strela

japke

Fizikalc
13. avg 2007
1.349
12
38
44
skoz okol
Strela nam je naredila veliko škode. Med drugim precej nedelujočih in delno delujočih naprav.
Samsung tv, ruterji, reciever ipd…
Ni zavarovano…

Zanima me, kdo popravlja oz. Pregleduje naprave, da kar vse kar k enemu nesem in naj preveri kaj je ok kaj ni.

Celjski oz lj. konec..

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Modul Center v Trzinu. Rasturajo. Znajo imet pa gužvo. Pokliči, preveri.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Ob udaru strele pogostokrat odpove le notranja varovalke. Včasih se poškoduje le kakšen element napajalnega modula. Če pa je strela šla "globlje" pa najpogosteje ni kaj za popravljati. Če se sam popolnoma nič ne spoznaš na elektroniku povprašaj za nasvet kakšnega domačega mojstra. Pivo ali kakšen €€€ pa boš hitro izvedel, pri čem si.
Popravilo na pooblaščenem servisu se zna kar hitro sprevreči v "totalko" (cena popravila+ starost naprave< nova naprava+nekaj €€€ za novejši izdelek), saj tam kljub odpovedi le nega upora menjajo celotno pregrešno drago komponento. Zato si določi limit, koliko si pripravljen plačati za popravilo vsakega artikla posebej.

japke

Fizikalc
13. avg 2007
1.349
12
38
44
skoz okol
Najbolj kritična sta Samsung plazma 50c6500 tv in ruter mikrotik, pri kateremu sicer dela usmernik…
Dodajam: 4x siol box, playstation3…

Praktično vse, kar je bilo z utp kablom povezano med sabo…

Nazadnje urejeno:

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik japke pravi:
Strela nam je naredila veliko škode. Med drugim precej nedelujočih in delno delujočih naprav.
Glede samega popravila ne morem svetovati - lahko pa svetujem za "naslednjič" :
http://www.merkur.si/gradnja/e...-76-tel-tv.html

Pogrešam še takšno zašæito za mrežo - LAN kabel
wink-1.gif

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Tiste linke sem mislil, če lahko pogledaš in svetuješ, če so za kaj ali je bolje nabavit to kar si zgoraj omenil + dal link?
Tudi pri nas smo tako navajeni, da ko grmi, se vse izklopi, če je že sila po TV ali internetu se pa tačas uporabi telefon
smile-1.gif

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Iz lastnih izkušenj: vse te zaščite delujejo pri nihamju toka, pogostih izpadih ali indirektnemu udarcu strele - pa še to ne vedno. V primeru direktnega udara strele v vodnik ali blizu hiše pa pozabi - vse, kar lahko skuri bo skurilo. Meni je skurilo, pa čeprav sem imel vse povezano skozi UPS - pa še UPS je skurilo. Potem sem imel APCjevo zaščito - pa tudi ni pomagalo. Napetost prehitro zraste in ni je varovalke, ki bi to zaustavila; iskra enostavno preskoči.
LPM

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.225
4.758
113
Citat:
Uporabnik miklavz pravi:
Iz lastnih izkušenj: vse te zaščite delujejo pri nihamju toka, pogostih izpadih ali indirektnemu udarcu strele - pa še to ne vedno. V primeru direktnega udara strele v vodnik ali blizu hiše pa pozabi - vse, kar lahko skuri bo skurilo. Meni je skurilo, pa čeprav sem imel vse povezano skozi UPS - pa še UPS je skurilo. Potem sem imel APCjevo zaščito - pa tudi ni pomagalo. Napetost prehitro zraste in ni je varovalke, ki bi to zaustavila; iskra enostavno preskoči.
LPM

To je res, vendar je največ okvar prav pri takih nihanjih, tako da je zaščita vsekakor dobrodošla, za udare ki so blizu in močni pa res pomaga samo izklop in zavarovanje prosti indirektnemu udaru strele
grims-1.gif

japke

Fizikalc
13. avg 2007
1.349
12
38
44
skoz okol
Vse to sem imel nameščeno. prvo je zgleda uničlo siol opt. modem. Od tam naprej pa vse z UTP povezane naprave. Reciever, ki je bil na istem razdelilcu je ok. Na prenapetosntem razdelilcu je sla varovalka.

V bistvu je bil direkten udar strele. Poleg naprav nam je zgorela tudi streha…
Jebiga.

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.901
55
63
Citat:
Uporabnik miklavz pravi:
LPM
Točno tako. Glede izkljapljanja, je pa potrebno potegnit kable iz utičnic.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Tudi antenski kabel je potrebno potegniti ven, ni dovolj samo iz štroma. Meni je skurilo TV, čeprav je bil izklopljen iz štroma, vendar sem na antenskega pozabil.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
leto ali dve nazaj je tudi meni prišla strela po utp kablu.
crknila je samo ena naprava, popravili so jo na garancijo, ker ni bilo vidnih sledi strele. Tko, da je za probat se nardit "francoza" na uradnem servisu;)
iz druge naprave je par dni smrdelo pa ni čist ok delalo, potem se je samo popravlo:)
pa ena mrežna je odletela od treh pc-jev.

jinetera

Pripravnik
7. sep 2007
551
9
18
Meni je enkrat skurilo napajalnik od modema, ki sem ga priklopil cca 1 uro po neurju. Samo puf je naredilo. Očitno je ostal nek naboj v el. omrežju. Od takrat najprej vključim sesalec, šele nato elektroniko...

d3esaly

Fizikalc
1. jun 2008
455
31
28
ksz

Meni je že velikokrat odletel router pa en kup stvari, ki so bile povezane na UTP... še vedno je šlo vse prek garancije tako, da drugih izkušenj nimam.

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
725
29
28
Te prednapetostne zaščite so za nihanje OK, ko pa orng vseka ga pa ni modula, ki bi prenesel.
Ko je pri nas vsekalo kake 100m od hiše, sem ravno stal v bližini telefona in je tako vsekalo, da je kak meter strela vsekala še iz šaltra. Šalter je raztrešlo na koščke, vse kar je bilo za modemom in utp kabli je šlo. Pa tudi ko kabel ven potegneš, če ni dovolj daleč od vtičnice ni 100%. Se nam je zgodilo, da se je električni pastir izklopil in kabel dal na mizo pod vtičnico cc pol metra nižje, ko je vsekalo so šle vse varovalke, po zidu do pastirja je bila pa črna sled, pastir je seveda zažgalo.
Smo pa mal bolj v planinah, se bolj pogosto kaj zgodi s temi strelami. Pri enmu še mal višje od nas je tako vsekalo, da je omet po zidih odletel, kjer so bili kabli, nebi verjel če nebi videl.
crazy1.gif