Student in delo - kocevski medved?

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Kako je s temi človečnjaki? A sploh za karkoli odgovarjajo? Jih lahko pravno kakorkoli prizemljiš?
Zaščiteni kot kočevski medved. Naredi ti pa mimogrede par jurčkov škode.
Kako postopat v takih primerih? Odbiješ od plače, se oglasi študentski servis, da si neplačnik.
Se da to rešit s kakšnimi aneksi? Neko odgovornost bi pa moral met ali kako?

Ne vem, ali je to tema za pravniški kotiček. Dal sem jo sem, ker ne vem, kako se bo debata razpletla. Ali tipično alterjevsko, ali bo kakšna izkušnja ali nasvet padel?

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Kul, sem tudi sam o tem študiral, samo nimam "pooblastil" za to naredit, bom pa insistiral na tem, da se tako naredi. Ker to kar je danes hodi delat je karastrofa. Ko smo bili mulci, smo imeli nek čut za odgovornost. Zdaj pa očitno ni več tega.

darko11

Majstr
21. jul 2007
1.228
215
63
Tisti, ki odloča ti bo pa rekel, da se pri študentu prišpara, lahko ga vržemo kdaj nam paše, ni mu treba plačat pa naj nas toži, itd... :)

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Kul, sem tudi sam o tem študiral, samo nimam "pooblastil" za to naredit, bom pa insistiral na tem, da se tako naredi. Ker to kar je danes hodi delat je karastrofa. Ko smo bili mulci, smo imeli nek čut za odgovornost. Zdaj pa očitno ni več tega.
Kdor dela dolgoročno najde dobrega delavca, študent se ponuca če je več dela. Čut za odgovornost bo imewl vsak normalen če bo solidno plačan.
In tukaj smo na začetku študentska pomoč nemore bit zamenjava za zaposlenega.

• Všeč mi je
Reactions: pep

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Ne razumem? V 3/4 študentske dobe sem delal enaka dela kot redno zaposleni...
Saj pravim - isto jaz. Zdaj pa ne nosijo niti najmanjše odgovornosti. Samo gleda na uro, briga njega a je narejeno kaj ali ni. Mi smo delali čisto vse, kar so naročili, pa ni bilo ne vem kako plačano. Si pa zaslužil za dopust, kakšen gadget si si nabavil, doma fasngo 1x na mesec ipd.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Podobno kot ta varianta s "sončki". Mi smo imeli poleg pravic najprej precej dolžnosti. Zdaj pa se mi zdi ravno obratno.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Kdor dela dolgoročno najde dobrega delavca, študent se ponuca če je več dela. Čut za odgovornost bo imewl vsak normalen če bo solidno plačan.
In tukaj smo na začetku študentska pomoč nemore bit zamenjava za zaposlenega.
Zdaj je moderno, da se zaposliš in po enem mesecu letiš na bolniško.
Sicer bi se mogoče to dalo rešit (vsaj za start), da na 3 mesece podaljšuješ pogodbo?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.686
113
še v SLO - ampak komaj
Ne. Najlažje se ta vozel preseka z primernejšo delovno zakonodajo in ustreznim nadzorom.

Zaposlovanje in predvsem odpuščanje, seveda ob ustrezni zaščiti delavcev (odpravnine, zavod), mora biti bistveno bolj poenostavljeno oziroma ne sme predstavljati “rizika” ta delodajalce.
Sicer je danes že bistveno bolje kot pred kakšnimi 10 leti - manjka pa še vedno “grda kapitalističnal” možnost: “You fired!” in pač greš pa pospraviš stvari - seveda moraš dobiti ustrezno odpravnino (v takih primerih npr. x5 kot jo predvideva zakon) in “mesto na zavodu” (vsaj dokler se ne ve ali je odpoved zaradi ustreznega krivdnega razloga).

Za tako situacijo pa seveda rabiš normalno državo in normalne sindikate (hint: kolektivne pogodbe), ter nenazadnje normalne ljudi.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Saj ni govora o odgovornem delu, ampak o odgovornosti do kakršnegakoli dela/vira zaslužka.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Kako je s temi človečnjaki? A sploh za karkoli odgovarjajo? Jih lahko pravno kakorkoli prizemljiš?
Kako postopat v takih primerih? Odbiješ od plače, se oglasi študentski servis, da si neplačnik.

Ne vem, ali je to tema za pravniški kotiček. Dal sem jo sem, ker ne vem, kako se bo debata razpletla. Ali tipično alterjevsko, ali bo kakšna izkušnja ali nasvet padel?
Ovadba?

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Saj ni govora o odgovornem delu, ampak o odgovornosti do kakršnegakoli dela/vira zaslužka.

Menjava študenta/delavca.
Preko študentskih servisov je menjava enostavna.

Vsekakor pa zaposlitev "študentov" nosi s seboj določen riziko točno tega kar ti opisuješ. V prejšnji firmi je študent napravil ene 5k€ nenamerne škode, pa dejansko ni bilo neke pravne podlage za ga kazensko ali kakorkoli drugače preganjat. Kdor dela tudi greši, je pa vsekakor fail za podjetje, če pusti študenta na tako delovno mesto, kjer lahko dela neposredno škodo brez nadzora.

Študentsko delo se je pa pri nas vsekakor razpaslo preko vseh meja in izven obvladljivih nadzorov. Vsaki drugi bar/trgovina išče študente za delo. Dežela večnih študentov.

jello

Guru
22. sep 2008
10.261
3.897
113

Ne vem zakaj bi jih najemal oziroma zakaj se sploh ukvarjaš z njimi, če so po tvoje nebodijihtreba, sončki, nesposobni, nižja rasa, človečnjaki,...skratka zadnji drek pod soncem, oziroma še manj, ker drek vsaj smrdi...

Naredi sam in ne boš imel problemov z njimi. Aja, wait, potem računica "jaz bi dobil veliko, dal malo, pa da je ziher" ne špila več.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.686
113
še v SLO - ampak komaj
Daj malo preberi kaj piše - ni njegova odločitev, da se “zaposluje” študente.

Je pa res, da je precej, khm, kaj uporabiti - nevljudno pisal o “njih”. Pa mu dajmo oprostiti, ker je verjetno še “pissed off”, glede na opisano situacijo.

Je pa tudi pri redno zaposlenem precej triky izterjati (legalno) škodo. Največkrat vse skupaj pade, ker ni bil ustrezno uveden in kasneje nadziran ozr. pravočasno opozorjen na napake.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.785
2.595
113
Čim opaziš dadelo študenta pelje v katastrofo, čao!
Ti je servis poslal ustreznega?