Stopljen sladkor poveča volumen vode/alkohola?

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
Zanima me ali je to res?

Poleg tega pa tudi kako se to izračuna, če se seveda da. Obstaja kakšen koeficient ali kaj podobnega?

Sam nimam nobenega kemika, ki bi mi pomagal. Žal.

Lp
pikc

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Torej če sladkor dodaš v vodo in ko se raztopi je volumen večji ? V bistvu ja. Tukaj imaš celo en izračun (upam da ti bo kaj jasno).
Drugače pa če logično razmišljaš.... sladkor ima volumen, voda tudi... in če dodaš nek volumen vodi, bi se ji skoraj lahko spremenil
wink-1.gif

Seveda je vse odvisno od snovi, ki jo raztapljaš, ker lahko se zgodi da se volumen zelo poveča (torej večji od seštevka obeh), lahko pa je tudi manjši od vsote obeh (ampak glede na volumen vode se še vedno poveča).

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
Hvala za tole ... bom mal ponovil znanje iz kemije oziroma vprašal še koga za primer ipd.

Res hvala, dobiš zvezdice, če ti jih že nisem podaril
wink-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Recimo če mešaš etanol in vodo v 1:1 razmerju, je končni volumen manjši. Tam potem velja 50 + 50 = 98
grin1.gif

Klik.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Samo vseeno moraš priznati, da kemijsko-fizikalni logiki pa se malček upira tale razmislek.

Volumen/masa topljenca je običajno zanemarljiva v primerjavi s topilom in dejstvo, da se neka snov raztaplja v vodi pomeni zgolj, da se "vgradi" (malo čuden izraz... ampak verjetno veš, kaj mislim) v molekularni matriks topila in ga s svojo prisotnostjo ne "moti".

Ob tem razmisleku lahko v praksi predpostaviš povečanje volumna = 0.

Ampak itak, da se poveča volumen minimalno. Samo moram pa priznati, da je tisti izračun malce čuden (meni). Koliko je potem končno povečanje volumna sploh?
confused-1.gif

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
Na pomoč sm poklicu še enga kemika, ki ga poznam ...

on mi je reku naj praktično preizkusim

primer: vino 1l+ sladkor 500g = 1,3l mešanice

poskusa še nisem naredil, vendar bo pomojem prej nastalo 1,2 l, no, ne vem, moram poskusit.

Za žganje pa je še težje naredit, baje zaradi več različnih snovi ... ne vem, kemija ni moja stvar
wink-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

500g sladkorja = 0,3 L

To pomeni, da se ga ne bi prav nič raztopilo. Weird...

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
sej o tem ti govorim ....

joooj, no, bom že potrpel!

Gotovo se bo med nami našel eden, ki mu je to poznano in dela to vsak dan
wink-1.gif