Summer ale

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Imamo kakšnega majstra, ki je že šešvasal kakšen dober summer ale, tipičnega pale-a/cara-a (90/10) imam počasi dovolj.
Na netu imaš pod summer ale nešteto možnosti v večini primerov z preveč pšenice za moj okus (30%+)
Za osnovo bi še vedno obdržal pale 2row, dodal bi malo pšenice (okrog 10-15%?), kakšen munich mogoče, nek manjši % care, npr pod 5%.
Hmelj kakšen ameriški - pa ne preveč (npr. Cascade tako za aromo in okus, mogoče kanček Amarillo-ta v dryhop).
V glavnem, ABV okrog 5% ali manj,
Na zadnjih trkih smo pili nek že skoraj leden summer ale, ki je bil odličen vendar nisem uspel "nažicat" recepta...
Kakršnkoli nasvet je dobrodošel...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Jaz delam vsako leto...je pa res da kot si že rekel, pod imenom summer ale se skriva vse mogoče :D od začinjenih do lahkih, do hopped piv.
Jaz se držim 80 pale ale, 20 pšenice (ostalih kompleksnejših se izogibam).
Kak suh kvas, ostalo po navdihu, ali ga orientiram bolj ameriško (cascade, mozaik itd) ali belgijsko (koriander in razne lupine) ali pa eksperimentalno (bezek, meta itd...)
Nevem no, opcij je neomejeno...:)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Imamo kakšnega majstra, ki je že šešvasal kakšen dober summer ale, tipičnega pale-a/cara-a (90/10) imam počasi dovolj.
Na netu imaš pod summer ale nešteto možnosti v večini primerov z preveč pšenice za moj okus (30%+)
Za osnovo bi še vedno obdržal pale 2row, dodal bi malo pšenice (okrog 10-15%?), kakšen munich mogoče, nek manjši % care, npr pod 5%.
Hmelj kakšen ameriški - pa ne preveč (npr. Cascade tako za aromo in okus, mogoče kanček Amarillo-ta v dryhop).
V glavnem, ABV okrog 5% ali manj,
Na zadnjih trkih smo pili nek že skoraj leden summer ale, ki je bil odličen vendar nisem uspel "nažicat" recepta...
Kakršnkoli nasvet je dobrodošel...

Nametal si že ven recept, zdej moraš sam še v pivovarno. Na ta način rata vedno kaj vrhunskega. No moj galaxy brown ale je dokaz, da ne vedno v prvo, samo v drugo pa sigurno. Brew on
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Summer ale se ponavadi v US tolmači wit ali saison narejen za absolutno pitnost, hmeljen z ameriškim hmeljem ampak ne v APA smer! Tako da lahko pogledaš tudi za temi uradnimi stili, je pa res da wit bazira na pšenici, saison pa bolj na kvasu.

Sam imam za poletje "cream ale", klasičen oldschool ameriški stil. Grainbill je 80% pilsner, 15-20% koruznega drobljenca (hrana za kokoši), 2-3% cara 120. Koruzo predhodno skuhaš cca. 15-20 min vretja, potem dodaš k ostalemu in drozgaš na 66C 90min ali več. Hmelj ameriški Willamette na 30 min (15IBU) in na 10 min (2-3IBU), recimo v gramih je tole 15+5g na cca. 10l piva. Končni IBU 15-20, torej zeli nizka grenkoba. Kvas US-05, fermentacija 1 teden na 18C, pretakanje v sekundarca in še en teden na sobni temperaturi potem pa v lagering za 2-3 tedne. Og okoli 1.045 in FG okoli ali še malo pod 1.010, alkohola okoli 5%. Pitnost visoka, zaradi dokaj nizke grenkobe in nevtralne arome pride do izraza sladkoba koruze tako da pivo spominja na "mednarodne" lagerje. Je pa pri tem pivu tako da je bolj ohlajeno bolj pitno, toplo je pa neužitno (kot lagerji)!
grin1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Jaz delam vsako leto...je pa res da kot si že rekel, pod imenom summer ale se skriva vse mogoče :D od začinjenih do lahkih, do hopped piv.
Jaz se držim 80 pale ale, 20 pšenice (ostalih kompleksnejših se izogibam).
Kak suh kvas, ostalo po navdihu, ali ga orientiram bolj ameriško (cascade, mozaik itd) ali belgijsko (koriander in razne lupine) ali pa eksperimentalno (bezek, meta itd...)
Nevem no, opcij je neomejeno...:)

Pa US-05 al kej bolj specialnega?
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Lahko pa tudi vzameš recept od Brewdog - Dead pony club, ki ima 3.8% alkota in ga preurediš po svoje. Jaz sem si recept ravno včeraj ustvaril. Grenkobo sem zmanjšal pa namesto ameriških hmeljev bom slovenske noter nametal.