Ste bili kdaj....

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
...odpuščeni z delovnega mesta?

Čist tko sprašujem, ker je pred kratkim nekdo od mojih znancev izgubil službo in si zelo žene k srcu. Jaz ne vem kako je to, ker nisem tega doživel, najverjetneje mora biti hudo...kolk dolg traja preden se ælovek pobere?

Pa še to, po mojih izkušnjah, če te nekdo hoče odpustit moraš res bit neprimeren oz. nesposoben za delovno mesto al pa ga srat res na polno, se motim?
sprasujem se.gif

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Izkušnje rabim, ne statistiko.

In ne govorim za tiste t.i. tehnološke viške, govorim za ljudi, ki so na relativno visokih položajih, kolk ga moraš srat, da te odpustijo? Ta moj znanec trdi, da so ga odpustili zaradi ene "malenkosti", če je to res, potem imajo ponekod res huda merila in izredno malo tolerance za napake. Ali pa, moj znanec laže?!

hgard

Guru
22. jul 2007
4.083
582
113
V firmah kjer sem delal sam, se ne spomnim, da bi koga odpustili, ker je delal neumnosti. Običajno so problematični sami dali odpoved. So se pa enkrat šefi skregali med sabo. Zmagali so tisti, ki so imeli podporo lastnikov, poraženci so sami dali odpoved in dobili kar precej velike odpravnine.

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Jaz sem bil priča že večim odpustom z delovnega mesta, za enega sem celo sam "poskrbel", da je letel
evil.gif
ampak to so bli res eni odbiti primerki, idealni za odpust.

Ta moj znanec je pa res zagnan tip človeka (vsaj tako ga poznam), naredu bi vse, kar mu bo šef rekel. Res ne vem, kako lahko zgubi službo tak hitro, zaradi ene napakice, baje! ga ni niti opozoril, je to možno?
bonk.gif

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Mogoče je bil to samo en tak izgovor, da jo je dobil od delodajalca v rit. Isto kot kaki čudni primerki izgovorov ljudi, zakaj dva ne bi bila več skupaj. Ne moreš direkt rečt, drugi me je povaljal.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.083
582
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Sami dali odpoved in dobili odpravnino? Kaj za ena firma je to, da se zaposlim tam
grin1.gif

V bistvu so se dogovorili, denar pa zaceli marsikatero rano
smile-1.gif
Običajno se tako dela pri tistih malo višje.

Firma je pa kmalu zatem šla v maloro.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
Mene je 1x ko sem bil star 15 let šef odpustil iz prakse ker sem nekaj polil.
Zadnji štamprle šnopsa, namenjen njemu?
grin1.gif

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
brez opozorila ga itak ne sme odpustit...sploh ne zaradi manjše napakice, kot se je izrazil. Evo iz zakona o delovnih razmerjih:

83. člen

(postopek pred odpovedjo s strani delodajalca)

(1) Pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga mora delodajalec pisno opozoriti delavca na izpolnjevanje obveznosti in možnost odpovedi v primeru ponovitve kršitve.
(2) Pred redno odpovedjo iz razloga nesposobnosti ali krivdnega razloga in pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, mora delodajalec delavcu omogočiti zagovor, smiselno upoštevaje prvi in drugi odstavek 177. člena tega zakona, razen če obstajajo okoliščine, zaradi katerih bi bilo od delodajalca neupravičeno pričakovati, da delavcu to omogoči, oziroma če delavec to izrecno odkloni ali če se neopravičeno ne odzove povabilu na zagovor.
(3) O nameravani redni odpovedi iz poslovnega razloga mora delodajalec pisno obvestiti delavca.

86. člen

(oblika in vsebina odpovedi)

(1) Redna in izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi morata biti izraženi v pisni obliki.
(2) Delodajalec mora navesti odpovedni razlog in ga pisno obrazložiti ter opozoriti delavca na pravno varstvo in na njegove pravice iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti.

Če je tvoj kolega dejansko dobil odpoved brez izpolnjevanja zgoraj navedenih razlogov, se komot pritoži. Čeprav dvomim, da je delodajalec sploh šel tako brezglavo v odpoved....

Maiden

Fizikalc
7. nov 2007
766
183
43
Poznam enega kateri ni nikoli prebolel tega. Se je zapil. Tak, da ga je zdaj še žena zapustla, sicer ni bila eno figo vredna, a vseeeno.

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
PNG,

sem si že včeraj prebral par določb, zato sem mu že včeraj postavil par vprašanj.

Znanec trdi, da ni bil opozorjen, medtem ko njegov bivši delodajalec trdi, da je mu je bilo večkrat povedano, sicer mu ni tega sam osebno povedal, temveč "prek" drugih sodelavcev.

Glede zakona zgoraj, ne vem, če v praksi poteka tako, da te pisno obvesti šef, preprosto pride in te nadere oz. se pogovorita.

Da ne omenjam, da te pridejo opozarjat drugi sodelavci, čemu potem služi šef?

Mimogrede, danes je dobil še boljšo službo, krompir ni kej...

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
sej pravim-zakon je jasen. Opozorilo mora biti pisno, vročeno po pravilih ZUP za osebno vročitev, če se ne motim. Tako si ne more delodajalec kar zmisliti, da je bilo opozorilo dano. Koliko se zdej to dejansko uporablja, ne vem. Vem pa recimo, da je moj fotr za nekatere svoje delavce pri odpovedi lepo spoštoval zakon, pa ne zaradi lastnega veselja
smirk-1.gif

No, sicer pa če je že dobil novo službo, toliko bolje zanj
zmaga.gif