Stroški življenja v UK/anglija?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Pozna kdo koga, ki bi gor živel? Gledam malo službe po EU za mojo profesijo, pa bi lahko šel gor za pokušino nadomeščat koga, ki gre v porodniško, plače pa so... recimo temu popolnoma neprimerljive (v 3 delovnih dneh toliko kot tu v celem mescu, pa tud če je bruto je še vedno 3x več).

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
46
Pejt pejt.. mi bos iphone dilal potem dol
grin1.gif

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.318
829
113
poznam. ne cedita se med in mleko. frend dela kot veterinar. po treh letih je še zmeri na istem. sedaj pustil službo in šel delat za slabšo plačo, da bo kao dobil neko prakso. Je pa lociran v Londonu. London je pa DRAG in tam z manj kot 3k funtov mesečno nimaš kej delat. Dela pa se v glavnem od 9 do 5-6. Torej cel dan. Je padobro da imaš delodajalcqa, ki ti zrihta kakšno ugodno stanovanje, drgač se lahko hitr voziš uro in več samo na delo in iz njega. Tko da na koncu si 10+ ur od doma.

lp

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Jasno, da je tako... V preostanku EU - se posebej pa VB - slovenski koncept "ob treh grem dam" razumejo kot "half-day", in ti pol dneva od dopusta odpilijo
smile-1.gif

KillaKHAN, kam bi pa sel? Kot je Ateis napisal je London drag - vecina "non-managerjev" ki jih poznam zivi s kaksnim sostanovalcem ali dvema pri bolj koncnih postajah metroja, kar pomeni, da imas do centra 30 minut voznje z njim... Povej malo kaj bi sel delat, in kam bi sel, pa bo lazje povedati... Bratranec je v Londonu, glavni kelnar v ultra-znanem klubu, sicer ne sluzi slabo (4x vec kot bi doma), ampak da bi pa razmetaval z denarjem pa se vedno ni - je pa res, da zivljenja v Londonu ne mores primerjat z zivljenjem v Ljubljani!
smile-1.gif

Jaz sem v GB on-and-off zadnjih par let, sicer nikoli zivel gor v stilu, da bi imel svoje stanovanje, ampak sem pa prezivel gor ene 200 dni v zadnjih dveh letih, tako da kaj bi znal povedati
smile-1.gif

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Na hitro, flet te pride okol 700 futnov na mesec, dela se do 17-19h je kr normalno, hrana je totalno zanič, sam sem hodil v čajna food, plačaš in poješ koker hočeš... Sam sem živel v industrijski coni, hodu peš v službo, po 19h mesto umre do Londona oz Wateloo stationa sem imel cca 2 uri z vlakom.....

skratka boring, boring............
Nažreš se Londona hitr... še slabše pa je v okolici....

Obavčitve pa so kr velike, če si sam... sicer odvisno od plače, splača se ti it z družino, jest moje nism mogu prepričat, zato sem ostal doma...

trgovine so cca 10-20% dražje food and stuf...... lokali dragi razen tisti fast food in čajna varjant......

Po mojem mnenju se hitr nažreš, razen če nisi na dnar ubrisan, da to trpiš.....

shift

Guru
20. jul 2007
9.957
2.373
113
za šankom
odvisno kje si.London je v povprečju dražji od periferije za 30%, kar se tiče glede stanovanj pa še več.solidno stanovanje v Londonu pride ohoho

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Da se jaz dodam:
Ne vem v katerem Londonu si ti bil, apka da je hrana zanic je zame novo. Toliko razne izbire, kot jo imas v Londonu jo tezko se kje v Evropi dobis - ze samo ce bi rad vse razlicne indijske kuhinje sprobal imas za 3 mesece dovolj ce gres vsak dan v drugo restavracijo na Brick Lane - http://en.wikipedia.org/wiki/Brick_Lane.
Poceni (relativno), pa vse kar hoces? Camden Market - http://en.wikipedia.org/wiki/Camden_Market
Vse razlicne kitajske kuhinje na 1kv. km? - http://en.wikipedia.org/wiki/Chinatown,_London - Peking Duck, YUM!
smile-1.gif

Itd, itd - ne vem no, meni za hrano res nic ne manjka. Je pa res, da za normalen obrok pod 30 GBP z enim pivom ne bos placal. Imas pa, jasno, "all you can eat" opcije za tam.. 10 GBP po celm mestu, pa teh "corner takeaway" s Kebabi, pecenim piscancem, itd je povcod dovolj, kjer je pa (ne pretirano dober) obrok ene 5 GBP.
Pivo je okoli 4-5 GBP.

2 uri do Londona ni vec niti "greater London", tako da... Hm, ja, podezelska Anglija. Tam nekje, do 1h je se kul (sploh Surrey, delno tudi Berkshire in Buckinghamshire, ker so expres vlaki direkt do Londona), ali pa turisticna mesta, ala Brighton (tudi 1h stran).

Davki so:
Basic tax rate 20% £0 - 37,400
Higher tax rate 40% Over £37,400
Additional rate 50% Over £150,000

shift

Guru
20. jul 2007
9.957
2.373
113
za šankom
ravo to je to kar si napisal lahko žreš hrano celega sveta.klasičen fish and chips pa že skoraj ne najdeš več.kakšno tipično anlgeško jed razen posušene govedine skorajda ni.maš pa 1000vrst curryjev

tomi

Guru
1. sep 2007
18.793
9.991
113
40
MB
700 funtov najemnina? bo kr malo več, znanka je plačevala mislim da okol 1,3 k € pa ni blo nekega preseravanja
wink-1.gif

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.507
117
63
Kot je ze shift in prejsnji dodal, anglija "svoje" hrane nima, se f&c je uvozen. Unih par jedi k so kao angleske pa ne hvala.
To pa ne pomeni sicer da bos lacen, ker imas dejansko vse kuhinje sveta.
Kar se sluzbe tice, bi povzel nekako takole, v londonu so place skoraj se enkrat vecje kot na podezelju, ampak so tud stroski dosti vecji,
za primerjavo, kolega je kupu garazo v centru londona za skora pol miljona eur. Delodajalec te dobesedno poseduje, da te klice ob 20h da kej postori je stalna praksa. Kdor nima trde koze, bo hitro padel v stres. Na podezelju je bolj izi, obstaja dosti sluzb, kjer dom vidis ze ob 16h, ni pa karierno + zasluzkarsko nekaj zanimivega.
Jest sm ze dvakrat rekel NE ponudbi (prva cca 1000eur/dan, ogromno potovanj, free flat itd, druga okoli 10k funtov brez flata),
ker se mi financno ni izslo skupaj s familijo (solnine, zdravstvo ipd). Pac zivel bi lagodno, ne bi pa bajni denar domov prinesel. To mam pa tud ze tukaj kjer sem lahko doma ob 17h al pa ob 14h (up to me)

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Bracknell... razen enga kurčevega šoping centra in ene mal bl orng picerije ni blo v bližini pa okoliških lokalov...

Jest osebno sem uporabljal največ čajna food, ker tist english breakfast mi je bil ogaben (slanina, fižol, jajce, dve čudni hrenovki pečeni)... za kozlat....

Res pa je bil sem brez avta, fural sem se predvsem z vlaki in busi.... Če ti po pravic povem, sem zvečer mislu, samo na familijo, u službi pa sem rad ostajal, ker mi je blo zvečer dolgčas....

Mogoče, če nebi imel familije... Kr se tiče samga Londona... men se na konc ni dal niti hodit več v London, ampak sem komi čakal, da spizdim na avion in dam...

Kr se pa tiče hrane (res je da nisem hotu dat 30 funtov za kosil) ogabn, prvič k sem šu na malco mi je sodelovc reku greva na Baked Potato, un je ot užemal vsak dan.... eh...

tko da jest nism za te štose.....

Pa, da ne bo pomote, nobenga ne strašim..

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Hehehehe
smile-1.gif
Je pa res, da ko enkrat vidis kako ponekod pecejo jajca na oko (celo jajce ubije v tako... od oka 1.5cm olja v ponvi, in ga potem samo se ven vzame) se ti zile kar same od sebe skrcijo :S

Baked potato, po moznosti z baked beans in kislo smetano povrhu mi je pa nekaj najbolj nemogocega na svetu za pozret. :S Zraven pa, jasno, "a bowl of chunky chips", ki pravega krompirja nikoli niso videli! :D

Bracknell je pa res bolj en k*** - med Londonim in Readingom, in vecina folka pomoje res samo spat hodi tja... Ni glih "mesto za zur"
wink-1.gif

Aja, glede avta: V Lodonu (beri: greater London) ga ne rabis, ce ga pa ze imas pa malo morje "car sharing" programov. Mi smo nucali "Connect by Hertz" - http://www.connectbyhertz.com/ - rezerviras prek telefona ali interneta, prides, postavis zraven kartico, in se odpeljes. 5 GBP na uro (do 50km, bencin vkljucen na booking), vsaka dodatna milja 25p... Ce ga rabis vsake tolk cajta je to cist kul, majo pa predvsem Fiat 500. Vrnes a pa na katerokoli Connect lokacijo, ni treba, da ga na isto.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Glede lokacije mi je za enkrat vseeno, ob primerni plači tudi bolj na "podeželju", London kot tak me sploh ne privlači za živjenje. Gre se za zobozdravnika, postavke za nadomestno delo pa so nekje 350 funtov na dan garantirano + 25 za prevoz + dodatek za produktivnost.

To je potem nekje 8k funtov na mesec oz. dobrih 90k funtov na leto. Zdaj ne vem a je to netto ali bruto, če je neto je super duper, če je neto, je še vedno 60k€ na leto, pa ker še nebo treba raznih vrtcov in takega sranja plačevat je kar dobra zadeva.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Pazi, to je 99% BRUTO! 20% davka na na vse, kar je manj od 37.500 GB, in 40% na vse, kar je nad.

Po kaksno logiki ti pa ne bo treba placevat vrtcev? Pa preveri, kako bi ti oni to placevali, ker ce pricakujejo, da bos "s.p." so cisto drugi davki v igri.

In, samop da bos lazje racunal, najemnine so le del vseh stroskov - na mesecni ravni na najemnino dodaj se ene 30-40% za "utilities", internet, council tax, zavarovanje... Pa samo kot "general idea", za manj kot 5 let se jaz ne bi spravljal gor. Po 5 letih lahko pa tudi drzavljanstvo dobis.... God Save The Queen(TM)
wink-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ker še nebo otrok
grin1.gif
pa tud ne mislim tam ostat za vedno, tako za 1 ali 2 porodniški (leto ali dve)

Saj pravim, če je bruto 96k funtov potem - 40% je še vedno skor 60k funtov oz 65k eurov

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Okay, dober detajl
wink-1.gif

Glej, tam ene 45k je ze top 10%, tako da ti ne bo hudo, ce ti res toliko dajo. Od bruta moras placati davke in zavarovanje, pa verjetno moras kaj prispevati v pokojninski sklad, tako da ne racunaj s tocno 60k - bolj tam okoli 45 "cistega neta"... Kar je se vedno zelo, zelo OK.

Tukajle imas kalkulator za letos: http://listentotaxman.com/index.php
Pri 90k na leto dobis ven po davkih in zavarovanju: £58,808.96, od tega odstej se pokojninski sklad, tako da koncas tam... 45-50k (oz, tocno £48,008.96, ce dajes 20% za penzijo).

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Ja Bracknell je res u kurcu, ampak sem pa šu peš do službe (manj kot 5 minut). Tist Baked potato mislim, da mu pravijo tudi Jack potato je pa za kozlat.

Zvečer je porazno. Šu sem na kakega Fosterja k je bil 2,5GBP to je pa vse... boring....... skratka.

Tist k pa pohajo pšanca in čips.... prou čuti se kako je spečen v postanem olju. Jest tega enostavno nism mogu jest. Tko da sem se za 10GBP hodu k pokrovkam, drgač pa sam kuhal kake testenine pa ragu, druzga tko nism znal
smile-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
a pa je vplačevanje za penzijo obvezno? Ker recimo, da ne verjamem več preveč v penzije, oz. bi raje potem vplačal recimo pri nas, če bi prišel nazaj