaven...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Kot je napisal alex3, pozabi na trgovino. Malce premisli o sledecem: nekdo ti noce palcati z denarjem, ti pa lahko zrihta kakrsnokoli robo hoces, s katero bi si ti poplacal njegov dolg, ce jo prodas. Zakaj je potem on ne proda in placa tebi, ce je to tako preprosto ?

Kaj je zame kulturna trgovina ? Mora imeti:

- azuren seznam robe (= da ga redno osvezujejo)
- popoln seznam robe (= da zajema VSE, kar prodajajo)
- da so na voljo vse informacije o artiklu (povezava na stran proizvajalca, specifikacije, granacija, cena)
- da so artikli smiselno razporejeni v kategorije
- da je mogoce iskati po bazi artiklov po razlicnih kriterijih (vkljucno recimo z dimenzijami itd., ne le po ceni)
- da je mogoce spisek rezultatov (ali spisek robe v izbrani kategoriji) sortirati po najbolj smiselnih kriterijih (cena, rok dobave, garancija, poraba, itd.)
- da se vidi stanje zaloge

Ne zveni prav komplicirano in tudi res ni z vidika programiranja take zadeve napram eni kilavi online trgovini, ampak ce pogledas tako firmo, kot je Merkur, se vprasas gojenci katerega zavoda za ljudi z motnjami v razvoju so dizajnirali in vzdrzujejo tak zmazek. Ce grem dol v mesto v mali lokalni Merkur, je tam priblizno 20x vec robe naprodaj, kot v tej online trgovini ... kaj sele ce bi sel recimo v Lj (BTC) ali v kaksno podobno vecjo trgovino. Ne razumeti narobe, Merkur je samo en zmazek, pri nas je vecina online trgovin takih, le par (racunalniskih) je malo manj lesenih.

LaUros

Pripravnik
13. feb 2008
327
0
16
Ljubljana
Jaz ti bom povedal iz druge strani:
v podjetju izdelujemo (tudi) spletne trgovine.

Glavni problem je osvezevanje podatkov, priprava tekstov, slik, cen, itd... pa ceprov se da vse vnesti preko CMS sistema. Tukaj rabis ali malo izdelkov ali pa veliko veliko casa in volje. S tem da se zadeve non-stop spreminjajo.

Je pa tudi tako, da so ljudje malo naivni in mislijo - jah, dejmo placila s kreditnimi, PayPalom, Moneto, itd - ker se dobro slisi... vsaka stvar zahteva cas in % za provizijo, ki si jo kdo vzame... vecina se premisli ko slisi kaksna provizija je pri Moneti, recimo.

Na splosno pa je se nekaj - Slovenija ni ravno v vrhu po internetni prodaji - ljudje neradi kupujo preko neta, se to rajsi pri velikih, ker so imena ki jih slisijo tudi na TV in podobno.
Edina varianta je, da si izdelek ogledajo v fizicnih trgovinah, potem pa ga narocijo preko neta, ce je cenejsi. Ampak tukaj smo potem ze pri klasicnemu problemu, to je da s marzo 5% ne pokrijes niti osnovnih stroskov, kaj sele slovenskih navodil, garancije, podpore, itd...

Je pa moznost da si drazji, gradis na prepoznavnosti, nudis dobro podporo in po moznosti se specializiras na neko ozje podrocje.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Odlično napisano.
zmaga.gif

Sicer pa, obstaja možnost, da si malce razširiš tržišče in greš globalno, npr. Ebay. Vendar v tem primeru verjetno to ne pride v poštev. So pa tudi tam provizije, ko vse sešteješ hitro na 20%.