Svetleč objekt nad Zemljo

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
Živjo

Večkar sem že opazil pa danes tudi, pa me zanima, kaj bi lahko bilo to. Namreč gledam v nebo, opazujem zvezde in opazim svetlo točko, ki se premika po nebu. Ok, si pravim, zopet kak satelit, nakar močno zasveti in sveti nekako 5 sekund, nato se svetloba v parih sekundah zmanjša toliko, da jo je ravno še videti in tako ostane še minutko, dve in nato izgine. Hitrost na nebu je bila podobna letalu. Potovala je v smeri proti jugu. Je tole mogoče mednarodna vesoljska postaja?
rolleyes-1.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.712
6.480
113
Current position of the ISS

Kako to izgleda iz vesolja pa poslušaj:
Chris Hadfield za MMC: Lahko je sprejeti bahav sklep, težje ga je uresničiti

Svet obkrožimo v 92 minutah. Imamo več sončnega sija, kot si lahko predstavljate, saj med nami in Soncem ni ničesar. To je najbolj svetlo in vroče Sonce, ki sem ga videl v življenju. V 92 minutah lahko vidiš cel planet. Vsak dan 16-krat obkrožiš Zemljo, ta se ves čas premika pod nami. Vsak trenutek vidiš drug del sveta. To je res neverjetno bogata izkušnja. Na vesoljski postaji so okna, in čeprav smo ves čas res zelo zaposleni z izvajanjem poskusov in upravljanjem postaje, si vzamemo čas za pogled na Zemljo. Pogled je res ves čas veličasten in očarljiv.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
No, vidim, da ni bila. Kaj pa bi lahko bilo to? Bil je tudi oče zraven in ko je zasvetilo, sva se kar začudila, ker je bila tako svetla. Kaj bi lahko bilo to? Utrinek ni bil, saj sem ga že večkrat videl in vem, kako zgleda. Torej, premikajoča svetleča pikica, ki sem jo opazoval, je po 10 sekundah odkar sem jo zagledal močno zasvetila, svetila enakomerno nekje 5 sekund, mogoče 10, nato se je naenkrat svetloba močno zmanjšala do komaj vidne in tako še kako minuto ali dve nadaljevala proti jugu, potem je nisem več zaznal. Tak pojav sem opazil že večkrat, prvič nekako 10 let nazaj.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
Ta točka je bila po občutku zelo visoko. Utripalo pa ni nič, samo svetila je. In že večkrat sem opazil natanko isti pojav.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Satelit.
Močneje zasveti, ko ti naredi "zajčka"
grin1.gif
Kakšna ravna površina, solarni paneli,... ki odbijejo sončno svetlobo direkt k tebi

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
No, sem hotel ravno napisati, da je občutek tak, kot bi ti nekdo z ogledalom nekje od daleč zasvetil.

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Na tem linku spodaj si lahko pogledaš ob kateri uri boš lahko videl naslednjič ISS, na karti pa lahko vidiš od kje do kje bo viden, pa tudi kako zelo bo zasvetil in koliko časa bo dobro viden.
http://iss.astroviewer.net/obs...;name=Ljubljana

Glede na to, da je te dni ISS viden samo ob zgodnjih jutranjih urah bi rekel, da ti nisi videl ISS.

Možno, da je šlo za poblesk telekomunikacijskega satelita vrste Iridium, tvoj opis dogodka čist sovpada s tem kako se vidi poblesk.
Tukaj poglej za kak dan ali dva nazaj in se poskusi spomniti čas ko si ga videl, verjetno boš ugotovil, da je to to.
http://www.heavens-above.com/IridiumFlares.aspx/faq.aspx

Več o tem: https://en.wikipedia.org/wiki/Satellite_flare

Še video za lažjo predstavo kako to izgleda.