Superlahek ultra kompakt..

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Mja.. Malo gledam za kaksnimi fajn lahkimi in super prirocnimi fotici.. pa, da so se kolikor tolikor zmogljivi pa je zmaga.. Obstojeci ixus 860 je OK, samo je le dokaj tezak in malce okoren..

Sedaj sem pa opazil Olympus Stylus 7040 ... na papirji zveni fantasticno... ima kdo izkusnje mogoce?

1/2.33 " senzor, se mi zdi, da je za ta rang soliden?
HD muviji, 720p
7x zoom
senzorska stabilizacija
3" zaslon

in na koncu, meni pomebna teza - 144 gramov z baterijo... skratka, lusten, kot kaksen telefoncek.. Pa tudi cena ni nek bavbav.. okoli 240 eurov..

Vasa cenjena mnenja gospodje?
smile-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Poskušaj z njim narediti kakšen posnetek kar v trgovini in ga primerjaj še s kakšno takšno škatlico pa boš videl, če je dovolj dober zate.
Namreč zadnjih nekaj modelov ultrakompaktov firme Olympus je bolj pri dnu s kvaliteto posnetkov, predvsem prednjačijo v količini šuma. Razlog je v 'prenapeti' zahtevi po zajemu, kjer so dosegli kar 50 Mp/cm2.
Se pač več 'pikslov' bolje prodaja...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Ja, tako se lahko bere po forumih in v testih in primerjavah.
Seveda pa ne morem zagotovo trditi, da je ta Olympus, ki si ga omenil tudi problematičen pri šumu. zato sem najprej zapisal, da poskušaj narediti kakšno fotko v zaprtem prostoru.
Glede gostote zajema pa - vsi kompakti kar sem jih do sedaj uspel prijeti v roke in so imelo več kakor 8Mp, so pokleknili pri šumu...
Fizika je neusmiljena - če ne gre, pač ne gre.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
tudi ta je soliden, čeprav ti že zdaj povem, da ISO-tov preko 1600 ne boš nucal. sam imam malo močnejšega brata (TZ6), pa precej šumi na 1600, ampak recimo za printe tja do 15 cm po dolgi stranici, take spominske printe, seveda, je čez glavo dober. priznam pa, da mi je enkrat zmanjkalo baterij v flešu, ko sem delal in sem eno fotko naredil kar s tem tamalim - objekt lepo osvetljen in če ne bi vedel, skoraj ne bi opazil, da je bila v reviji fotka narejena s kompaktom, je pa bila mala fotka, mogoče 6 cm po dolgi stranici. mislim, da panasonic trenutno res dobro dela na področju kompaktov.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Aha, kul hvala vama.

guardy mi je svetoval, da naj na canonu ostanem, pa si naj pogledam Ixus 120.. Videt je zanimiva igracka, samo pri Canonu me najbolj razp..., da ze lep cas niso presli meje med 3 pa 4x zoomom.. Ne zahtevam veliko, ene 6-7x bi bilo super.. Ampak ajde, ce dela Oly za en drek slike mi tudi 30x zoom ne pomaga
smile-1.gif

Oko sem vrgel pa se na Ixus 130..

Te modele je kdo sprobal?

Nazadnje urejeno:

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Če pri SLR-jih lahko izbiraš in načeloma ne zgrešiš, je pri kompaktih izbira samo ena - canon.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.921
10.651
113
kod Džej-Zija
... kreh kreh Bullshit kreh kreh ...
smirk-1.gif

Panasonic pri kompaktih že nekaj časa diktira tempo, Canon mu še nekako sledi, ostali so pa precej zadaj. Predvsem po hitrosti pa Panasonic nima konkurence, sploh pa ne v Canonu, ki ima pri kompaktih AF še vedno precej ubog in počasen.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Panasonic je žal odličen drugi. Slike so še zmerej za en šmorn, ampak vseeno nekako boljše od ne-canon konkurence.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Hm, do zdaj sem pošteno slikal samo z enimi tremi. Pa noben ni bil manj od 300€. Čez hardver res nimam kaj rečt, slike so pa za en šmorn. Še vedno trdim, da za silo spodobne slike med kompakti naredijo samo nekateri canoni.

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.022
1.235
113
42
Evo že kakšen mesec imam canona IXUS 100 IS in moram rečt da sm zadovoljen. NI veliko zooma a fotke in filmčki so pa odlični!

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.921
10.651
113
kod Džej-Zija
Starejši Panasonici so imeli res problem s šumom, predvsem s kromatičnim, in s premočno redukcijo le-tega. Današnji modeli tega nimajo več. Če si videl fotke LX-3, bi moral biti navdušen.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Panasonic je žal odličen drugi. Slike so še zmerej za en šmorn, ampak vseeno nekako boljše od ne-canon konkurence.
Verjetno te v tvojem prepričanju tudi eden od skupinskih testov (pa so ostali, na drugih straneh skoraj enaki) ne bi prepričal?
Recimo na Dpreview, kjer sta kar dva Panasonica zmagovalca v skupini ultrazumov?
http://www.dpreview.com/reviews/q209grouplongzoom/page16.asp

Pa ne mislim prepričevat že prepričane, le včasih je treba svoje trditve tudi malo podkrepiti, ne le z izjavo 'jaz že vem kaj je najboljše', ker se lahko hitro pokaže kaj drugega.
Pa brez zamere, brgo, ampak "nikoli ne reci nikoli".
In poglej še tole: http://www.dpreview.com/reviews/Q408enthusiastgroup/page13.asp

Nazadnje urejeno:

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Govorimo menda o ultra kompaktih in ne o ultrazoomih
smile-1.gif
. Res zadnje čase nisem dobil nobenega panasonica v roke, ampak izkušnje z njimi so malo šumeče. Zadnji ultrazoom od panasonica, ki sem ga nucal je bil pa fz8 - spet z mešanimi občutki. Sam kompaktov sploh več ne uporabljam in sem mogoče malo prestrog. Bi pa sigurno pogledal tudi panasonica - saj sem napisal, da je odličen drugi. V mojih očeh pač sodi tja...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Tudi kanoni ga userjejo. Sem se enkrat prav čudil, kako lahko SE mobitel naredi boljše slike kot pa canonov poceni kompakt.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Poglej za Nikon S8000...najtanjši ultra zoom kompakt. 10x zoom, 720p HD videi, mali, kompakten. Sicer ne vem točno kak je konkurenca ampak ko sem se igral s predprodukcijskim mi je bil zelo všeč. Cena pa je 270€ v bigbangu, kje drugje pa ne vem.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ja, slišal za tega Nikona, menda zelo dober, ampak - se spet zgubi v temnejših pogojih, kjer mu AF menda čisto odpove in tudi šumeti začne precej.

kolegica se je pred kakim mesecem odločala za nakup kompakta, pa je imela med drugim tudi tega v paci, en je bil TZ7 (malce zmogljivejši bratec mojega TZ6) in pa Canon S90. sicer potem ne vem, katerega je izbrala, mislim, da enega izmed Ixusov, vem samo, da ji je bil pogoj HD filmček, ker mora v službi kdaj tudi kak prispevek na hitro posnet, pa je potem malce testirala. vem, da je S90 ni mogla prehvalit, tudi sam sem istega mnenja, je pa kar malo drag (mislim, da še dražji od G11).

sam bi rekel, da Brgo niti ni daleč od resnice - Canon in Panasonic sta v vrhu kompaktov, ampak sam bi rekel, pa sem zavzet Kanonaš, da je Panasonic malce bolj spredaj. ne vem, ko sem sam kupoval, sem se odločal me SX110 pa SX200 in TZ6, če se prav spomnim, in vem da me je po printih TZ6 naravnost osupnil in prepričal. potem se je vse skupaj samo potrdilo, ko sem enkrat šel na nek koncert, privat, pa sem ga imel s sabo in naredil čisto zgledne fotke ...

skratka - probat katerega od Canonov in Panasonicov, potem pa - po feelingu. ostalih sam ne bi gledal in podobno priporočam tudi tebi.

Lecter

Pripravnik
26. jul 2007
598
0
16
To je res. Poleg tega imajo, vsaj nekateri modeli, pocasen AF.
Jaz bi sigurno prej gledal panasonica in se kaj, kot pa canona.