Stikalo - problem

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Zadeva je sledeča, imam nov ventilator s tremi jakostmi delovanja, najmanjša jakost je preglasna in tudi piha preveč. Zato sem razmišljal in me zanima, če je možno narediti namesto teh treh gumbov en vrteč gumb, kot pri avtoradiju, oz. ma kdo še kako idejo, kako zmanjšat delovanje. Hvala!

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
rolleyes-1.gif

In kakšen poteciometer bi po tvojem ustrezal?
crazy1.gif

Vrtljaje lahko zmanjšaš z vgradnjo diode v krog prve stopnje. Dioda spušča samo pozitivno polperiodo sinusa, torej bi vrtljaji teoretično morali past na polovico. Ostali dve stopnji pustiš, kot je, da ne boš potem jamral, da piha premalo.
grin1.gif

Poglej na ventilator, kakšno moč ima motor in dodaj diodo, ki pušča več forward toka, kot ga vleče motor, npr 1N4508 bo čist ok.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Težko predlagam točen potenciometer, če ne poznam točnega ventilatorja in napajanja.... se pa meni zdi najbolj preprosta rešitev. Tako so imeli zalmani (pa verjetno še kdo) v PCjih urejeno regulacijo vrtljajev...

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Glej, če daš potenciometer v 230V krog, moraš nekje pokuriti višek energije - in to naj bi bil potenciometer. Zdaj pa zračunaj - ventilator ima npr 300W, ti mu moraš zmanjšat moč na 150W. Ostalo pokuriš na potenciometru - to je ipak le upor (=grelec oz ohmski porabnik). Pričakuješ, da bo človk montiral 200W grelec, da ga bo dodatno grel, medtem, ko se on skuša viška vročine znebiti z ventilatorjem? poleg tega je 200W potenciometer večji od samega ventilatorja.
crazy1.gif

Potenciometer pri močeh, višjih od 0,5W, nima smisla montirat. Poleg tega se potenciometrom večjih moči reče kar reostat.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
S triakom bi se tud dal to izvest...
Itak, da se da izvest z marsičemu, ampak predlagana rešitev z diodo predstavlja najmanjši strošek (cca 0,3€) in najmanj zajebancije (prestrižeš en drat in vmes vežeš diodo).

@ Mikrohard: se mi je kar zdelo
grin1.gif

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Se strinjam, da je najbl simpl z diodo... samo razmišljam pač
tongue-1.gif

Sej če se bo pa še prehitr vrtel pa še eno diodo zaporedno pa bo
grin1.gif

da ne bo kdo zares tega uzel:p

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Če najhitrejšo stopnjo zvežeš preko stikala za zatemnitev luči bi tudi moralo delovati. Pazi le, da ti moči stikala in motorja sovpadajo.
wink-1.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Prej nekaj preveri. Tole z diodo je krasen in poceni trik, vendar samo če je motor kolektorski (n krtačke, kot v bormašini ali sesalcu), kar pa dvomim da je na tem ventilatorju. Če imaš asinhronski motor, bo z diodo povsem obstal ali pa se bo komaj obrnil, skurilo pa bo motor. Zato prej preveri tip pogona in še moč napiši usput.

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Samojed,

jaz sem hotel vedet le, če je možno kaj narest in približno kako, sicer bo to delal usposobljen majster, jaz sm na tem področju tujec.
grin1.gif

Moč je 130W, baje najmočnejši od trenutne ponudbe. Zgleda pa, da tud najglasnejši.
crazy1.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Kot sem že omenil - če bi bil motor kolektorski, potem z lahkoto. Če je motor asinhronski, potem ni šans, vse kar dobiš so dimni efekti.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
He he - mogoče, ampak najverjetneje ne. Kot sem napisal - asinhronski motor spreminja obrate odvisno od frekvence, (z frekvenco je treba tudi napetost nižat ali višat). Če samo napetost znižamo, pa je ta še vedno sinusna, bo do neke mere šlo, ker se poveča slip motorja. Vendar običajno ne gre daleč, motor se pa pregreva.

Pač nočem nikogar zezat, vendar še vedno ne vemo kakšen je motor tega ventilatorja.