Stran s prikazano menjavo graficne na laptopu?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
A ma kdo kaksne uporabne strani kjer so te zadeve prikazane, kako se menjava kaksne mosfete na plati ali integrirane grafike z reballing tehniko itd. Nacrti maticnih plat?

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
A pa se ti splača take stvari izvajat ??? Mosfete pa to mislim...

Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Pa mal me zanima kolk stane kaksna amaterska BGA masina, pa kako se nalota nove kuglce na cip predno ga das na plato, za ostalo mi je malce ze jasno.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Aja no, če bi rad zadevo sprobal potem pa le... Drugače se pa danes pokvarjenih plat boljkone ne splača popravljat...

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
436
24
18
Gorenjska
Sicer sem že malo ven iz te branže, ampak kolikor se spomnim se "kuglic" ne lota na čip. Čip sam ima "kuglice" že na sebi, enako kot nogice na procesorju, na tiskanem vezju pa je matrika pik, ki ustrezajo razporedu na čipu. Na te pike na vezju se nanese spajkalna pasta, nanjo se položi čip, ob prehodu skozi peč pa se vse skupaj pretali. Večinikrat so kompomnente na vogalih prilepljene z lepilom, ki onemogoča premikanje.
Popravila se navadno izvajajo z vročim zrakom, največkrat po principu odstranitve komponente, očiščenja vezja, nanosa nove spajkalne paste in ponovnega (lokalnega) pretaljevanja.

Včasih je dovolj že samo pretaljevanje (segrevanje). Za resno delo bi rabil kaj takega , ter seveda nemenske nastavke za vsako dimenzijo vezja.

Amaterskih pristopov pa najdeš na Youtube kar hočeš (tudi uporabo industrijskega fena v te namene
evil.gif
). Rezultat takih posegov pa je seveda vprašljiv.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ja kuglce so na novem cipu, kaj pa na tistem ki ga samo prelotavas ker ima mrzel lot, za kvalitetno delo se ne samo prefena ampak prelota. Za vroc zrak vem samo nevem no. Sem mislu malo bolj resno ,samo je pa masina draga vrjetno

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
436
24
18
Gorenjska
BGA ne moreš lotati, brez, da bi ga odstranil z vezja. Za to pa potrebuješ kaj podobnega kot je v zgornjem postu. drugače je spoje možno popraviti s pregevanjem (pretaljevanjem), ker navadno pri BGA pride do mehanskih poškodb spojev zaradi temperaturnih razlik (segrevanje/ohlajanje) čipa samega.