stekla - razbranje letnice

dejan001

Pripravnik
3. sep 2007
363
0
16
Zdravo,

Zanima me kako se na avtomobilksih steklih razbere letnico ter mesec proizvodnje. Torej, da se lahko preveri če je bilo steklo zamenjano (večinoma je posledica karambola)?

Gledam pri sebi pa nisem razbral...oz. predvidevam, da bi morale biti številke iste pa niso...(vem pa da vseh 6 stekel ni bilo menjano).

lp

axeton

Fizikalc
28. feb 2011
324
118
43
v eni vrstici imaš tri pikice in nato eno številko.

npr. leto izdelave 2002 je ...2

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Sipa je potrosni material postal,tako da menjava sipe nikakor ni posledica karambola,ampak prej kamenčka v sipo ( prednja) in pa vloma ( stranske) .

dejan001

Pripravnik
3. sep 2007
363
0
16
ses strinjam..ampak vseeno zaradi preventivnosti. aja...torej se vidi samo leto ne pa meseca?
torej če je menjana v v istem letu kot je bil proizveden avto se ne vidi?!
lp

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.560
113
Marlbor
Če se bojiš, da je vozilo bilo karambolirano se potem raje osredotoči na pomemben dele šasije. Ko enkrat šipa poči zaradi karambola, je le ta še najmanjši problem, predsem te takrat zanima kako je školjka odnesla ... tak da raje poglej, če je školjka kje skupaj spocana, pa koliko mm ima kita na strehi.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Sam sem imel na prejšnjem avtu šipe dveh letnikov, letnik 2000 in 1999. Avto je bil sestavljen marca 2000. Zdaj imam avto, na katerem so spet šipe dveh letnikov, 2007 in 2008, avto je bil narejen februarja 2008.

Če kdo misli, da fabrke prvi dan novega leta razbijajo šipe, ki so jih imeli na zalogi od leta prej, je [censored] (in pošteno sem premislil, če čem napisat kaj tako grobega).

Možnost, da bi imeli dve ali več let stare šipe v proizvodnji, je po moje dokaj majhna.

P.S. in ja, kak "poznavalec" bo gotovo znal povedat, da so oba moja avtomobila stresli s kamiona, še predno sta prišla do mene
evil.gif

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Proizvajalci označujejo dele po modelskem letu ne po dejanski letnici proizvodnje. Na mojem avtu ki je bil kupljen v začetku januarja 2007, oziroma je bil na lagerju že konec decembra 2006 ( neki kupec se je premislil) imajo vsa stekla oznako 7 in tudi leto izdelave piše 2007. Starejša verjetno niso zato ker je bil avto z tem modelskim leto prenovljen. Pri prejšnem pa sem imel tak primer kot ga navaja joejoe, tako da se z letnicami ne da veliko pomagat.

frisk

Pripravnik
25. sep 2007
735
18
18
Domžale
To je jasno, ampak ko na avtu letnik 2003 najdeš sprednjo levo in vetrobransko steklo z letnico 2007, udrtino pri zatiču ključavnice na stebru voznikovih vrat in sveže štrihan prag, lastnik ti pa prisega, da avto kleparja niti od daleč še ni videl, se je pa tut težko ugriznit v jezik, da ga ne bi poslal v tri .... ker si naredu 50km v eno smer, da bi videl ta "nepoškodovan, nekaramboliran, kot nov" avto.

BTW, nisem alergičen na počene avte, če so korektno popravljeni. Ampak v tem primeru je tudi sprednjo levo gumo grdo pobiralo po robu, se pravi je moralo kar fino počit.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.560
113
Marlbor
Ja no, ti pa se sekiraš zaradi stekla katerega boš mogoče moral že jutri menjavati, zaradi kamna.
bonk.gif

Poglej raje kako je s školjko in plehom, pa se ne sekiraj glede stekel, če so cela.
rolleyes-1.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.707
9.908
113
40
MB
ksz

kak vam rata da grete največje podrtije gledat ? sam še nisem mel problema s tem samo jaz pač na avto.net ko gledam izločim vse ibrote, sumljivo poceni avte pa 03 omrežno pa je
grin1.gif

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Citat:
Proizvajalci označujejo dele po modelskem letu ne po dejanski letnici proizvodnje.

Pri šipah ne bo tako, sicer bi bile na avtu vse šipe ista letnica, pa niso bile.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Kot rečeno, danes se stekla pogosto menjajo, tako da to ni neki pokazatelj da je bil avto razbit, lahko pa s tem recimo ocenimo prodajalca, če ni iskren o menjavanju stekla bogve kaj vse še prikriva.

Če pa grem kupovat avto, pa mi prodajalec reče da je bilo steklo poškodovano in zamenjano je to predvsem v njegov + (v kolikor ni bil karamboliran
smile-1.gif
)

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
ksz

kak vam rata da grete največje podrtije gledat ? sam še nisem mel problema s tem samo jaz pač na avto.net ko gledam izločim vse ibrote, sumljivo poceni avte pa 03 omrežno pa je
grin1.gif
grin1.gif