Suunto T6 ali Garmin 405

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
Torej trenutno imam Suunto T6 z foot podom. Ker zadeve ne uporabljam za tek pač pa za hribe, sprehode,... (tek v majhni količini) sem opazil, da mi footpod prikazuje nekako polovične podatke. V nastavitvah nisem videl, da bi lahko karkoli drugega nastavljal kot razdaljo za umerjanje. Bi umerjanje po hoji rešilo problem prikaza razdalje/hitrosti?

Opcija 2 pa je nakup forerunnerja 405, ki ima vgrajen GPS, vendar pa ima garmin precej slabši program na PC, pa tudi precej manj podatkov prikazuje. Ali je zadeva sploh približno tako OK kot T6?

hvala za mnenja.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.023
10.768
113
kod Džej-Zija
Ne pozabi na katastrofalno avtonomijo 405-ke. Zato stvar definitivno ni primerna za dnevne izlete, kaj šele za večdnevne. Za T6 si še vedno lahko privoščiš gps-pod.

Vse skupaj je zelo odvisno od tvojih želja. Če bi rad imel podrobno analizo vadbe, potem imaš na izbiro poleg T6 samo še Polarja RS800 G3 (verzija z gpsom).

Če hočeš imeti podatke o srčnem utripu, vendar brez podrobne analize (EPOC, TE, VO2 itd.), imaš na razpolago kar nekaj gps-ov z dodanim merilcem utripa. Recimo Garmina Forerunner 305 in 405, pri čemer ima 305 bistveno boljšo avtonomijo od 405. Pa kakšen Globalsat (http://www.globalsat.com.tw/eng/product_025_00001.htm ), glej modela GH-615M in GH-625M, obvezno z oznakama M zadaj (monitor utripa). Tudi Garmin Oregon, ki ti bo kot navigacija služil od vseh najbolje, dopušča priklop pasu za merjenje srčnega utripa.

Če utripa ne rabiš, ti bo zadoščal že katerikoli gps. Poceni sta omenjena globalsata, tokrat brez oznake M zadaj. Oznaka B (basic) bo v tem primeru čisto dovolj. Morda še Suunto X10, čeprav spet ni biser avtonomije (cca 6 ur uporabe gps-a zdrži).

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
Očitno bo za hitrost in razdaljo najbolje kupit GPS pod. Škoda edino, ker sem prej kupil footpod, ki ga očitno ne bom rabu...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.023
10.768
113
kod Džej-Zija
Škoda, da ti foot pod ne ustreza, ker za tek je nenormalno natančen, bolj od gps-a. Na isti progi, dolgi nekaj kilometrov, mi je nazadnje pokazal odstopanje okrog 10m, in to ne glede na smer.
shocked-1.gif

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
FootPod bi meni zelo ustrezal. Ampak fora je, da na sprehodu na rožnik in nazaj mi je kazal razdaljo 3,6km, po TISU je pa ta razdalja okoli 7 km. Zato mi ni jasno, kaj je narobe. Mogoče zaradi dolžine koraka, ki je pri teku večji? Oz če imaš idejo, kako naj skalibriram zadevo, da mi bo pravilno kazala za hojo.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.023
10.768
113
kod Džej-Zija
Poskusi s kalibracijo za hojo namesto za tek. Se pravi, poišči traso, katere dolžino natančno poznaš, prehodi jo z vklopljenim footpodom, nato pa v uri popravi tisti korekcijski faktor, da ti bo ura kazala pravilno razdaljo. Potem bi moral footpod tudi v bodoče dobro delati. Res pa je, da na rezultate footpoda vpliva vse živo, od podlage do uporabe čevljev. Načeloma bi moral za vsako podlago ali druge čevlje footpod na novo kalibrirati.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.023
10.768
113
kod Džej-Zija
No, saj. Ti samo skalibriraj (verjetno imaš navodila za to) in bi ti reč morala delat. Meni pri teku npr. prikaže enako razdaljo na poti gor kot na poti dol, čeprav so koraki popolnoma drugačni. Žiroskopi in elektronika delajo čudeže. Ni vrag, da ti ne bi uspelo usposobiti zadeve za pohodništvo. Seveda za lepe, gladke poti. Če bo preveč stopnic, skal ali korenin, od footpoda ne pričakuj čudežev.

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
ksz.
ali obstajajo kakšna navodila v slovenskem jeziku za Suunto T6?
.pdf?

na netu so samo v angleškem jeziku.