Strošek reševanja?

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Saj ne vem kam naj postavim pa bom kar tu ko jih največ sodeluje!
Torej malo sem bil na morju pa ne najdem nikjer podatka koliko je stalo reševanje 13 "samomorilcev" , ki so jih reševali pri Blanci? Vsak podatek zelo hitro pride v javnost npr. požar gum ki je bil naj bi samo strošek gašenja znašal 200.000 evrov kaj je pa ko so reševali politične veljake koliko je državo stalo to je bil kje podatek al bo najbolje vprašanje posredovati na vlado RS?

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
verjetno glih tok, kolikor bi stalo reševanje tebe in tvojih kolegov... mogoče malo manj

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Eh kak stroški, to so vsi prostovoljci bili, še za helikopter je Petrol daroval gorivo.

Sarkazem off: tega ne bomo nikoli izvedeli, ker pač... Lahko edino pogledaš koliko je stalo reševanje onih Belgijcev 1. aprila, pa potem preračunaš dolžino reševanja, število reševalcev itd. in prideš na cifro v višini sedmice na lotu.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.193
7.063
113
No večina jih je bila res prostovoljcev: vodniki psov, prostovljni gasilci, potapljaci to vse je bilo zastonj ker se tem ljudem ne povrne niti odsotnost z dela. (recmo potapljaci morjo koristit proste ure ali dopust...)

Placani so bli samo potapljaci SE GPU, helikopter, predstavniki CZ URSZR, policija na kopnem in morda se kdo ampak vecina folka tam je bila for free

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Morda se trditev zdi stereotipna, ampak načeloma življenje nima cene in je povpraševanje
po stroških reševanja oziroma iskanja ponesečencev za nekoga lahko precej neokusno početje.

Poznam precej ljudi, ki so na Blanci pomagali prostovoljno in brezplačno. Profesionalci so dobili svojo
plačo. Helikopter in čolni so porabili nekaj goriva. Tudi hrana in brezalkoholna pijača sta bili na voljo.

Govoriti o samomorilcih in primerjati stroške iskanja preminulih ljudi s stroški gašenja smeti je pa
dejansko neokusno, ne glede na to, da so v obeh primerih nastali materialni stroški. Ponesrečencem
se žal ni več dalo pomagati, je pa uspešno iskanje pomagalo preživelim in ostalim, da so se dostojno
poslovili od pokojnih.
Morda je bila medijska pozornost res prevelika, vendar bi takšna akcija stekla tudi v primeru moje ali tvoje
nesreče. Ti ljudje, ki so svojo neumnost in nevednost drago plačali pa so v svojem okolju pustili globoke
sledi in vezi, zato je bila pozornost javnosti v tem primeru večja, kot če bi se to zgodilo "neznanim" ljudem.

Poglejte si prispevek lokalne televizije... dobro poglejte obraze ljudi, ki so izgubili bližnje. Še koga zanima kak strošek?

http://www.izklop.com/?url=links/start&a=open&id=43142

lp,
Mpix

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.193
7.063
113
Pa upoštevajmo še to, da hrana in pijaca ki sta bili tam, sta bili mislim da pripeljan i s strani CZ, ki pa mora to hrano tako ali tako porabit... ker je dolzna met take in take zaloge, ki pa imajo logicno omejen rok trajanja

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
smti sem dal za primerjavo kot primer kako hitro se obvesti javnost o stroških pa če se ne motim so pri gašenju tudi bili prisotni prostovoljni gasillci! Če se vse obvesti ažurno zakaj tega podatka ni? Poleg tega je ob vsakem gradbišču postavljena tabla o prepovedanem gibanju tako kot tudi ob HE ki se gradijo in tudi ob obstoječih, tudi dogovor, ki so ga imeli je pravil da se čez elekrarno ne vozi. čeprav ti lahko to pove tudi zdrava pamet če pa že ta ne pa vsaj spoštovanje predpisov se ti ne zdi? Helikopter in čolno so porabili kar veliko goriva ne samo malo kot ugotavljaš ti. Moja trditev kot lahko razberem iz tvoje pisanja ni bila da se ne bi smelo reševati da bi se dostojno poslovili od svojih najbližjih mene samo zanima koliko je to stalo! Verjemi mi da v primeru moje ali tvoje nesreče v taki situaciji se ne bi poročalo tako kot je bilo ampak bi sedaj najini najbližji dobili račun za reševanje, o tem pa da bi razne "dobrodelne" organizaije še ob tem za najbižje zbirale denar pa je utopija!
In še odgovor na toje vprašanje c/p od tebe "Še koga zanima kak strošek?" Strošek reševanja me še vedno zanima!

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Pa upoštevajmo še to, da hrana in pijaca ki sta bili tam, sta bili mislim da pripeljan i s strani CZ, ki pa mora to hrano tako ali tako porabit... ker je dolzna met take in take zaloge, ki pa imajo logicno omejen rok trajanja

Najbrž res... Sicer klobasa s fižolom ni ravno hrana za potapljanje, ampak se vseeno
nihče ni pritoževal. Da je le bilo nekaj toplega po razmetavanju v toku na dnu Save...

lp,
Mpix

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
tudi ta hrana stane ali mogoče mislita da jo dobi CZ zastonj? Zakaj pol take hrane ki je po predvidevanju bila za uporabit zaradi roka trajanja ne razdelijo med družine, ki bi jo mogoče rabila? Ne erčem da je potopljači niso rabili al pa drugi prisotni, ampak zakaj je nikoli ne razdelijo med tiste ki bi jo mogoče rabili? Koliko % slovencev živi na robu preživetja in se enkrat letno zbira denar za njih? Zakaj se že zbira denar z sorodnike, ki so prej imeli plačo ne vem primer g. Janc, ki je imel plačo cca 4.300 evrov? Kje je pol še direktor komunale in ostali?

Megapixel

Pripravnik
28. sep 2007
976
2
18
Ljubljana
Za strošek vprašaj na Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Drugače pa... nisva na enakih frekvencah in se bojim, da bi te moj odgovor
kakorkoli užalil. Življenje je lepo... ne se sekirat
ne-ne-1.gif

lp,
Mpix

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
ne sploh me ne bi užalil sam že dolgo vem da nismo pred zakonom vsi enaki pa na Grims kriči koker hoče! To je odprta debata in vsak lahko pove svoje mnenje. Sam razumem prizadetost najbližjih to je normalno pa naj ima plačo 10.000 al pa 400 evrov! Sam v resnici je tako da pomagajao tistemu ta prvemu in ne tistemu ki zares rabi kako pomoč! Samo ne zdi se mi fer da se lahko poroča o vseh možnih stroških tega pa so " spregledali".

Maiden

Fizikalc
7. nov 2007
766
183
43
Če se ne motim so na POPTV pvedali, da je reševanje stalo okoli 30k€, ne pa me za besedo držat. Vem pa da so enkrat povedali ceno reševanja.

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
30kEUR je bil zgolj denar, ki ga je vlada namenila otrokom umrlih v tej nesreči. mimo vseh predpisov. s tem je postavila v neenak položaj vse tiste otroke, ki so prav tako sirote, vendar jim je starše vzela kakšna druga nesreča. opravičila za takšno povzročanje neenakosti ni, razen tega da je v tem primeru pač šlo za "naše". otroci teh pokojnih so napram "povprečni siroti" prej v boljšem materialnem položaju, gre za otroke politikov, direktorjev, ki so najverjetneje bili tudi ustrezno življensko zavarovani, tako da res ni neke potrebe po posebni zaščiti. gre sicer za nenamensko porabo davkoplačevalskega denarja, ki pa je nihče očitno ne upa problematizirati, da ne bi izpadel "nesočuten".

sicer pa so bili neposredni stroški reševanja, ki jih je krila vlada tudi tam nekje okoli 30k. seveda pa to niso vsi nastali stroški.

"Po besedah tiskovnega predstavnika Valentina Hajdinjaka bo vlada polovico sredstev zagotovila iz proračuna ministrstva za šolstvo, polovico pa iz proračuna ministrstva za delo. Sredstva bodo nakazali na račun, ki ga je občina Sevnica odprla za pomoč svojcem žrtvam nesreče.

Vlada je prav tako namenila 28.747 evrov za kritje stroškov reševanja in pomoči ob nesreči, ki jih je zagotovila s prerazporeditvijo s tekoče proračunske rezerve ministrstva za finance na posamezne postavke proračuna ministrstva za obrambo."

http://24ur.com/novice/slovenija/vlada-otrokom-namenila-30-000-evrov.html

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Maiden pravi:
Če se ne motim so na POPTV pvedali, da je reševanje stalo okoli 30k€, ne pa me za besedo držat. Vem pa da so enkrat povedali ceno reševanja.
To ni cena vsega reševanja, to je znesek, ki ga je vlada extra nakazala reševalcem.
Kolk stane ura letenja s helikopterjem?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.193
7.063
113
Upostevajte da stroski gasenja gum niso stroski dela gasilcev ki so prostovoljci, ampak cena recimo penila, cena izgubljene in unicene opreme (cevi, rocniki,..) in pa amortizacija specialne opreme v vozilih (crpalke, IDA dihalni aparati)...

tako da gasilci so bli se zmeraj prostovljni....

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
tega pa nisem vedel kaj vse pa to samo v babana republiki možno! to samo potrjujejo to kar sem napisal malo višje da se pomaga tistemu ki ima ogromne prihodke drugim pa ne!

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
tega pa nisem vedel kaj vse pa to samo v babana republiki možno! to samo potrjujejo to kar sem napisal malo višje da se pomaga tistemu ki ima ogromne prihodke drugim pa ne!
Tiste iz save so iskali s helikopterjem še po tistem, ko so hrvatje že našli zadnjega ponesrečenca.
z primerjavo, vlada je dala 60 000 €za otroke in reševalce, 680 000€ pa za odpravo posledic katastrofalnega neurja v Kamniku