Stena na balkonu

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Stene balkona imam namen obložiti z cementno iverko Betonyp in jih potem pobarvati.
Sedaj me zanima kako naj izvedem spoje, vogale in katero barvo mi priporočate.
Stene ki jih mislim obložiti nikoli ne zmoči dež. Tudi izolacija spodaj je dobra.
Mogoče pa ima kdo še kakšno boljšo idejo, vendar zadeva ne sme biti predraga.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
stene balkona imaš namen obložiti z nečim?

Hm..zakaj pa bi sploh delal?

pa ali je to oblaganje od zunaj ali od znotraj?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik jendomen pravi:
Lp
Stene balkona imam namen obložiti z cementno iverko Betonyp in jih potem pobarvati.
Sedaj me zanima kako naj izvedem spoje, vogale in katero barvo mi priporočate.
Stene ki jih mislim obložiti nikoli ne zmoči dež. Tudi izolacija spodaj je dobra.
Mogoče pa ima kdo še kakšno boljšo idejo, vendar zadeva ne sme biti predraga.

A si že kdaj delal z Betonyp? Cel blok/bajto boš zaprašil, ko boš rezal tega hudiča.

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Stene so zunaj, imam pa namen obložiti zato, ker je sedaj obloženo z rebrastim plehom, narejeno zelo šlampasto, idealno za skrivanje os in ostalega mrčesa. Pa tudi balkon je ozek in bi s tem pridobil 5 cm na širin.
Na prah pa res nisem pomislil. Sem pa tudi v Bauhavsu gledal neke plastične obloge, pa so tako slabe, da z prstom pritisneš pa se pozna udrtina.

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Zakaj pa potem ne potegneš dol tisti pleh, pa na fino zapucaš, prebeliš s fasadno barvo in imaš večji balkon, pa še lepo zgleda?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Sicer priznam da še zdaj neja štekam zakaj se gre...pa vendar, če je to stena, ki meji na tvoej stanovanje (in mora biti izolirana), na zunanji stranipa je izoalcija zaščitena s plehom...ki ti 'odžira' del balkona, pa temoti estetika in nefunkcionalnost...potem naredi takolele:

Vrzi dol hudiča: tako pleh kot stekleno volno (Kako debela je izolacija?). Kupi stiropor za fasade (Najbolje kar grafitnega, da imaš več efekta ob isti debelini)...ne vem...10 - 15 cm, nalepi na steno, ter obdelaj z mrežico. Če bi rad tipi topi izgled in je stena res na suhem...vržeš šez še izravnalno maso, ter prebeliš na željeni odtenek. PA imaš potimano kot se zagre, lep izgled, izolirano, ose by by ti pa srečen in s pivom v roki.

Če ne poznaš postopka kako nalepiti stiropor na steno ter ga obdelat...pa le sporoči.
wink-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.960
113
pri taščici
pa je stena zidana, ali je tisti pleh samo na nek kovinski okvir prikovičen, potem pa volna z notranje strani in ostalo?
če nimaš zidane stene, ne bo dobro samo stiroporja tlačit. boš malo bolj brcnil, pa ga boš brcnil dol k sosedu.

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
LP
Stene so ena betonska, ostale iz siporeksa, nanje privijačenileseni rimelni in nanje privijačen pleh med rimelni pa je steklena volna, pač gradnja 80 let

john

Pripravnik
27. sep 2007
646
0
16
to komplet zmečeš dol. Nato pa nalimaš 10cm stirodur. Pol pa mrežica in lim.....

LP Mare

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Ja verjetno bom res naredil tako, saj balkon je vmaknjen v stanovanje in ne vpliva na zunanji izgled stavbe, jih ima že veliko zaprtig balkonov, kot tudi predelanih sten.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Za tiste par m2 pa res ne bo gledal na ceno in se potem bal vsakega udarca.

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Sedaj sem se odločil tako da bom obstoječi pleh odstanil in nalepil 10cm stiroporja, verjetno grafitnega, armiral in na najbolj obremenjenem delu obložil z keramičnimi ploščicami-gres, da bom mirno spal bom zato stiropor še dodadno sidral.
Ker žena hoče še vrvi za perilo sem pred dilemo kako to izvesti. Namenil sem se, da bi v beton čez stiropor privil 4 vijake M10,na stiropor pa potem dal železo

Ali mislite da bo to v redu, ali bi moral kaj ojačat, pač o ¨¨železu¨¨ nimam veliko pojma Razdalja med stenami (dožina vrvi) je 4m.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Med železo in steno moraš dati še distančnike, drugače zadeva ne bo fiksna. Ploščice niso nujne, razen če so ti všeč. Če te zelo skrbi trdota, pa daj dvakrat mrežico in zaključni sloj.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.960
113
pri taščici
jaz bi profil šravfal direkt na steno, tiste rinčke kamor boš navezal štrike pa nataknil na "10" cm dolge ali navojno palico, na katero potem z matico pritrdiš rinček.
stiropor pa samo zarežeš za profil pa "nabiješ" na navojno palico

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Dečko...samo, se ti ne zdi, da bi poagalo, če bi prilepil sliko dejanskega stanja?
wink-1.gif

S štriki bojo samo problemi (pa saj so z ženskami na splošno). Ta del boš imelr poblem izvest plus dodatno bo toplotni most. Variant je več, na vsak način pa rabiš že pred izdelavo fasade zadevo uredit...zdaj lai da daš prej neke distančnike na steno (cca. 11 cm) ter potem nanje fikciraš nosilec za štrike, ali že vse skupaj izvedeš tako, da bo umaknjeno teh 11 do 12 cm kolikor ti bo vzela izolacija.

Jaz bi verjetno nekako v tem smislu čaral...en nosilec:
cca. 5 x 10 kos jekla debeline 3-5 mm, gor dve luknji za vijačenje. V sredini navarjeno pohištveno cev 25x25 mm dolžine 11 cm. Tako 2 x. Oba pritrdil na fasado. V samo pohištno cev spustil noter purpeno. Ter na ta nosilca zopet privaril nosilec za perilo (ja, malo bo treba hladiti z vodo, da ne bo varjenje 'popapalo' vse purpene)... bi bila pa opcija, da bi na tem 11 cm nosilčku nekje na sredini naredil po eno luknjo, pa naknadno p končanem varjenju spsutilnoter purpeno.

Pri lepljenju izolacije se bi potem malo bolj igral okoli tega dela, se pa da speljat.

Druga, bolj izi bizi opcija: Kupiš dovolj dolge zidne vijake (18 cm?), daš odrezal pohišteno cev 20x20 mm, dolžine 11 cm...npr. ti odreže v Merkurju na dolžino (tak notranji premer da grejo vijaki noter!)....potem pa nosilec za perilo privijačiš v steno, s tem da daš med vijake še te distančnike. Spet..pri lepljenju izolacije se malo pomujaš okoli tega detajla...s tem da tu pretirano velikih obremenitev zadeva verjetno ne bo prenašala.

Je pa nekaj na stvari..ali se meni samo zdi, ali si ti zamudil zimo?
evil.gif
(saj maš prav..hitrost ubija).