stari diski

ajvanho

Pripravnik
3. sep 2007
463
6
18
eno tako bolj hojladri vprašanje:

imam 5 starih, še povsem uporabnih diskov in staro še povsem uporabno PC ohišje z napajalnikom brez matične.
A se da kako teh 5 diskov namontirat v staro ohišje, ki bi bilo povezano z mojim PC-em in bi jih imel izključno za shrambo podatkov, ko bi bila potreba za to. Se pravi, rabim podatke iz enega od teh diskov, priključim en usb kabel z mojim PC-jem in v explorerju se mi odpre 5 novih map (diskov), s katerih lahko potem jemljem ali nalagam podatke. Kot ena primitivna NAS varianta,

Kako bi bilo to možno izvesti, oz kaj potrebujem za to ?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Če imaš USB 3.0 na računalniku, bi jaz kupil 5 USB/SATA adapterjev in en USB hub, na hub povezal vse diske v ohišju in potem z enim kablom na računalnik.

Napajanje pa napelješ iz adapterjev na napajalnik.

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
Glede na to, da nimaš matične boš tudi moral eno žičko na napajlniku prevezat, da se bo napajalnik sploh vklopil. Nevem ali ima to smisel delat brez matične. Raje nabavi neko matično nekaj rama in gor posnami freenas, in potem preko mreže dostopaš do podatkov. Veliko bolj zanesljivo pa še raid si lahko narediš.

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Če bo NAS prižgan ves čas se ne splača, ker bo porabil več elektrike kot bi stal nov hardver z manj diski...

ajvanho

Pripravnik
3. sep 2007
463
6
18
zelo malo bi bil prižgan, v bistvu kot arhiv, vendar mi je škoda diske kar stran zmetati, če so povsem ok.
rad bi jih združil v eno kišto in preko usb kabla po potrebi povezal z enim klikom - recimo 220 V stikalom ON/OFF

13. jul 2011
2.677
626
113
Lahko pa naredi tako kot je predlagal @Dumber in uporabi mrežno kartico z "wake on lan" podporo ter potem iz postaj na mreži zbuja in ugaša ta svoj NAS.
Standby poraba za WOL je nekje 0,05W

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Kakšni pa so ti stari diski? Kakšen priklop imajo - SATA ali ATA ?
Od tega je odvisno kateri adapter boš rabil - če se boš posluževal SouthPark - ovega perdloga.

ajvanho

Pripravnik
3. sep 2007
463
6
18
to že imam in je samo za en disk, prenos je bolj ko ne počasen.
Je pa res, da za vsake 3 kvatre bi bila tudi to rešitev, samo 5 takih škatel zmontirat, pa podaljšek 5x 220V, no ja, dalo bi se.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Če predloge malo združim in vklopim svojo diy žilco:))

Narediš ohišje, not zmonitraš en napajalnik, en usb hub
zmontiraš diske in jih priklopiš preko že omenjenga sata/ata->usb kabla, napajanje dobiš iz napajalnika (ugibam, da vrjento ima direkt 5V izhod)
Tko imaš potem v 220V samo en kabel in ravno tako samo en USB kabel v PC. Ko ohišje prižgeš, se prižgejo vsi diski.
Pa fajn bi bilo uporabit usb3.0 kable in hub.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Nisi združil predloge, samo moj predlog si še enkrat napisal
wink-1.gif

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.174
490
83
Prvo povej koliko so ti diski veliki, da ne boš daš več denarja za vse te priključke, kot da bi kupil nov enako velik disk.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.626
722
113
najprej napiši:
* tip priklopa (SATA / IDE)
* velikost diskov
* kako želiš da so diski dostopni (vedno / po potrebi)
* RAID (da / ne)

da ne bo rešitev dražja od enega/dveh novih za garancijo