Stroški odklopa električne energije

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Znanka se je odselila, pri čemer dobavitelj električne energije noče izklopiti elektrike, oziroma se prenos računa ne da urediti na lastnika zaradi neurejenega lastništva stanovanja.
Napisal sem ji zahtevek za odklop, s popisom števca, ampak enostavno ne odklopijo in še naprej pošiljajo položnice na njeno ime.

Poraba energije je sicer 0, vendar pa se zaračunavajo fiksni stroški. Sam bi mogoče svetoval, da ne plačuje, ampak me zanima v primeru, da dobavitelj sam odklopi elektriko zaradi neplačevanja, ji lahko zaradi tega nastanejo kakšni stroški odklopa?

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Tako je tudi hotela, vendar ona ne more naročiti odklopa, ker ni lastnik nepremičnine (tako so rekli na Elektro Maribor). Bila je samo najemnica, ampak račune pa lahko na njeno ime izstavljajo. Nepremičnina je v postopku dedovanje, pri čemer so zdrahe z potencialnimi dediči in se z njimi tudi ne da nič urediti (zato se je tudi izselila).

I

Izbrisan uporabnik #488

Če ne uporablja in ni lastnica priključka, ni dolžna...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.756
113
pri taščici
Naj jih priporočeno obvesti s povratnico, da bi več najemnica objekta in da ne bo več plačevala elektrike. Za novega plačnika naj navede lastnika stanovanja (čeprav mrtvega, bo že dedič plačal) in isti naslov. Mogoče pošlje preko odvetnika, oziroma osebno vroči, in ji nekdo na elektro potrdi (na kopijo) prevzem odpovedi.
Če to ne gre skozi, potem je še ena potrditev banane republika.
Zadnjič je bilo po radiju, da je stečajni upravitelj najemniku obesil plačevanje kredita in drugih obveznosti propadlega podjetja. A je to še kje možno?

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
1. korak je bil direkten obisk pri elektru, kjer ni nič uredila.
2. korak je bil, da je priporočeno poslala zahtevek za prekinitev pogodbe, kjer je navedla stanje števca na tisti datum in izjavo, da vse račune od tega datuma v celoti zavrača z obrazloživijo situacije.
3. korak, od takrat naprej prejeti račun po elektronski pošti pošlje nazaj, z zavrnitvijo računa in obrazložitvijo.

Ampak na elektru nihče ne migne, tak da je zadeva že utrujajoča in prav ne moreš verjeti, kako igrionirajo.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.548
434
83
jaz imam drugačen primer:
pri zahtevku za zmanjšanje obračunske moči z 10 na 7 kW (s 3x25A varovalk na 3x20A) se je ugotovilo, da so že vgrajene 3x20A, čeprav se zaračunava 10kW :S
sedaj me resnično zanima, ali mi bodo povrnili preplačila za 10 let :D

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
O fak, v kakšni državi mi res živimo...
Jaz bi predlagal, da se še 1x natančno prebere sklepa pogodbe za elektriko...

Oz.. Kako je Elektro sploh prišel do tega, da je so položnice prihajale na njeno ime ? Nek papir je morala podpisat ? Tam se je vrjetno podpisala sama, brez lastnika nepremičnine, ali pač ? Naj gre s tistim papirjem do elektra, magari do njihove pravne službe, drugače pa do odvetnika. V slednjem primeru naj zahteva povračilo stroškov za nazaj, s tistim dnem, ko je prvič poslala odpoved pogodbe elektru.
Resno, kam smo pršl, da te zdej že čist vsaka firma jebe u glavo...
rolleyes-1.gif

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Tukaj je kup nedoslednosti, kako je gospa prejemnica računa brez soglasja lastnika sploh dobila položnico nase. Če ni lastnik priključka, pol itak ni problem, ker tudi položnice na njeno ime nebi smele biti....

Zavrneš, račun da lastnik priključka z odjemnim mestom ni pravi... that's it...
Ne vem zakaj sploh zahteva odklop priključka, če ni njen....

wtf? tukaj v tvoji zgodbi neki ne štima.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
jaz imam drugačen primer:
pri zahtevku za zmanjšanje obračunske moči z 10 na 7 kW (s 3x25A varovalk na 3x20A) se je ugotovilo, da so že vgrajene 3x20A, čeprav se zaračunava 10kW :S
sedaj me resnično zanima, ali mi bodo povrnili preplačila za 10 let :D

Ista igra pri meni na vikendu. Sem hotel zmanjšat, da bi manj plačeval, pride "majster", da menja pa reče, tu pa so že bile 20
10.gif

"ampak treba menjat, ker ni ziher, da so res 20A"... in je menjal, stare pa hotel odnesti.

"nope, lepo jih boš pustil v škatli, ne diraj"

Elegantno se je ded htel butla narediti, da ni tisto 20a varovalka... pa so seveda tudi tiste star že bile moderne...

Kaj posebej se mi ni dalo s tem ubadati, je pa sledil en email, v katerem sem med drugim tudi varovalke omenil.

Niso niti odpisali.

p.s.
sem pa pred tem, ko sem šel naročiti menjavo varovalk, med čakanjem (ko so očitno žrli kosilo) spisal v knjigo pritožb lepo zgodbo

lopofščina prve klase (Elektro Maribor itak)

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik gloglo pravi:
Tukaj je kup nedoslednosti, kako je gospa prejemnica računa brez soglasja lastnika sploh dobila položnico nase. Če ni lastnik priključka, pol itak ni problem, ker tudi položnice na njeno ime nebi smele biti....

Zavrneš, račun da lastnik priključka z odjemnim mestom ni pravi... that's it...
Ne vem zakaj sploh zahteva odklop priključka, če ni njen....

wtf? tukaj v tvoji zgodbi neki ne štima.
To, da računi glasijo na njo je povsem običajno. Tudi sam imam v najemu poslovni objekt in sem z najemno pogodbo moral iti na elektro, da sem podpisal pogodbo. Računi se glasijo name.
Ko prekineš najemno pogodbo, pa moraš z lastnikom ali novim najemnikom iti na elektro, da se ti znebiš pogodbe na tak način, da se prenese na lastnika objekta ali novega najemnika.

Pri njej je problem, da novega najemnika ni, z lastniki pa se ne da zmenit.
Takšni so žal postopki.

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Z novim najemnikom ti ne morš nič urediti. Ker ta ni lastnik priključka. Ko je konec pogodbe oz odpoved pogodbe, narediš popis števcev, priložiš najemno pogodbo in opoved pogodbe ter popis števca, ter sebe odjaviš iz odjemnega mesta, ne morš pa ukint priključek.

Ampak ti si tukaj obrnil ploščo, zdaj praviš da lastnik ni znan, torej takrat pa je bil, zdaj pa ni? Še enkrat ti mešaš lastništvo priključka z plačevanjem položnic...

Lastnika se ne da menjati, brez kupoprodajne pogodbe. Lahko pa si začasni odjemalec odjemnega mesta, kateri priključek je lastnik nepremičnine.

Tukaj tvoja zgodba ne pije vode, sori... Normalno pa da ti ne morš odjavt priključka, če nisi lastnik tudi nimaš te pravice, saj nisi lastnik priključka. Pač po pogodbi plačuješ stroške elektrike tega in tega odjemnega mesta.

Ni mi pa jasno kaj hočeš povedat, da lastnik ni znan? Lastnika priključka ima v elektru navedenega, če ne nebi bilo priključka sploh?

še enkrat tvoje navedbe:
Citat:
oziroma se prenos računa ne da urediti na lastnika zaradi neurejenega lastništva stanovanja.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Beri znova. Lastnik je pokojni, lastništvo ni urejeno zaradi dedovanja. Sem v prvih dveh sporočilih jasno navedel okoliščine.
Pa mogoče daj kak nasvet, kako se nj znebi položnic, pri čemer pozabi na sodelovanje morebitnih dedičev.

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Ok lastnik je umrl, kar ne spremeni dejstva. Oseba katera praviš, da ne more skenslat naročnine je bulšit, po domače...
Ona se je odjavla iz te nepremičnine in stem preneha obveznost plačevanje električne energije. Priključka pa ne more ukint niti naročit odklopa električne energije...

če je tolk nesposobna tega ne more narest, naj gre do odvetnika plača cca 150 eur in ji bo v njenem imenu naredu dopis do elektrodistributerja...

Potencialni dediči še niso lastniki in ne upravljalci nepremičnine. Z njim je kakršnkoli dogovor brezpredmeten in smešen. Lahko pa sodišče določi upravljalca (začasnega tega fleta).

Aja še to, kako dokazuje da ni upravičena plačevati položnice je ta, da se je odjavila iz tega prebivališča in se prijavila drugje (lahko z stalnim ali začasnim prebivališčem).

problem solved....

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Točno to. Ampak položnice še kar prihajajo, katerih ne bo plačala, ampak jih zavrne. Sledil bo odklop zaradi neplačil. Moje vprasanje je bilo, ali lahko elektrodistributer terja njo za nastale stroške. N vem zakaj se moram ponavljati, potem pa mi svetujes tocno to, kar sem navedel da je že storila.

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Laično : terjal bodo njo, ampak, ko bo dokazala, s katerim datumom se je odjavila, je potem problem na strani distributerja, ker ni prenesel položnice na odgovorno osebo. Čeprav, po drugi strani pa.. Distributer sam od sebe tud ne mora terjat "novega lastnika", da poravna položnice za xy mesecev nazaj.
Tu bi bilo edino pravilno totalni izklop/odklop elektrike iz stanovanja s strani distributerja in nej potem novemu uporabniku ponovno priklopijo in (verjetno) zaračunajo ponovni priklop..
Dejstvo pa je, da, če ona ne bo plačevala in tudi noben od sedanjih dedičev ne bo poravnal položnice za nazaj, Elektro tud nebo kar rekel "jebiga", pa vrgel v smeti X položnic...

Verjetno bo res najboljše, če gre do kakega odvetnika ?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.756
113
pri taščici
Ne bo rekel jebiga. To zagotovo.
Če ne drugega, se bo obesil na dediča kar se mi zdi edino pravilno.
Pbutec: je lastnik že dolgo mrtev?
Komu je po smrti plačevala najemnino?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.756
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Zadnjič je bilo po radiju, da je stečajni upravitelj najemniku obesil plačevanje kredita in drugih obveznosti propadlega podjetja. A je to še kje možno?
Hvala za link gr69

Nazadnje urejeno:

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Sem imel podobno pred leti vendar s fiksnim telefonskim priključkom. Živim v hiši v kateri je lastnik umrl. Račun je bil na njegovo ime in priključka kljub nič porabljenih impulzov ter dostavi osmrtnice niso hoteli odklopit. So hoteli sklep o dedovanju ali nekaj takega. No nekako po pol leta sitnarjenja so se me le usmilili.