Statika računanje nosilcev(nujno)

Uros_Vidensek

Zelenc'
2. mar 2010
10
0
1
po 3 urah reševanja dveh nalog se obupal , tudi sošolci niso znali rešiti teh dveh ekstremnih nalog ...Jst bi prosu če je tle gor kdo k obvlada statiko in če mi razloži te dve naloge al pa vsaj postopek napiše ker jst neznam ...
confused-1.gif

shadgs.jpg

Touge

Pripravnik
8. maj 2008
130
2
18
Sicer je že kr neki časa odkar sm mel statiko na FS, sam mislim da bo rešitev prve naloge neki takega:

Drugo pa lahko rešiš po istem principu, z vrvjo pa lahko nadomestiš palice, ki so obremenjene natezno.

upam da sem pomagal..

Lp

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Za začetek 2. naloga.

Pri predalčju moraš vedeti, da so palice lahko obremenjene samo na nateg ali tlak (nobenaga upogiba)! Sile v posamičnih palicah pa računaš s prerezom največ(!) treh palic, nato pa računaš "iz desne" ali "iz leve", kakor ti je lažje.

Odgovor c: z vrvjo lahko nadomestiš elemente, ki so obremenjeni natezno.

PS: oglej si označevanje tlačnih/nateznih obremenitev palic - smer sile!

EDIT: ODgovor c

Nazadnje urejeno:

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Touge pravi:
Sicer je že kr neki časa odkar sm mel statiko na FS, sam mislim da bo rešitev prve naloge neki takega:

Drugo pa lahko rešiš po istem principu, z vrvjo pa lahko nadomestiš palice, ki so obremenjene natezno.

upam da sem pomagal..

Lp

OK, vidim, da je prva že rešena. Sile v palicah 4, 5 in 6 se da rešiti tudi z enim samim prerezom prek palic. Sicer pa, kako je komu ljubše in/ali lažje.

Uros_Vidensek

Zelenc'
2. mar 2010
10
0
1
hvala vsem ki ste si uzel čas za odgovore ki so mi zelo koristili ! Zanima me če mi lahko kdo pregleda izračune nalog iz lista in mi pove kje sem narediu napako ?
03032010091.jpg

Uros_Vidensek

Zelenc'
2. mar 2010
10
0
1
zanima me Mx moment ? nista tukaj dva prereza al kako (je lahko samo edn)? (Mx=F1*x ..............x=0.........x=1.....)
(Mx=F2*(1+x)-F1*x......................x=0.......x=2........) ali tle notri ni sil Ft in Fn???????????

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Razdeliš na polja in računaš za vsako polje posebej.

Saj sem narisal tudi diagram stižnih sil. Pri tistem prerezu lahko nastaviš tudi enačbo za ravnotežje sil, če že hočeš.

Grikos

Pripravnik
21. jul 2007
386
0
16
Pojdi v knjižnico po tole knjigo:

Franc Cvetaš: Zbirka 460 rešenih nalog

Ko boš predelal celo knjigo boš lahko statiko inštruiral
grin1.gif