strošek naročnika - bruto neto, ddv

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.850
2.140
113
Ni mi jasno, ali je bruto strošek v primeru, da grem iz storitvene pogodbe od ddv zavezanca k nezavezancu naročniku, enak ali ne.
Konkretno - sedaj preko ddv zavezanca za opravljeno storitve drugemu zavezancu izstavljam račun, ki vključuje ddv - torej je skupni strošek naročniku storitev x1.22. V primeru, da bi storitev zaračunal nezavezanec, je strošek naročnika storitev x1.00. Je za to razliko možno zvišati obračunano storitev, da ne da bi se naročniku zvišal skupni strošek?

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.214
113
Ce izdas racun z DDV, moras ta DDV placati drzavi. Kupec, ki je zavezanec, si ga pa poracuna od drzave ampak ga on zaracuna naprej svojim strankam in bruto strosek DDV je le za fizicne osebe oziroma za tiste, ki niso zavezanci za DDV.

Torej, ce izdas sedaj racun kot nezavezanec, se pravi brez DDV, bo tvoja stranka imela za toliko visji koncni strosek.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.850
2.140
113
Ravno obratno, sedaj obračunavam ddv, sem zavezanec in bi naredil obratno. Po domače - bi jaz s prehodom na nezavezanca z istimi stroški naročniku dobil več?

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
V tvoji logiki bi naročnik plačal 22% več, ker nima vhodnega DDV-ja....

Ti pa nimaš vhodnih davkov... Če bi moji firmi dal neto ceno 20 več bi te odjebal.. Saj v prejšnem primeru ti meni zaračunaš 122 pride mene 100 eur ker si vračunam 22 eur vhodnega..

Po tvoji logiki pa bi plačal 122 eur... Ti pa ne odvajaš davka, vendar vsak materjal si ne morš vračunat vhodnega.. Če bi pa materjal dajal 22% dražje si pa takoj nekonkurenčen.

Nazadnje urejeno: