Stopalo; kaj bi naj bilo to?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Imam divergenco stopal, zato sem pred kratkim začel delati na tem, da zadevo saniram. Zato sem postal bolj pozoren na stopala in opazil, da imam na desnem stopalu, na zunanjem delu, kak centimeter pod "bunko" (fibula), še eno izboklino. Podobno, kot na tej fotogragiji, ampak pri meni je še bolj izrazito:

http://shrani.si/f/1h/U7/4f2ZU531/glezn.png

Na levi novi imam pa nekje tako, kot je na tej fotografiji. Imam tudi dokaj suhljata stopala, nič nimam "zalitega", verjetno se zaradi tega še toliko bolj vidi zadeva. Pri "normalnih" ljudeh bi se naj ta del "izbočil" ko se stopalo obrne not, ampak v normalnem stanju, pa ni vidno.

Najbolj mi ni jasno, kaj bi to lahko bilo, namreč glede na anatomijo stopala, ne najdem nič takega, kar bi lahko "gledalo ven":

http://www.blackburnfeet.org.uk/hyperbook/trauma/ankleFx/ankleFxBasic1.htm

Pred cca 18 leti sem imel zvin gležnja, kar hudega, mogoče če je od takrat ostalo kaj "premaknjeno" (stopalo se mi je zvilo not)? Ampak nekih težav zaradi tega nimam, zdaj edino čutim manjšo bolečno, zaradi tega ker pač poskušam hoditi ravno (zaradi divergence stopal), če pa hodim "postrani" pa bolečine ni.

Ve kdo, kaj bi naj bilo to?

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
223
10
18
Pomojem gre skoraj zagotovo za tetivi m. peroneus longus in m. peroneus brevis.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Tudi jaz razmišljam v tej smeri, ampak glede na slike, bi ti tetivi morali potekati pod fibulo, torej mora bit neka kost ali kaj takega, ki sili te tetive ven ?

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.605
3.129
113
Jaz imam na desni nogi t.i."petenko" oz izgleda,kot da bi mi zadaj pod peto neka kost ven štrlela. Drugače ne moti, le če se slučajno udarim v njo pa boli za znoret...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
no, sedaj sem si malce pretipal nogo, in čutim ti dve tetivi m. peroneus longus in m. peroneus brevis, če nekako obrnem stopalo, ampak tista izboklina je zgleda še pod to tetivo, kar mi spet ni jasno, ker gledanje anatomije...tam ni nič več
smile-1.gif

Tole edino mogoče: Inferior peroneal retinaculum, kaj je sploh točno to ?