Stroški pri prodaji in nakupu nepremičnine

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
Trenutno se "igram" z opcijo prodaje trenutne nepremičnine (hiše) in nakupom nove (stanovanje).

Kolikšni bi bili stroški zame kot prodajalca in kasneje kot kupca nepremičnine.

Nepremičnina je v lasti že skoraj 18 let, od tega je vseljena cca. 3-4 leta.

Sicer je na netu dosti napisanega, vendar bi pasal en alter povzetek, z morebitnimi nasveti na kaj biti pozoren oz. kako minimalizirati stroške
grin1.gif
.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
2% vrednosti agencija vzame,
okrog 800eur so stroski notarja...
prisparas lahko tako da se recimo z
agencijo zmenis da das 2% za nakup in prodajo.
Ali pa nakup brez posrednika samo to bos bolj tezkoer vec ali manj vsi preko agencij prodajajo pa se agencija zrihta vse papirje recimo ce je vec lastnikov, kaksne hipoteke na nepremicnino...
K

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
Tnx za hiter odgovor.

Nepremičnina ki se prodaja je prosta dolgov, brez plomb, vpisana v ZK,...... .

Kar bi kupil, bi prej preveril če drži vse zgoraj napisano.

Kako je pri agencijah katerim daš nepremičnino v prodajo? A se plača provizija samo pri dejanski prodaji ali je potrebno kaj plačati za iskanje kupcev?

Evo dam 5* če še nisem
zmaga.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ja ti ce das nepremicnino v prodajo preko agencije se podpise pogodba po kateri se obvezes za prodajo tako da pptem nemores prodati sam brez agencije. Provizijo pa placas ko jo prodajo. Lahko da so kaksna odstopanja od agencije do agencije. Ce si siguren da vsi papirji stimajo pri nepremicnini absolutno kupi brez agencije bos prisparal 5000eur oziroma 2% vrednosti nepremicnine
wink-1.gif
notarja pa placas v vsakem primeru s tem da v stroske notarja je vstet se davek ne pobere vsega denarja notar

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Ali pa nakup brez posrednika samo to bos bolj tezkoer vec ali manj vsi preko agencij

V tem primeru prodajalec plača agenciji, to s kupcem nima nobene zveze, če ta kupuje sam, brez agencije.
Načeloma se splača prodajat brez agencije in kupovat z agencijo (moje izkušnje).

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Če daš nepremičnino v prodajo preko agencije in najdeš kupca izven agencije ti agencija ne naredi nič (kar se papirjev tiče in ostalega) plačaš pa še vedno, ker itak moraš podpisat pogodbo. Da bi pa prodajalec šel zaradi tega na roko kupcu, da kupcu ni treba plačat provizije pa dvomim da je kdo tako dober. No, najdejo se izjeme, seveda.

Lansko leto sem kupoval stanovanje je bila na stanovanju plomba, en kup izvršb, tako da mi na kraj pameti nebi padlo da bi brez agencije kupoval. Že z agencijo je trajalo 3 mesece da so vse poplačali da se je stanovanje lahko prodalo, nevem koliko bi trajalo če bi šel v nakup brez agencije. Pol leta sigurno ker sem bolj slab s papirji
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Ce gres preko agencije ti gresta 2 % plus ddv. Ti pa potem oni zrihtajo vse vkljucno z nozarjem. Predvidevam pa da placas vseeno davek od prodaje...ki pa...ne vem kak je. A kljub temu da prodajes prek agencije lahko prodas tudi brez nje..in ti odpadeta ta dva procenta...seveda pa ne smes delat z agencinim kupcem mimo agencije
smile-1.gif
.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Prodajat preko agencije nima smisla, če imaš papirje od svoje nepremičnine urejene in če lahko sam razkazuješ potencialnim kupcem. Ker jim daš % za isto delo, kot ga lahko opraviš sam (oddaja oglasa na par portalov).

Pa tudi če prodajaš preko agencija, in prodaš sam, jim seveda ne rabiš nič plačat, razen realnih stroškov, ki so jih imeli s tabo (kar morajo specificirat).

Kupovat brez agencije se pa jaz ne bi šel ...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Kar se placila stroskov prodaje tice je odvisno kaksno pogodbo podpises. Ce bi drzalo kar si napisal potem bi agencija tebi pripeljala na ogled ti bi se pa pptem s kupcem naprej sam menil in skenslal agencijo pa se placal jim nebi. Malo cudno ne? Zato pa moras ppgodbo podpisat da pooblascas agencijo za prodajo pa da na svojo roko ne smes prodat (mimo agencije)..

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Če imaš sličajno otroke pozabi na olajšave v vrtcu,otroške,... kakšnih 5 let
uf-1.gif

Meni so še letos upoštevali prodajo(2010) čeprav je bila velika večina namenjena za nakup in obnovo "nove" nepremičnine
shocked-1.gif

Že Julija 2012 so vedeli, koliko bo moja žena zaslužila v CELEMU letu 2012 - imajo uni. dipl. vedeževalke
aplauz.gif

Ob oddajanju prve pritožbe sem omenil, da sem pri sv. krstu dobil tudi zlato verižico, ki pa je bila najverjetneje prešvercana iz Italije
cool-1.gif

In potem ima DIPLOMIRANA KNJIŽNIČARKA !! še jajca, da me vpraša, kakšen avto imam !
Ja poglej v kompjuter, da imam Volvo !
Mater boste vi plačal !?
A si pogledala tud letnik ??

Skratka rajši zavaruj dobro in ZAŽGI, če imaš otroke drugače si pod nulo !!
priden.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Take pogodbe, ki ti prepoveduje, da bi tudi sam prodajal, pač ne podpišeš.

Logično je, da kupcu, ki ga je našla agencija, ne smeš prodati mimo nje. Če pa vzporedno z agencijsko prodajo kupca najdeš sam (ker vzporedno tudi sam prodajaš), pa seveda agencija ne bo videla tistih 2%, ampak samo realne stroške, ki jih je do takrat imela (če jih je sploh imela).

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ja saj pravim verjetno odvisno od pogodbe. Ko sem kupoval
prvo stanovanje nekaj let nazaj od znancev smo se vse
sami zmmeili ampak ker je bilo stanovanje preko agencije smo moral vse preko agencije urejat.

No dosti offtopica
smile-1.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.150
3.867
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Kupovat brez agencije se pa jaz ne bi šel ...

Se pravi greš v agencijo in poveš kaj približno hočeš in potem ti oni iščejo ali kaj si s tem mislil? Ali to da kupiš od prodajalca, ki prodaja preko agencije?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Dajmo ločit agencijo kupca od agencije prodajalca. To dvoje ni povezano in vsak sam plača svoji.

In mislil sem na to, da vzamem agencijo, ki tudi pomaga pri iskanju, predvsem pa pomaga pri papirologiji ... Kako prodaja prodajalec (z ali brez agencije), je tu vseeno, to je samo njegova stvar.

jello

Guru
22. sep 2008
10.150
3.867
113
Gledam eno stanovanje, ki se prodaja pri treh agencijah, prodaja pa ga tudi neka fizična oseba (se pravi štirje prodajajo isto stanovanje). In zdaj pridem še jaz s svojo agencijo, ki bo pomagala pri nakupu? Ne vem niti koga naj kličem za ogled stanovanja (ki je trenutno prazno). Kako ste vi kupovali? Kličem samo agencijo in se menim z njo za oglede? Ker tistih 5 stanovanj, ki me zanimajo prodajajo večinoma vse agencije tukaj okoli.

lordinho

Pripravnik
3. avg 2007
155
0
16
MB
@ jello
pokličeš agencijo in jim poveš da se zanimaš za nakup. ti izdajo napotnico za ogled nepremičnine oz. nekateri grejo s teboj na ogled. ne rabiš nobene svoje agencije angažirat.

lordinho

Pripravnik
3. avg 2007
155
0
16
MB
stroške pri prodaji imaš:
- 2 % davek na promet nepremičnin (od prodajne cene. Če je ta nižja od 80 % vrednosti, ocenjene po GURS, ti davčna vzame za osnovo 80 % njihove cenitve. če se s tem ne strinjaš, moraš plačati cenilca, da dokažeš drugačno vrednost),
- stroški overitve pogodbe pri notraju (odvisno od vrednosti, recimo nad 85 k je stošek overitve 69 EUR),
- morebitni strošek agencije, če prodajaš preko nje (od 2-4 %) Čeprav za prodajo, kot ti je svetoval SJVT, ne rabiš agencije. Dejansko za tisto pripravo pogodbe, vzamejo celo premoženje. Sicer pa če prodajaš preko njih, ti ne more nič preprečiti, da nepremičnine ne prodajaš še sam. V kolikor sam najdeš kupca, nisi agenciji dolžan nič. Seveda pa ne smeš mimo agencije sklenit pogodbe s kupcem, ki so ga ini pripeljali. Boš hitro na sodišču.

Za nakup nekih posebnih stroškov nimaš,, razen če boš za nakup pooblastil agencijo. Ampak tako večina prodajalcev prodaja preko agencije, zato naj se oni j... s provizijo, ne pa ti kot kupec. Tukaj tudi ne nasedaj raznim agencijam ,ki hočejo provizijo pokasirat od obeh. Če jim ti nisi podpisal pogodbe, ne morejo od tebe zahtevat nič. Drugače imaš stroške vpisa v zemljiško knjigo (cca 50 EUR predlog in taksa, spet odvisno od vrednosti, ampak cca 60 EUR).

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
Madonca, hvala vsem za nasvete ipd., bom potalal zvezdice tistim kateri jih še niso dobili od mene.

Situacija je takšna, da bom verjetno prodajal preko agencije, kajti gledano z stališča kupca je to skorajda edina opcija
grin1.gif
pri vseh nategih ipd.

Torej, če sem prav razumel: Pooblastim 1 ali 5 xy agencij za prodajo, 2 % dobi pa samo tista katera je stvar prodala
17758-icon_confused.gif

Ok, kako je potem z "ogledi" bodočih kupcev, katere zrihta agencija? Nepremičnina je sicer še vseljena in tudi bo, do podpisa kupoprodajne pogodba, potem pa bo izseljena v 48 urah ali manj
cheer.gif

Aja, pa kako je z glihanjem pri ceni? Ker če drugače ne, se bom jaz vsaj poizkusil pogajati pri nakupu ipd.
A to se tudi agencija pogaja ali se direktno prodajalec oz. kupec z agencijo in agencija z prodajalcem
sprasujem se.gif

EDIT: 1000-iti post na alterju
cheer.gif

Nazadnje urejeno:

lordinho

Pripravnik
3. avg 2007
155
0
16
MB
ene agencije hočejo ekskluzivo, kar pomeni, da lahko prodajaš samo pri njih. Drugače lahko prodajaš pri večih, tista ki proda, je upravičena do provizije.
Pri nekaterih agencijah hodijo agenti zraven na oglede, pri drugih ti samo izdajo napotnico in kupci grejo sami na ogled. Ponavadi se agencija v takem primeru s prodajalcem dogovori za uro.
Cena je vedno stvar dogovora med prodajalcem in kupcem. Agencija lahko tu kaj svetuje, pomaga, ampak končna beseda je še vedno tvoja. Pa dandanes se kar da glihat pri ceni, čeprav nekateri prodajalci še vedno živijo v letih pred krizo.
Izselitev je stvar dogoovra, ponavadi se dogovori kakšen mesec, vsekakor jaz ne bi predajal stanovanja pred plačilom celotne kupnine.

lp