Stihl MS 261 ali podobna Husa:

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.567
1.152
113
spodnja tema o motorkah je čisto zašla. Za darilo kupujemo omenjeno motorko ali njej podobno Huso. Ker pa o motorkah ne vem kaj veliko, sprašujem za nasvet, če je to dobra motorka ali bi morali gledati kaj drugega? Zahteve so:

- čim lažja, zaradi gozda z velikim naklonom in veliko nošnje
- v glavnem bo za frganje ter za razrez hlodovine, ko bo le-ta že na tleh, kratek meč
- da ni zahtevna za servis, vsaj za sprotnega, kar lahko opraviš sam (spihavanje, podmazovanje in napenjanje meča, čiščenje oz. menjava sveče, ipd)
- in še kaj pomembnega, kar verjetno tudi še ne vem?

Na leto ima veliko delovnih ur, zato se kupuje boljša, da bo spet za kakšnih 30 let, kot stara Husa. Letos smo imeli smolo z lubadarjem in smo podrli okoli 100 smrek in nekaj bukev (collateral). Pripravimo še za okoli 40m drva. Tako za občutek za rabo.

Neko splošno priporočilo je bilo, da je Stihl šel naprej, Husa pa ne - ali je to res?

Gazda, kateremu kupujemo motorko, pa ve veliko o njih, zato ga ne smemo razočarat. Hvala za nasvete!

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.614
10.825
113
ne poznam modela 261, sam imam MS211 super motorka, ampak me je rahlo razočaralo dejstvo da je plastično ohišje, in mi je seveda počlo (bager mi jo je nežno rukno
frown-1.gif
) in V ohišje je integriran rezervoar za gorivo in mazalno olje. Sranje na kvadrat. Ratala je takšna mikro razpoka na spoju, da ko je mrzlo olje ne spušča, ko pa je toplo ali vroče pa pušča.

To je edina zamera na mojo "malo" motorko.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.095
5.647
113
Husa je sla naprej...sedaj imajo autotune

2weekenda nazaj sem zagal z 357xp....vse kar lahko recem je
shocked-1.gif

Ni vec uradno dobavljiva....naslednici sta 560xp (0.325) in 562xp (3/8)....sicer sem hobby gozdar (mal okol vikendice....mal s kolegi po gozdu za zabavo)....ampak ce bi bil to moj kruh bi si kupu omenjene modele

60ccm zaga....se zmeram ni (pre)tezka....ma pa okol 4.5KM plus

Kamele0N

23. jul 2008
42.095
5.647
113
Ce ne rab ravno XP motorke lahko tud 555

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
težko boš dobil mnenje o dotični žagi ker je očitno precej nova in jih najbrž precej alter userjev še nima.
Se mi pa glede na podan opis del zdi primerna, mogoče bi še kaj lažjega.
Kaj je imel do sedaj v rokah (v zadnjih 30 letih)

Za konkurenco bi ji postavil
http://www.tms-brezice.si/husqvarna-550-xp.html
http://www.tms-brezice.si/husqvarna-545.html

Kaj striktno bi pa svetoval pa se ne bom odločil
Imam sitnosti tako z stihl 019 kot z huso 359. Je pa res da nobena ni profi izvedba ampak je tudi uporabljena bolj za hobby(manj kot pri tebi) .

bo kameleon potrdil da nove motorke ne boš trideset let gonil brez menjave membrane v fergazerju in podobnih novotarij. ... stara kontraštihl ima še po 50 letih "zapečaten" frgazer. tudi kakšna 61ff je je še bolj hvaležna...

Kamele0N

23. jul 2008
42.095
5.647
113
No ja....membrane soPotrosna roba...nc posebnga kle...

Se spoznavam z motorkami....pr kolegu so logarji v 3generacije....to pomen 8motork na lagerju iz razlicnih obdobij
smile-1.gif
vse samo Stihl ali husquarna....drugega se ne prtaknejo ker jim je to kruh

Zdej sem pr 2gi ...no ene 2 sta sam za dele...odpisani ker je tud kej na njih padl itd...

Zanimivo je opazovat kjere modele ma profi gozdar..

346xp...357xp...371....372xp

Stihl 034av....druge se ne spomnem

Se prav neki uporabnega v klasi 50-60ccm za veje in srednja drevesa

Neki heavy duty za podirat ornk proti 70ccm

Me pa zanima kako se bodo obnesle te elektronske novotarije na dolgi rok....en ex sodelavc z novo huso jih je hvalu....jst pravm pustmo se presenett
smile-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Kakšno hlodovino pa ima, da rabi kratek meč?

Ravno za to je bolje, da je daljši.

Jaz imam cca. 6 let Husqvarna Rancher in dela brez problema. Drugega kot občasnega izpihovanja zračnega filtra zaenkrat ni rabila.

Vendar to ni žaga za resno delo v gozdu.

Najbolje da greš do trgovine (pa ne Merkur ipd), kjer imajo tudi servis in ti bodo svetovali.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.567
1.152
113
Trenutno imamo Huse:
- 66 (upam, da se nisem zmotil)
- tamalo 444 in
- Tomos licenčno, prav tako iz nekje 1980 (vse tri so tam 198x letnik)

tamala 444 vse podela, razen samega podiranja tadebelih in če je res kakšen debel hlod, drugi dve sta skoraj samo za podiranje.

in za Hus 444 glavni nadomestek iščemo dobro motorko.

450 ali pa njeno predhodnico nam je za obrezovanje ravno letos posodil prijatelj, je tudi fajn motorka (sem jo kar vrtel), tudi lahka, dobro dela, ker pa ni za zahtevnejšo uporabo ima res zelo majhen rezervoar, kar se mi je zdel še največji minus.

Teren ima namreč okoli 150m višinske, delali pa smo v glavnem na vrhu.

Kamele0N

23. jul 2008
42.095
5.647
113
Med 550xp in 560-562xp ni bistvene razlike v tezi...

Tko da ce denar ni omejitev bi vzel cimmocnejso...oz raje 60ccm

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.807
388
83
Vipavska dolina
KSZ
Jaz si lastim dotično "štilerco", o njej pa ne vem kaj bistvenega povedat. To je verjetno bolj za take "gozdarje" kot sem sam, tja 10-20 kubikov pa ne premera 50 in več. Sam sem jo vzel zaradi teže; napram AV038 se v roki že takoj pozna, na daljši čas pa še mal bolj. Zadeva je profi, al. ohišje. Napram prejšnji mi je všeč filter, katerega enostavno snameš in spihaš. Dostop do svečke tudi enostaven, v bistvu do mašinerije te loči pokrov pritrjen s 3 vijaki. Za dolivanje goriva in olja ne rabiš izvijača, narejeno enostavno. Kuri ne ravno pretirano čeprav 0.5 litrski rezervar se ne sliši ravno dosti. Prostornina 50 cm3, 3.8 KM ti pove da ni ravno švoh ampak prave žage se začnejo višje. Veriga je .325...
Kakorkoli jaz sem z njo zadovoljen ijn če bi kupoval še enkrat bi se ponovno odločil zanjo, ampak kot pravim vprašanje zakaj se žaga potrebuje. Najbolje če greš kupovat da razložiš prodajalcu za kakšne namene se bo žaga uporabljala in če je "ta prav" ti bo znal pravilno svetovat.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Saj naslovna je v linku
wink-1.gif

In za klestit in kak vrh odžagat bo več kot dovolj. Tudi debelina meče oziroma verige precej pripomore k hitremu rezu. Moja picolo meč in veriga kar pade v poleno kljub manj kot 2 konjem. Je pa res da je občutljiv da ga zviješ in podobno.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.567
1.152
113
Hvala lepa za vse nasvete, kot kaže smo se obrnili prav, saj nikjer ne najdem kakšne kritike na omenjeno štilarco.

Bomo tako naredili ja, da se bomo posvetovali še s prodajalci in jim tam tudi opisali namen uporabe.