Suša 2012?

erikson

Guru
25. avg 2007
22.778
6.553
113
ARSO: Suša v Sloveniji

V obdobju od oktobra 2011 do februarja 2012 je v večjem delu Slovenije padlo od 60 do 70 % običajne količine padavin. Padavinski primanjkljaj traja že skoraj štiri mesece, zacel se je že ob koncu oktobra in se od takrat ni dvignil na mejo povprečnih vrednosti.

Stanje površinskih vod trenutno še ni kritično nizko, se pa približuje najnižjim izmerjenim količinam za mesec marec. Trenutno se po rekah pretaka le približno 35 % običajne količine vode za to obdobje. Izhodiščne razmere za začetek pomladi so slabe zlasti zaradi pomanjkanja snega, ki bi s taljenjem v pomladnih mesecih obogatil vodotoke.

Prvi učinki so že vidni - v trgovini so danes ljudje vozili polne vozičke vode v plastenkah.

17. dec 2010
1.174
0
36
125
Tričetrt ljudi hoče lepo, toplo, jasno vreme ... ne vejo pa, da zemlja rabi vodo, ne vročino ... 15 let nazaj je bilo živeti luksuz .. sneg je držal vso zimo, zapadlo ga je po 30, 40cm ... čisto nekaj normalnega, poletja so bila povprečna ... nekaj vročih dnevov, nekaj hladnih in deževnih dnevov ... pa tudi 35 stopinj ni bilo velikokrat poleti ... danes je to nekaj vsakdnevnega.

Danes ... Suša, vročina pribija vsak dan, potem je neurje skoraj vsak dan, naredi nekaj škode, dežja skoraj ni nič, pa je drugi dan spet isto ... vem, ko sem lani bil doma malo na obisku, je v SENCI kazalo 41 stopinj ...

Jaz, kot kolesar, se zelo rad vozim v lepem vremenu ... v vročini ali toplem vremenu, brez vetra itd ... ko pa gre dež pa sem prav vesel dežja ... in včasih se zelo rad v dežju peljem malo na okrog.

Mislim, da bomo počasi tako kot so v Afriki, kjer v določenih državah "verujejo" v neke božje sile, da kličejo dež itd ... ko je dež pa so zunaj, dokler dežja ne zmanjka ...

Sem gledal en dokumentarec na 1. programu TVS, kjer so kazali neko pleme v afriki, kjer imajo kulturi, da so vedno, ko je šel dež v spoštovanje ubili eno štirinožno žival in so uživali "v kolinah" ob dežju ... Tam baje samo parkrat na leto gre dež ...

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.822
556
113
42
povsod malo
Še huje bo.
Dež bi mogel včeraj padati! 14 dni skupaj pa ne kot naliv ampak tko 80mm na kv. meter na dan.
Na gorenjskem jo že primankuje predvsem na Jesenicah od 3 nadstropja naprej vode po 15 uri ni!
Ironija! na Jesenicah je drugače dovolj vode ampak 400 kubikov dnevno jo porabi železarna! pitne!
Pa ne vem koliko kubikov pitne vode steče direkt v Savo dolinko iz karavanškega predora.

Po kleti sem včeraj že iskal pumpo za šterno.

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
@kolesar... Jao, jao kere nebuloze klatiš... 15 let nazaj je bilo pa vse o.k. Vsako leto ob isti uri so zvoncki vzklili in pticki zapeli in vse je bilo super. Kako se smejim takim neumnostim. Te stari modrosti... 50 let nazaj so bile pa prave zime, ker mi je ata povedal...

Niti sanja se nam ne kaj atmosfera zmore sproducirat in teh 500 let kar spremljamo vreme ni nic... In nic ne vemo kaj pomeni ledena doba, ki traja par stoletij.

Zdaj, ko dejansko v tem delu Evrope ni bilo konkretnih padavin ze skoraj celo leto se pa obnasamo kot da smo edini na svetu in gruntamo kaj je zdaj to. Peeckin dim smo, kolo srece se okrece, enkrat susa enkrat poplave, to je vse. Nic kataklizmicnega ni zadaj.
Nismo tako pomembni kot se nam zdi, teh cca. 80 let, ki jih prezivimo na zemlji je zgolj utrinek, nismo tako pomembni, kot bi si nekateri zeleli, v milijonih let so se in se bodo dogajale mnogo hujse deviacije vremena kot sedaj.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.075
6.265
113
blizu močvirne prestolnice
Saj se ponavlja na vsake toliko let, hvala Bogu imamo štirno, kjer je dovolj vode za zalivati in za sanitarije. Upam da bo slej ko prej začel padati in to lepo, brez neurij, no po parih dnevih ga bomo imeli že poln kufr. V glavnem, nikoli zadovolnji!

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
@kolesar... Jao, jao kere nebuloze klatiš...

Tele ostane tele...

Zadnjič je bilo po TV, da se 34% pitne vode izgubi v vovovodnem omrežju-zaradi dotrajanosti.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Itak bi morali že 30 let nazaj delati novogradnje z dvema sistemoma vodo za tuširanje, umivanje, pomivanje tal, pranje avta, splakovanje wc...in pitno vodo.

Naslednje svetovna vojan bo za zaloge pitne vode, verjetno pa še ne za časa nažih življenj

sass

Guru
1. sep 2007
5.243
887
113
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Itak bi morali že 30 let nazaj delati novogradnje z dvema sistemoma vodo za tuširanje, umivanje, pomivanje tal, pranje avta, splakovanje wc...in pitno vodo.
tega pa ne razumem: enotni vodovod do hiše, potem pa v hiši dvojna napeljava: ena za pitno vodo, druga za vse ostalo?

erikson

Guru
25. avg 2007
22.778
6.553
113
Japonski sistem, kjer vodo iz umivalnika in pralnega stroja speljejo v WC kotliček.

V Sloveniji mnogi WC splakujejo s pitno vodo.

sass

Guru
1. sep 2007
5.243
887
113
v teoriji se sliši uporabno, v praksi pa... ne vem.
če samo pomislim, kaj vse se zliva v umivalnik v kopalnici. da bi se to potem nabiralo v WC kotličku? kakšne obloge bi hitro začele rasti v WC školjki?

B81

22. jul 2007
37.957
11.112
113
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Japonski sistem, kjer vodo iz umivalnika in pralnega stroja speljejo v WC kotliček.

V Sloveniji mnogi WC splakujejo s pitno vodo.

Mnogi?
Sam ne poznam nobenega, ki bi imel ločen sistem. No eni imajo studence v zemljo zabite..

sass

Guru
1. sep 2007
5.243
887
113
poleg umivanja bolj ali manj umazanih rok se vsak dan brijem nad umivalnikom, 1×tedensko strižem. včasih spustim kakšen smrkelj, včasih očistim kak čopič, včasih si žena spere ličila, včasih zlijem tudi kakšno kemikalijo, ko se mi naredi cmok v cevi. skratka nič od tega ne bi rad, da se mi useda v kotličku ali poliva v WC, brez da bi čez zlil nekaj litrov čiste (ni treba pitne) vode.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.658
474
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Saj se ponavlja na vsake toliko let, hvala Bogu imamo štirno, kjer je dovolj vode za zalivati in za sanitarije. Upam da bo slej ko prej začel padati in to lepo, brez neurij, no po parih dnevih ga bomo imeli že poln kufr. V glavnem, nikoli zadovolnji!

Ravno danes sem nazaj zmontiral "sistem" za lovljenje deževnice. Več kot dovolj za zalivanje, pranje avtomobila in za zidavo
zmaga.gif

Ker bo morda koga zanimalo sem še poslikal.
Tanjša cev je priključena na 10l cisterno na paleti in mora dobro tesniti. Nekatere cisterne imajo v pokrovu še manjši čep, ki ga odvijemo in noter gre cev PVC 50mm kot ata na mamo. Pa še gumi tesnilo teh cevi ravno tako originalno sede noter. Ko je cistena polna (ali ob hudemu nalivu) se voda preliva naprej v odtok. Na spodnji strani je še starejša črpalka za centralno (UPS25-60), ki po potrebi vodo potiska v drugo cisterno za zalivanje vrta in je montirana cca. 2m višje. Tam bo predvidoma letos zmontiran še presostat iz odsluženega pralnega stroja in se bo črpalka vključevala avtomatsko.
zmaga.gif

Cena - dva sixpacka. Eden za materijal(brez cisterne) in enega za mene
nahrung002.gif

1450766-17032012(001).jpg

Priponke

• 1450766-17032012(001).jpg
    1450766-17032012(001).jpg
    176,2 KB · Ogledi: 158

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.680
2.416
113
Pomurje
Suša je precejšna. V okolici kjer še ni povsod vodnega omrežja, na polno poglabljajo studence.
Mura je tako prazna, da lahko greš peš v avstirjo in ne rabiš plavat.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Robert, načeloma vremena ne preklinjam, samo tale suša zna bit res sitna, če nimaš prav tole o maju. Že april bi lahko bil tak kot mora biti, vremensko muhav, ne bi nič škodilo.