Strokovni naziv v SP

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Sem v začetni fazi odpiranja s.p.-ja in malo gledam okoli glede naziva podjetja. Opažam da jih ima zelo malo v nazivu napisan tudi strokovni naziv.
recimo Računalniško programiranje Janez Kranjski dipl. ing. rač in inf. s.p.
Se to sploh dodaja v naziv firme? Sem že iskal pravila, ampak povsod najdem le da mora biti naziv podjetja sestavljen iz dejavnosti, ime in priimek, s.p., ....
Mogoče kdo ve kako je s tem?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Ne, tega se ne dodaja...
Standard je:
FIRMA, Dejavnost, Ime in Priimek, s.p.
oz. kratko:
FIRMA, Ime in priimek, s.p.

npr:
KODA, Računalniško programiranje, Janez Kranjski, s.p.
KODA, Janez Kranjski, s.p.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Kaj ti ni jasno?

še enkrat...

zakaj imajo kljub tem kar je povedal tis, nekateri vseeno na koncu svojega imena zapisano dipl. ing...., sp.?

To mi ni jasno, kako da nekateri imajo to, nekateri pa ne. V čem je hec?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
v pod forumu avtomobilizem bi takim rekli kratkoqrčneži:)
po mojem je samo v tem fora, da nek se vidi.
men osebno brez veze.

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
jap se strinajm.. brezveze.. nekateri ipišejo(celo na pošne nabiranlike) dr. dip ing, itd...
Nekaterim veliko pomeni tisti naziv spredaj ali zadaj..

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Hec je isti, kot pri tlačenju nazivov na vizitko, v podpis na mejlu...

Pri veliki večini teh ljudi lahko rečem, da gre za nečimrneže. Saj je prav, da si ponosen na izobrazbo, ampak meni izpade patetično, ko nek univerzitetni diplomirani organizator dela tlači svoj naziv ob ime na predstavitvi, zraven njega pa tujci, povečini vsi z magisterijem, pa samo Ime Priimek.

Drugače sem (pri vseh?) s.p.-jih opazil, da si pišejo Priimek Ime, s.p. Ali je to kakšna butasta zakonska zahteva ali so samo pol-pismeni?

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Nisem tak tip človeka da bi se hvalil s katero koli stvarjo, ampak če že odpiraš firmo se pa raje pozanimam kako je s tem. V primeru da je pravilo da se to napiše, je škoda da ne bi, če sem se že ravno jeb... 6 let s faxom. Poleg tega pa mislim da ti to da vsaj toliko kredibilnosti, da vedo da nisi ravno nek začetnik ki je pred kratkim vzel knjigo o nekem jeziku v roke in že poskuša služiti s tem, čeprav nimam nič proti tem, seveda. Kdor se znajde, se naj.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Mene samo zanima odgovor zakaj pa nekateri nimajo tako kot je napisal tis?
Čudno mi, da pri tako uradni stvari pride do takšnih razhajanj. Kaj ti potem pustija da tam nakracaš kar hočeš al kako?

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Saj ti nihče ne brani da se okitiš z vsemi nazivi, ki jih premoreš.
Za ene bo to odbijajoče, kot je že nekdo zgoraj omenil patetično, ker ti pri pridobivanju dela ali delu s stranko ne bo naziv prav nič pomenil (uni dipl oh in sploh, dr mag) pač pa reference, miško.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
še odgovor iz ajpesa:

Za firmo podjetnika se smiselno uporablja 72. člen Zakona o gospodarskih družbah, ki določa, do mora firma podjetnika vsebovati ime in priimek podjetnika, skrajšano oznako, da gre za podjetnika (s.p.), oznako dejavnosti in morebitne dodatne sestavine. Glede na to, da ocenjujemo, da je pri vpisovanju firme podjetnika v Poslovni register Slovenije (PRS) »akademski naziv« tudi del imena in priimka podjetnika (akademski naziv »dr.« se v PRS trenutno vodi pri cca 650 poslovnih subjektih), vam predlagamo, da pri vpisu podjetnika v PRS, k firmi pripišete tudi vaš akademski naziv, ki pa sicer ni posebej zakonsko določen kot obvezna sestavina firme podjetnika.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
še enkrat preberi moj 4. post v tej temi če ti še vedno ni jasno. Gre za formalnost, ki pa želim da je narejena pravilno. Za reference pa ne skrbi.
Ko berem te vaše odgovore, je večina takšnih kot bi se počutili ogrožene. Jaz sprašujem eno malenkost vi pa meni dajete neke moralne nasvete. Odrastite.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Ogroženega se počutiš kvečjemu ti, da akademske naslovu tlačiš v naziv podjetja, npr: janez janez univ.dipl.ing.rač. s.p. Take firme bi se izognil na dolgo in široko.