Stresna TV antena

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Zanima me zakaj je toliko razlicnih modelov in oblik anten za analogno/digitalno Tv? Npr. za enake kanale je vec oblik anten. A je vecja antena boljsa? Lovi vec?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Antene so različne za različno polarizacijo in frekvenco, ampak to je bilo 30 let nazaj, zdaj kupiš sobno in imaš enak ali boljši sprejem.

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
Večja je antena bolši je sprejem.
Več kot ma elementov (prečk) večji je dobitek signala na anteni.

Sobna antena je zasilna rešitev.

Več si lahko pogledaš KLIK

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Ni vedno "večje" enako "boljše". Dolžina palčk in velikost antene je preračunana na valovno dolžino (frekvenco). Ampak so pa vse antene za TV, ki se jih da sedaj dobiti približno enake za končnega uporabnika.

Gox

24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Hvala za odgovore
smile-1.gif

Z sobno anteno si zaradi slabe lokacije ne pomagam nič, ulovim nekaj programov in še to z zelo slabo sliko.

Do sedaj sem imel na strehi dve UHF anteni in eno VHF. Sedaj pa sem si nabavil DVB-T sprejemnik za TV. (Digitalna zemeljska tudi za naše Slo kanale)

Potem sem ugotovil, da ta večja UHF antena zgleda ne deluje več, saj kamorkoli jo obrnem ni na TV-ju nobene spremembe.

Ta manjša (cca 70cm) pa lovi presenetljivo dobro ... problem pa imam, ker bi rad istočasno sprejemal signal iz dveh oddajnikov ...eden je naš Slovenski, ta drugi pa je Italijanski za Italijanske kanale. (Živim dokaj blizu meje)

Sedaj sem našel neko točko v sredini, kjer lovim še vse željene kanale ... vendar se občasno dogaja da ali naši, ali tuji kanali kakšno sekundo zamrznejo sliko. Če premaknem anteno za malenkost v levo ... proti oddajniku 1 (Slo) zgubim italijanske kanale. Če obrnem samo malenkost v desno proti oddajniku 2, pa izgubim Slovenske kanale.

Sedaj imam anteno nekako tako kot na spodnji skici ...

A mislite, da bi z večjo anteno boljše sprejel signale od obeh oddajnikov?

Ojačevalec na anteni imam že. (4 kanalni, 2x UHF antena in 2x VHF antena)

LP
559974-antena.jpg

Priponke

• 559974-antena.jpg
    559974-antena.jpg
    11,9 KB · Ogledi: 377

Gox

24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
kupi še eno anteno. In obrni vsako v svojo smer.

Tudi to sem razmišljal, raje pa bi če bi uspel z eno anteno zajeti oba signala. (in s tem zmanjšat število anten na strehi)

Lp

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Z večjo anteno ne boš nič več ujel... kot si ugotovil, ti večja (VHF - very high frequency) antena ne dela več, ker so DVB kanali na UHF (ultra high frequency) območju. Antena ima velikost palčk preračunanih glede na valovno dolžino (višja je frekvenca, manjša je valovna dolžina in zato je antena za višje frekvence manjša). Palčke imajo funkcijo "ravnanja" faze (podobno kot krožnik pri zrcalni anteni) in morajo biti za optimalni sprejem obrnjene proti oddajniku (tak je pač smerni diagram antene). Če želiš vse kanale sprejeti optimalno, si pač kupi še eno anteno in vsako obrni na svoj oddajnik.

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
Kupi tristar od inglara (20€). Mislim, da antena lovi kot 30 stopinj in ima zelo velik dobitek.

Zgleda pa tak kot da bi tri antene postavo eno nad drugo. V samo anteno se da montirat ojačevalec, ki stane dodatnih 15€ z usmernikom vred.

@Mikrohard

Več kot ma antena elemento (direktorjev) bolši sprejem ma. Res je, da je velikost odvisna od frekvence, je pa tudi odvisna od števila elementov, ki so postavljeni horizontalno lahko pa tudi vetikalno. Tristar je posrečena mešanica obeh.

Gox

24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Nabavil sem to Tristar anteno od Inglarja. (28€)

Sedaj samo čakam da dež poneha, da grem lahko na streho montirat. (Dežuje že dva dni)

Poročam kakšni bodo rezultati.

Lep pozdrav

Gox

24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Jaz ne vem :)

Moja Threestar je S model, cena je bila 28€ ... Modela E ni bilo več na zalogi, na polici pa je bila samo cena. Če se ne motim je bila po 36€.

Na strani od Inglar d.o.o sem ugotovil da ima model S 37 elementov, model E pa 45 elementov.

Dobitek pa je pri obeh enak.

LP

Gox

24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Sem namontiral Inglarjevo Threestar anteno. Ujame več signala kot prejšnja manjša antena na 28elementov. Tako da sem uspel ujeti oba oddajnika.

Sem pa danes ugotovil še eno stvar. Ugotovil sem zakaj mi ta večja UHF antena ni delovala.

Ko sem preverjal priklope na ojačevalcu (4kanalni) sem ugotovil, da sem nekaj mesecev nazaj zamešal kable
bonk.gif
in to anteno napačno priklopil. Bila je namreč priklopljena na VHF kanal.

Zdaj sem jo prestavil na UHF in obrnil v smeri italije, ta novo anteno pa v smeri našega oddajnika. Tako da sedaj je nasplošno še boljši signal od obeh oddajnikov.

Super lovim 15 kanalov ... (Slo1, Slo2, Slo3, Kanal A, Pop TV, TV Koper, TV Pika) + (Italia 1, Canale 5, Rete 4, Boing TV, Iris TV, Coming Soon TV, BBC World, Class News)

Z samim DVB-T sprejemnikom Iskra sem zaenkrat še zadovoljen.

LP