Stativ za Handycam

mistique

Guru
16. jun 2009
13.715
1.500
113
Emona / Carnium
Mi lahko kdo pove, kateri stativ naj nabavim za Sony HDR-SR5E? Nekaj poceni
smile-1.gif

V manualu piše to: Tripod receptacle: Attach the tripod (optional: the length of the screw must mbe less tnah 5.5 mm) to the tripod receptacle using a tripod screw.

Vem, da je bilo, v načinu montiranja naprav na stativ, nekoč nekaj razlik med proizvajalci in vem, da so obstajali nastavki za različne variante. Jaz stativ rabim predvsem za omenjeno kamero, za fotič pa bi potem nabavil nastavek (v kolikor bo potrebno).

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Stativ uporaben za snemanje naj bi imel glavo z dolgim ročajem, da se lahko kamero obrača kar se da 'mehko'. Obstajajo namenske video glave, ki so drage, vendar večinoma zadostuje tudi cenena alternativa.
Ena takšnih je Slik SH-726E, kjer je možno ročico za horizontalen in vertikalen pomik podaljšati s tisto od nagiba (ki ga pri video snemanja večinoma ne potrebuješ ves čas), za fiksiranje tega nagiba pa uporabiš klasičen M5 vijak. Ta glava ima snemljivo ploščico.
Kakšen je stativ na katerega priviješ takšno glavo pa je odvisno od zahtev po stabilnosti.
Meni in mojemu sinu (ki več snema) večinoma zadošča Silk Pro 330DX

mistique

Guru
16. jun 2009
13.715
1.500
113
Emona / Carnium
Hvala za pojasnilo.
Morda bi moral pojasniti, da se bo snemalo v prostoru in še to le nekajkrat, ker ne vem, če se bo zadeva "prijela". Tako, da bi za začetek nabavil res nek "vstopni" model. Kako pomembna je višina? Snemalo se bo človeka v različnih položajih (torej tudi ko stoji, leži,...).

Če lahko morda kak komentar na spodnje stojalo:
Hama Star 61

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
To stojalo je res skoraj spodnji rob kvalitete, glava je primerna, čeprav morda nekoliko premalo gibljiva (težko jo nastaviš ravno prave trdote) Podoben model, vendar nekaj višji (mislim da gre do 170) prodajajo Kitajci za manj kakor 20€.
Višina za snemanje je pomembna v primeru, ko moraš kaj snemat preko ljudi, sicer pa zadošča kamera v višini oči povprečnega človeka, torej stojalo višine okrog 160.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.715
1.500
113
Emona / Carnium
Bom kar nabavil tega "hamota", ker, kot sem že napisal, bomo poskusili z eno zadevo in ker ne vem, če se bo prijela, ne bi rad zapravljal po nepotrebnem. Za to, kar potrebujem, bo verjetno zadostovalo. Če pa se zadeva razvije, bom pa itak moral najprej nabaviti boljšo kamero
grin1.gif

Hvala za pomoč.