Stroški opomina 20% zneska

HrabiaMol

Fizikalc
28. jul 2007
1.400
1
38
V navadi imam, da vse obveznosti poravnam redno, zgodilo se mi pa je, da sem eno položnico enostavno založil/izgubil/karkoliže (konkretno, naročnina na revijo). Znesek je 22,50€, plačati pa bi moral februarja. Ne spomnim se da bi dobil kak opomin, konec koncev niti ni važno. Sem pa prejšnji teden dobil pismo od firme creditexpress, kjer od mene želijo 22,50 naročnine in 5€(!) stroškov opomina, torej 20% zneska položnice. Predvidevam da je to daleč od normalnih obresti, ki jih rade volje tudi plačam, saj je napaka na moji strani. Kaj se zgodi če plačam prvo terjatev firmi, ki mi pošilja revijo?

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
27.a člen ZVPot

Citat:
(2) Stroški opomina, ki ga izda podjetje, v primeru zamude plačila potrošnika kot pogodbene stranke, ne smejo presegati dejanskih stroškov izdelave in pošiljanja opomina, hkrati pa tudi ne višine zamudnih obresti.

Snaga1

Pripravnik
3. sep 2012
257
0
16
Izračunaj si obresti na http://izo.sodisce.si/ , pomnoži z 2 (da dodaš max. stroške), to prištej osnovnemu znesku in plačaj. Pošlji faks s potrdilom in obrazložitvijo, da plačuješ v skladu s členom zakona, ki je zapisal uporabnik pred mano.

Jst10

Pripravnik
1. sep 2008
151
0
16
Ni treba množit z 2. Zgoraj citirani zakon določa dvojno mejo, in sicer z dejanskimi stroški IN z zakonskimi zamudnimi obrestmi. Torej strošek opomina je lahko maksimalno toliko, kot znaša nižja od obeh (najverjetneje je enak obrestim)

LP

Snaga1

Pripravnik
3. sep 2012
257
0
16
x2 zato ker so eno obresti in drugo maksimalni stroški. Ne vem kako gre v primeru, da ti obračunajo stroške opomina brez obresti, se jim lahko izogneš ali ne, za vsak slučaj jaz naredim kot napisano. Izračunam obresti, dodam enak znesek za stroške in plačam skupaj z originalno terjatvijo.

Jst10

Pripravnik
1. sep 2008
151
0
16
Narobe razumel... (sem mislil, da govoriš samo o stroških opomina - se opravičujem
wink-1.gif
)
Tako je prav, kot si napisal!

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Če prav razumem citirani člen, stroški opomina ne smejo presegati zamudnih obresti. Lahko pa so nižji od njih in sicer v višini dejasnkih stroškov opomina (papir, črnilo tiskalnika, pismo, znamka...). Torej na zamujen znesek izračunaj zamudne obresti, in če so nižje od 5€ (zagotovo so!) plačaj to, drugače pa 5 € (če bi npr, bil dolžan bistveno večji znesek).

PS- pa na glavnico ne pozabi:):)

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.986
17
38
Bled
Se pravi, če jutri plačam položnico za 41,42€, ki je imela zapadlost 28.5., je lahko največji opomin 14 centov?

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
Citat:
Uporabnik hooger pravi:
Se pravi, če jutri plačam položnico za 41,42€, ki je imela zapadlost 28.5., je lahko največji opomin 14 centov?

Jaz to tako razumem, ja.

HrabiaMol

Fizikalc
28. jul 2007
1.400
1
38
Epilog: poslal sem jim e-pošto, da se opravičujem za zamudo, da je napaka na moji strani, da bom plačal ampak se mi zdijo stroški nerazumno visoki. Zelo hitro in zelo prijazno so mi odgovorili, da naj plačam samo naročnino, brez obresti, kar sem tudi storil:)

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Naslednjič pošljji skopirano na Tržni inšpektorat in ti povejo koliko obresti moraš plačati
smile-1.gif