Studenec z onesnaženo vodo.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Kaj sto
sprasujem se.gif
riti z vodo iz studenca oz. v samem studencu ki je bakteriološko onesnažena in ni primerna za drugo uporabo kot za zalivanje.To je potrdil tudi labarotorij ki je izvedel test vode in je napisal da so vse vrednosti povišane .Ali pomaga da v studenec vržen nekaj grud žganega apna čes zimo? Tako mi je svetoval nek starejši gospod, morda pa imate kakšno drugo idejo.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Onesnaženje studenca je pogojeno z onesnaženjem zemlje okrog njega, ali nad njim.
Ker imaš napisano, da si doma v Prekmurju, ti žal tudi apno ne bo veliko pomagalo. Ta recept je bil pogojno uporaben v vodnjakih, pa še tam ni stroka tega nikoli potrdila. Žal boš moral na to vodo pozabiti, če nočeš imeti zdravstvenih problemov.

Hm.

Morda pa je tvoj izraz 'studenec' mišljen za vodnjak?

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
mal napiši, kaj so ti napisali v analizi... in o studencu...
če so samo bakterije zaradi fekalij, je lahko sezonsko pogojeno (beri: gnojenje travnikov) nad izvirom ali v okolici vodnjaka,
lahko je slaba greznica soseda nad studencem ipd. pravzaprav je lahko karkoli...
apno (CaO) dolgoročno ne reši nič, bolj se ukvarjaj z virom onesnaženja.

apno ob stiku z vodo sprosti veliko toplote, zato bi lahko ob velikih količinah apna imel enak učinek kot prekuhavanje vode...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Apno je dobro razkužilno sredstvo. V bistvu v vodi zelo dobro uniči mikrorganizme in alge.

Ampak mikroganizmi so v vodi ker je tam za njih hrana, torej je v vodi preveč organskih snovi in dalje nitratov.

Če je torej porast nitratov senznsko pogojen bo razkuževanje vodnjaka pomagalo, ampak verjetno se bo tudi sam očistil. Pelg tega je za razkuževanjem možno dobiti tudi bolj namenske preparate (recimo praške ki tvorijo klor, iščeš pod produkti za bazene). Če je vodo onesnažena iz "izvora" potem nič od tega ne bo (trajno) pomagalo ...

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Voda je onesnažena v podtalnici torej kompleten vir vode ki prihaja v studenec, torej fekalije in še neki drugi manj pomembni vendar prisotni od škropiv dalje, vsega je pomalem največ pa fekalij. To da bom morda moral vir vode pozabiti me bega saj nisem edini ki imamo ohranjene studence in to vodo uporabljamo za zalivanje vrtov jaz jo za drugo ne uporabljam vendar se bojim da delam škodo na vrtninah glede zdravstvene oporečnosti, do sedaj tega nismo občutili v želodcih jo je pa en od sosedov ki je tako vodo popil in se je napenjal na wc ju kar nekaj dni.Zaradi tega smo dali vodo jaz in še en sosed na analizo in rezultat je -onesnažena voda.
Podtalnica pri nas v pomurju je res totalno za nič, da je pa tako onesnažena smo pa res krivi sami morda pa tudi kaj sama infrastruktura napr, kanalizacija zapuščene ponikalnice starih greznic in še kaj,.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Sem opazil da me opominjate na izraz studenec ali vodnjak, mi mu pravimo studenec ki je sestavljen iz 5 kom betonskih cevi v globino in pokrit z betonskim pokrovom , torej mu je vir podtalnica .
Slika je simbolična in prikazuje pomen studenca.
1599000-images.jpg

Priponke

• 1599000-images.jpg
    1599000-images.jpg
    4,5 KB · Ogledi: 288
Nazadnje urejeno:

Mikulja

Fizikalc
9. feb 2012
1.111
0
36
kaj pa če bi čez zimo vrgel not eno celo tableto klora, tiste ki so drugače za bazen?!

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik retro pravi:
Sem opazil da me opominjate na izraz studenec ali vodnjak, mi mu pravimo studenec ki je sestavljen iz 5 kom betonskih cevi v globino in pokrit z betonskim pokrovom , torej mu je vir podtalnica .
Slika je simbolična in prikazuje pomen studenca.
Ja, to mi je 'potegnilo', ko sem videl kje si doma. Sicer velja, da je 'studenec' manjši potok s svojim izvirom in izlivom.
Pa poimenovanje niti ni bistveno.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik retro pravi:
Škodilo ne bi, sicer pa ne vem rešitev je lahko ta ali pa kakšna drugačna, mnenja so dobrodošla.

Glej voda je "oporečna" in to ne pomeni še nič, tako pavšalno je pol voda v sloveniji oporečnih, potem pa dodajo malce klora pa tako vodo pije pol slovenije.

Torej vprašanje je kakšne podatke ti je dal laboratorij. Vrednosti močno odstopajo ali so povsod samo na meji?!

Če so vrednosti biološke oporečnosti blizu meje (razred ali dva višje) potem je taka voda načeloma še vedno pitna. Vodo se da enostavno prekuhati, oz. pri črpanju za pitje lahko uporabiš filtracijo in dezinfekcijo (kloriranje je možno ampak je malce drago za osebno uporabo, UV obsevanje je recimo cenejše).

Za rastline je taka "oporečna" voda še boljša, če so v vodi nitrati je pač ja fino (pač gnojnica je eden od zelo dobro koncertriranih nitratov).

Če so v vodi prisotne razne ostale svinjarije, od težkih kovin do pesticidov itd. potem žal nimaš kaj. Lahko sprejmeš da je voda slaba, ampak če spiješ kakšen liter kdaj in jo prekuhaš tudi ne bo pretirano škodilo!
zmaga.gif

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Največ je fekalij, ostalo je vse povišano, sam laboratorijski izvid sem nerodno založil vem pa kaj je bilo napisano in svetovano, ni za pitje,primerna za zalivanje-.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
To sem tudi nameraval storiti in napomlad bom predelal nekaj stvari da bo ta del šel za wc in upam da tudi za pralni stroj, ne verjamem in žena dvomi da bo voda dobra za pralni stroj, to bom morda zvedel z ponovno analizo , do tedaj bi pa želel te stvari nekako urediti, moti me ta onesnaženost.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Če govoriš iz izkušenj potem ti verjamem 888 @,
1599103-cunje_oekoteks.png

Priponke

• 1599103-cunje_oekoteks.png
    1599103-cunje_oekoteks.png