Študij višješolske informatike v MB: Doba vs B2

fgdma

Zelenc'
3. mar 2008
29
0
1
Zanimam se za študij višješolske informatike (raven VI/I), vendar se ne morem odločiti med Dobo in B2. Predmetnika sta enaka, razlika v ceni pa je prav tako neznatna. A lahko kdo, ki ima kakšne izkušnje z omenjenima, malo pokomentira?

Hvala in lp.

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Če misliš imeti resno službo v informatiki, potem stran od teh šol. Edina alternativa ti je FERI v LJ ali pa v MBju.
S šolo tipa Doba in B2, ti garantiram da ne boš dobil(a) dobro službo.

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Jaz ti lahko povem iz prve roke, ker sem študent na B2.
Na šoli se še malo lovijo, kajti študij poteka prvo leto (enako na DOBI). Vendar do drugega leta se bodo stvari že uredile.
Šola kot tak..je bolj "kavbojska". Po pripovedovanju in izkušnjah kolegov je DOBA bolj profesionalna....res pa je, da ti na B2 zaradi svoje "kavbojskosti" določene stvari malce tolerirajo.
Da skratim. Če bi se še enkrat odločal...bi se verjetno odločil za DOBO. Sem človek, ki ima rad določen red (tega pa na B2 primankuje)

Hijacker

Pripravnik
23. nov 2007
335
0
16
V LJ imaš sedaj drugo leto možnost študija na CPU smer inženir informatike:

http://www.cpu.si/Informatika/Default.asp

Sam sem študent prvega letnika in tako kot drugje, kjer prvič vpeljejo takšen program se precej lovijo. Dobre predavatelje je namreč zelo težko najti. Letos so sicer spremenili program (sistem točkovanja) ampak dvomim, da bo drugo leto kaj boljše z novimi študenti.

Ker sem že zaposlen in mi podjetje plača šolnino sem čisto zadovoljen s tem programom. Ni pretežek. Sicer ne vem kakšnega dodatnega znanja ne bom potegnil ven iz te šole, ker z osmimi leti delovnih izkušenj, precej tega kar učijo že poznam.

Predavanja so 2x tedensko. Prvo imaš predavanja od predmeta potem en teden časa da s pripraviš in nato izpit. Če ti ni predaleč za vozit morda poglej še to opcijo. Isto dobiš VI/I stopnjo.

Trupl0

Pripravnik
21. sep 2007
211
16
18
Gottschee
@Hijacker
Daj, če imaš čas napiši kaj več o tem študiju na CPU.
Zanimam se zanj ampak sem bil lani prepozen za prijavo.

Mislim se letos jeseni prijavit, da pridobim VII. stopnjo.

Možnosti zaposlitve so? Imam redno službo ampak nikoli se ne ve =)

Hijacker

Pripravnik
23. nov 2007
335
0
16
Citat:
Uporabnik Trupl0 pravi:
@Hijacker
Daj, če imaš čas napiši kaj več o tem študiju na CPU.
Zanimam se zanj ampak sem bil lani prepozen za prijavo.

Mislim se letos jeseni prijavit, da pridobim VII. stopnjo.

Možnosti zaposlitve so? Imam redno službo ampak nikoli se ne ve =)

Tako kot sem napisal. Predavanja 2x tedensko. Predava se samo en predmet hkrati. Po zadnjih predavanjih je en teden prostih dni in potem izpit. Predavanja so od 16:30 do 20:00 (vedno končamo prej, odvisno od predavatelja; je pa res, da niso obvezna tako da lahko greš kadar hočeš). Do sedaj smo imeli predmete:

- Poslovno sporazumevanje in vodenje (komunikacija, malo tudi menedžmenta, pač teorija; se napiflaš in pišeš test)
- Strokovna terminologija v tujem jeziku (po anketi sta samo dva bila za nemščino, tako da smo imeli samo angleščino; pisni test - brez gapfilov)
- Programski praktikum (MS produkti: Word, Excel, Acces, Powerpoint, naj bi bil še Outlook in internet a je zmanjkalo časa; izpit je na računalniku (oblikovanje dokumenta, enostaven preračun v Excelu+graf/vrtilna tabela, query oziroma report v Accessu)
-Programiranje (C++, gradivo kar iz strani: http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/; izpit na računalniku, tri kratke naloge; za tistega, ki je prej programiral mu ne uide desetka, ostali se pač morajo naučit)
-Računalniške komunikacije in omrežja (eden boljših predmetov če te to vsaj malo zanima; pisni test)
-Operacijski sistemi (Windows XP in 2003 server, malo tudi primerjava ukazov Linux/DOS; tole imamo trenutno; imeli smo vaje; delna ocena je iz poročila, ki smo si ga pisali na vajah, drugi del bo pa ustni in sicer ta četrtek
write.gif
)

Do konca prvega šolskega leta (sredi oktobra) imamo potem še:

-Dokumentiranje informacijske tehnologije (nimam pojma kaj bo. predavanja imamo samo dvakrat in potem že izpit)
-Podatkovne baze (upam da bo MySQL)
-Računalniško vodeni procesi (baje najtežji izpit; tega mamo v septembru; bomo vidli kaj bo)

Ostane še praksa. Če si zaposlen in vsaj malo delaš na tem področju ti ta predmet priznajo, tako kot vse predmete ki si jih morda že opravljal na drugih fakultetah ali pa če imaš potrdila za recimo angleški tečaj, MCSE izpite od Microsofta, itd. Poleti imaš skoraj dva meseca počitnic in sicer od začetka julija do začetka septembra. Šola je kr OK. Imajo dve računalniški učilnici. V eni so čisto novi PC-ji, v drugi malce starejši. Upam, da jih kmalu posodobijo, ker na njih laufati v VMWare Windows 2003 server pri 512MB rama pač ne gre.

Pa še to. Na koncu prvega letnika se odločiš v čem se boš "specializiral". Izbiraš lahko med programiranje in podatkovnimi bazami ali pa računalniške komunikacije in omrežja. Sam še ne vem, ker čakam kaj se bomo na bazah učil. Zanima me vse troje.

Po končanem šolanju in diplomiranju dobiš naziv inženir informatikeg in stopnjo VI/I (in ne sedmo, kot si zapisal). Možnosti zaposlitve so malce boljše kot če imaš samo peto stopnjo
wink-1.gif
. Glede iskanja nove zaposlitve ne vem kako je. Sam o tem ne razlišljam, ker mi je čisto OK tam kjer sem.

Če te še kaj zanima vprašaj. Kako bo z novim programom ne vem. Kot vidim iz brošur bo nekakšno točkovanje. Za več informacij si poglej njihovo stran in pokliči Bredo (referentko). Zelo prijazna in vedno pripravljena pomagat.

Trupl0

Pripravnik
21. sep 2007
211
16
18
Gottschee
ufff hvala za informacije....
Sem ti dal eno petko =)

Moram premisliti kako mi bo zneslo ( časovno in finančno ).

Zanima me tudi ali so predavanja na nivoju in ne neki larifari kot so npr. predavanja za izredne študente na FOV ( fakulteta za organizacijske vede )
smile-1.gif

Hijacker

Pripravnik
23. nov 2007
335
0
16
Citat:
Uporabnik Trupl0 pravi:
ufff hvala za informacije....
Sem ti dal eno petko =)

Moram premisliti kako mi bo zneslo ( časovno in finančno ).

Zanima me tudi ali so predavanja na nivoju in ne neki larifari kot so npr. predavanja za izredne študente na FOV ( fakulteta za organizacijske vede )
smile-1.gif

Na kakšnem nivoju so ne morem ravno povedat, ker nimam s čim primerjat. Sam na "pravo" fakultetno nisem nikoli hodil.

Pametno je da hodiš na predavanja. Precej iz njih potegneš. Še posebno točno tisto snov, ki je na izpitu, saj predavatelj tako vmes vedno pove kaj je najbolj pomembno za izpit. Skripte dobiš predno se predmet začne. So dokaj na nivoju. Če pogledaš po internetu v bistvu vidiš, da so podobne med seboj.

Če si vsaj malo že v tem poklicu potem ti ne bi smelo delati težav... Ali na tej ali na katerikoli drugi VSŠ šoli smer informatika. Tu vsaj nimaš fizike in matematike
cheer.gif
.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik Trupl0 pravi:
smile-1.gif

Opa, serješ po FOVovcih
hysterical-1.gif

fgdma

Zelenc'
3. mar 2008
29
0
1
Citat:
Uporabnik C152SLO pravi:
Če misliš imeti resno službo v informatiki, potem stran od teh šol. Edina alternativa ti je FERI v LJ ali pa v MBju.
S šolo tipa Doba in B2, ti garantiram da ne boš dobil(a) dobro službo.

Zakaj pa številni delodajalci pogosto razpisujejo kot pogoj VI. ali VII. stopnjo izobrazbe? Sam imam nekako v mislih to formalno izobrazbo + certifikate CCNA in MCSA oz. kasneje MCSE in kak RHCE. Zakaj recimo s tem ne bi mogel dobiti dobre službe kot sys admin?

edit: typo(s)

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Pravzaprav boš (vsaj prvo) službo še lažje dobil s V. stopnjo in kakšnih certifikatom, iz preprostega razloga: ker te bodo lahko manj plačali
tongue-1.gif

Glede Dobe in ostalih pa tako: jasna stvar je, da greš na faks kot je informatika v prvi vrsti zato, da dobiš papir. Če boš hotel kaj znati, se boš moral do tistega znanja v življenju potruditi sam. Kako kvantitativno ovrednotiti razliko med diplomo FRI/FERI/FOV/B2 (vidiš, da sem jih po zajebanosti že razvrstil) v smislu iskanja zaposlitve, pa ti v enem stavku ne znam povedati...

Trupl0

Pripravnik
21. sep 2007
211
16
18
Gottschee
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Citat:
Uporabnik Trupl0 pravi:
smile-1.gif

Opa, serješ po FOVovcih
hysterical-1.gif

potem sta zdržala do konca....pri meni to pač ni bilo mogoče.
hysterical-1.gif

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.376
247
63
No naj še jaz pristavim svoj lonček.
Končal sem natančno tako šolo kot jo obiskuje Hijacker in sicer na TŠC Nova Gorica. Program je standarden za vso SLO in je kar ok. Veliko praktičnega dela v laboratoriju za posamezen predmet. Če se vsaj malce zagrebeš narediš vse kar mimogrede.
Jaz sem sproti delal izpite in končal v roku: 3 leta.
Edino sedaj sem v dilemi kaj naprej: šola ti da nekaj znanja ni pa vse. Glede na to, da me zanimajo omrežja bom se izobraževal v to smer. BTW kakšen hint za dobro literaturo v tej smeri bi mi prav prišel.
Drugače pa priporočam program. Zaposlitev dobiš kaj kmalu, vsaj na Goriškem.

LP

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.951
6.987
113
Da malce odpremo tole temo...

Zakaj pravite, da šudij pri DOBA ne velja nič? Če se naredi magisterij II. stopnje po bolonjski je to vredno nič? Kam pa naj gre potem človek študirat, obvezno seveda na daljavo, da dobi nek priznan papir?

Obstajajo kakšni skladi za izobraževanje zaposlenih, da se jim zadevo financira v celoti, ali pa vsaj delno?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Če rabiš samo kos papirja, greš lahko kamorkoli.

Če želiš kakovosten študij, ki bo močna referenca pri zaposlitvi, greš na blejski IEDC.

Če želiš nekaj vmes, izbereš nekaj vmes. V primeru informatike npr. EF, FRI...

Akreditirani so mislim da itak vsi.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.951
6.987
113
Pogoj je, da je študij na daljavo. Ne vem, kdo ima danes čas čepeti v klopeh.

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.057
837
113
Jaz mam za enkrat zelo crn pogled na "kvazi" racunalniske fakultete. Pri nas na firmi je res zelo dosti ljudi ki imajo samo V stopnjo, ker pac niso doknocali studija (po vecini so vsi zakljucni letniki). Ne znam si predstavljat nekoga, ki je dober in ga racunalnistvo veseli, da se vpise na DOBO/B2. Tisti, ki so res dobri so se vpisali in pustili, ker so npr. dobili dober siht. Ostali, ki pa niso bili sposobni pa so mogoce sli potem tja. Nevem zakaj bi se ze v startu vpisal na solo, ki ves, da nudi manj. Mogoce je diploma s tega faksa ok za kako delo v administraciji itd... za kaj resnega zal ne (vodja projkta, kaka tujina,...). Vse mi bolj vlece bolj na nek tecaj kot pa na studij. Kolko pa ti potem koristi pa tud nevem. jaz vzamem raje v sluzbo npr. nekoga ki ni koncal FERIja kot pa nekoga ki ima diplomo z DOBE. Mogoce imam samo predsodke... se bo iskazalo cez cas, ko bo teh diplomantov toliko kot ekonomistov... Zdi se mi, da bi zdaj ze vsak, ki je doma neredil spletno stran studiral racunalnistvo.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.951
6.987
113
Gre se za osnovo. Ker se potem lahko vpises na II ali III stopnjo bolonjske kamurkoli.

ali se motim?