Stout - pomaranča in cimet

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Pozdravljeni,

ker se zima neusmiljeno bliža in bi rad imel pivo pripravljeno še predno pritisne prvi mraz, bi rad čim prej naredil en srednje velik batch stouta.

Želel, bi da ima to pivo zimski pridih in bi v boil ali pa v "dry-hopp", odvisno kaj mislite, da je bolje, dodal lupino pomaranče ter cimet (enkrat sem cimet že uporabil. Dal sem ga v boil, vendar pa so ga potem kvasovke pohrustale). Kako se lotiti tega?

Torej, če imate morda kako idejo, katere slade bi uporabil, bi bil zelo vesel pomoči
smile-1.gif


Za grenčico bi uporabil kar magnuma.

Doma imam nekaj pale ale (dokaj svež) slada, ter nekaj mroost-a 1400 (850 g) ter roasted barley (350g). Slada sta stara eno leto, v zalepljeni vreči, ali bi lahko ta dva uporabil ali bi bilo bolje, da kupim kaj novega?

Hvala vam za pomoč.
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Pa ravno ta teden nameravam zvarit neki v tem smislu :D Lahko pa tudi poiščeš kakšen dober recept za čokoladni stout pa potem v sekundarcu namesto kakavovih zrn, daš noter lupine od pomaranče ampak pazi, da na lupinah ne bo unih strij zraven (tiste tablee nitke) pa, da jih boš dobro razkužil s kakšno vodko, da se ti ne bo okužilo vse skupi. Drugače pa tudi mojepivo.si prodaja neke pomarančne lupine, če se ne motim.
Druga varjanta je pa, da jih proti koncu vretja pivine vržeš noter.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
glede pomaranče vem, da je potrebno vse skupaj lepo razkužiti,...bolj me zanimajo količine. Koliko pomarančne lupine za 25 l ter koliko in kdaj dodati cimet, da ga ne bodo kvasovke pojedle
smile-1.gif
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Meni so na enem angleškem forumu svetoval, naj vržem noter ene 60g lupin ampak bom še malo po drugih forumih pobrskal kakšne količine so ostali uporabili.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Pri "nestandardnih" dodatkih je vedno tako da delaš na pamet. Recimo pomaranča, če uporabljaš svežo potem je čisto od sreče odvisno kaj boš ven dobil. Recimo sam za wit-e doziram cca. 50g sveže pomarančne lupine (naribano, samo zunanji del lupine brez "belega") na 10l, to sta nekako dve večji pomaranči. Če imaš srečo in ima pomaranča v lupini veliko arome se bo to čutilo, če nimaš sreče potem se tudi pri dvojni dozi ne bo čutilo (če imaš nesrečo bo zadeva še kakšne čudne priokuse prinesla). Eterična olja pomaranče so topna v alkoholu tako da se namkanje v (čimbolj) močnem alkoholu splača opravit prej (vsaj par dni, ne škodi pa celo par tednov), s tem bo ekstrakcija olj (arome) najvišja.

Načeloma je zaradi konsistence bolje uporabljat posušene lupine namenskih aromatičnih pomaranč oz. njim podobnih citrusov (recimo kurakao). Tam je nihanje manjše in lahko potem približno točno doziraš.

Konkretno glede cimeta nimam pojma. Ga pa kvasovke ne pojedo ampak se aroma sprosti med fermentacijo "v zrak" kar velja za vse aromatične dodatke. Zato se take zadeve dodaja ob koncu fermentacije. Če je namen samo vonj potem se lahko doda celo ob stekleničenju in ni potrebe prej ker se tako ohrani največ arome. Če je namen dodatka da vpliva tudi na okus oz. se mora aroma sproščati počasi so pa tu dileme, recimo da se potem dodatke razdeli na del ki se ga daja v late boil (zadnjih 5 min) in del ki se ga doda po koncu aktivne fermentacije.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Kaj pa vem, verjetno bi delovalo. Čeprav pomaranča prispeva več stvari, med drugim tudi grenkobo ki pa je ni v eteričnih oljih.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Utisevalec, Ali imas morda kak dober recept za stouta h kateremu bi se lepo podala cimet in pomaranca?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Poglej si recepte za stil "sweet stout". Kot sem že enkrat omenil, stout-e težko zgrešiš karkoli že noter daš.
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Kaj pa vem, verjetno bi delovalo. Čeprav pomaranča prispeva več stvari, med drugim tudi grenkobo ki pa je ni v eteričnih oljih.
Potem naj bo pomaranča
smile-1.gif


Lp
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Kako je glede kvasa? Glede na recept, bi ga moral na 19 l dat notri 2 paketka. Če bi dal na 25 l 3 paketke, bi bilo že preveč? Sploh ker verjetno ne bom dosegel take efektivnosti?

P.S. Kdaj naj dodam črne slade? 25 minut pred koncem masha? Z vodo se še ne bom obremenjeval.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Kakšen OG planiraš?

3 vrečke kvasa na recimo 1.060+ pri 25l piva ne bo nič preveč ampak idealno. Šlo bo tudi z dvema. Ene vrečke ti pa nebi priporočal ker je že underpitching.

Preveč kvasa težko doziraš, sploh preko vrečk. Da je (lahko) preveč kvasa boš vedel ko ne boš imel lag časa oz. bo ta zelo kratek.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Najlepša hvala za odgovor.

Mislim, da bo OG okoli 1,045. Torej bi morali biti dve vrečki dovolj? Kaj pa glede črnega slada? Ga dodam na zadnje pol ure pa bi moralo biti v redu?
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
To veš iz izkušenj?
smile-1.gif

Ne hecam te samo zanima me, ker podatkov je toliko na netu, da se zgubiš koliko je prava doza kvasa
smile-1.gif
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Ravno zato jaz sprašujem. Pa tudi na paketkih piše, da do ne vem katerga OG-ja, da je dost en paketek ampak sem mal skeptičen. Dva bom skoraj sigurno dal, razen če bo ful slab OG.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.059
-8.756
113
Za okoli 20l in OG do okoli 1,050 je en paketek popolnoma dovolj. Če ni ravno blizu konca roka trajanja.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Manj kvasa ne pomeni da bo sedaj pivo zanič.

Če daš veliko premalo kvasa lahko fermentacija ne poteka pravilno, to je tvorba estrov na začetku, preveč diacetila na koncu, prevelik FG ali popolnoma prekinjena fermentacija.

Z manj kvasa se vedno poveča lag čas in možnost okužbe s strani tretjih organizmov. Ta del ni nujen niti ni nujno povezan z dozo kvasa, ampak če kvas rabi 3 dni da začne fermentacijo je vedno večja verjetnost za to kot pa če kvas začne fermentacijo pri zdravih 8h.

Več kvasa pomeni da je fermentacija hitrejša, kar za primarno fazo načeloma ni pomembno. A traja 2 dni ali pa 7 dni je čisto vseeno oz. glej prejšnjo točko, več časa kvas prebavlja sladkor in proizvaja alkohol več možnosti je da vmes pride še kaj tretjega in se namnoži. Vseeno pa je pomembna količina kvasa pri pospresnovi. Če je kvas rabil en teden da je pomalca sladkor potem bo rabil 1 mesec da bo pomalcal še postprodukte fermentacije, lahko se celo zgodi da jih ne bo popolnoma. Potem imaš pa "kvasni okus", žveplo, diacetil in ostalo sranje v pivu čeprav je pivo drugače čisto ok.

Torej na kvasu se lahko špara če imaš čas in če si pripravljen na to da več tvegaš (3 EUR napravm več tveganja za uničen 25l batch ki mi vzame 8h dela?! dam raje 3 eure!). Priporočila proizvajalcev kvasa so minimum, več je samo boljše slabše ne more bit. Priporočila proizvajalalcev so nekako 1 vrečka na 20-25l piva, če je OG višji od 1.05 dve vrečki in če je gostota višja od 1.07 ali pa gre za fermentacijo pri nizkih temperaturah (lager, in to "warm pitching") 3 vrečke.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Še vprašanje glede pomaranče in cimeta. Ali bi lahko pomarnačo in cimet namočil v vodko in potem pred flaširanjem dodal samo to vodko v pivo ali bi bil okus drugačen, če bi dal pomarnačo in cimet namakati v samo pivo in kaj bi bilo bolje?
 

Podobne teme