Statika mi prižiga baterijsko svetilko

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Imam tako naglavno svetilko in imam težavo, da se sama prižge.
Dolgo časa mi ni blo jasno zakaj je tako hitro prazna oz sem jo kdaj zalotil da gori.
Potem pa sem pogruntal, da mi jo prižiga statična elektrika iz oblačil
13.gif

Če sem jo po določenih oblačilih samo naralho podrgnil, se je prižgala.
Gumb za prižiganje je zeloo trd, tko da ni šans, da se pritisne. Sem bil pri testiranju z drgnjenjem zelo pozoren, da nisem kaj pritiskal ali jo močno držal...
Jo dam v žep, pa se prižge. Jo imam v "pedertašni" za pasje sprehode, pa se prižge...

Kakšna ideja kako se znebit te bedarije??

sku_231892_1.jpg

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
je nikol ni blo:)
aliexpress, sam je original. prodajalec jih več ne prodaja...
Sej bolj me fribec matra v čemu je fora. Če obstaja kak poceni trik, da jo v alu folijo zavijem:))

Včeraj sem jo nujno rabil ona pa prazna. Pa mi je mal plafon dvignlo:)) Not imam polnilne baterije, ki se skoraj ne praznijo, tko da je tudi to izključeno.

sierra5

Pripravnik
15. jan 2008
43
0
6
Prelepa Gorenjska
Morda veš, ali je tisto pravo stikalo - dva položaja: vklop ( fizično kratko spojeno) in izklop (spoj fizično prekinjen), ali je samo tipka (taster), ki odpre stikalni tranzistor (soft switch). Predvidevam, da je tako in se verjetno zaradi statike inducira zadostna el. napetost, da odpre stikalni tranzistor... Kaj storiti? Težko reči, zadevo, bi moral videti. Če je tranzistor klasični (ne SMD) bi morda pomagala že kakšna feritna perla na nogico od baze...
Lp
Sierra5

Nazadnje urejeno:

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.305
9.515
113
EU
Odpri lučko da lahko prideš do stikala. Na plastiko oranžnega gumba spodaj zalepi eden konec tenke žičke, drugi konec žiæke prispajkaj na maso tiskanega vezja.
Tako boš "ozemljil" gumb stikala in izenačil električne potenciale.

Alioth

Pripravnik
8. avg 2007
469
7
18
Je možno, da je kaj vode prišlo do vezja? Kovinski del tipke vsaj na slikah zgleda korodiran. V tem primeru je potrebno očistiti vezje in popraviiti/zamenjati tipko.
Možno je tudi, da vklaplja statika ali druga EM motnja. Tipka je vezana direktno med maso in pin na krmilnem čipu. Tu bi pomagal kondenzator, npr. multilayer 10 -100 nF.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
voda načeloma ne bi smela pridet notri. je kar dobro zatesnjena. lahko pa vlaga pozimi, ko pridem iz mrzlega v hišo.
samo dvomim, da bi bilo to, ker kot sem že napisal, mi jo že prižigalo ko sem jo drgnil. ali ko je kr sama v torbici. bom še bližje telefona probal.