stare gume

gmarko

Pripravnik
5. jul 2009
189
0
16
Stare letne gume, sicer majo še dovolj profila, vendar je res , da se jih med vožnjo lahko tako sliši kot bi imel prednji ležaj slab, ob zavijanju v levo se sliši kot bi bil ležaj zanič, vendar se pri pregledu prednjih ležajev ni slišalo nič. Ta zvok se sliši le občasno, ne vedno, nekak se res težko reče kaj bi bilo, ker ni vedno ob zavijanju v levo, se mi zdi da je res samo na neki delih asfalta...kaj menite?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.100
6.937
113
pri taščici
Sicer pa kako stare gume so to?
Pozimi sem gledal nek avto pri dilerju "odlicno" ohranjen, servisiran, ugodno, kjer so bile gume nekaj let starejse kot avto.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Znamka in model gume je pa?

Več ali manj vse simetrične gume postanejo s starostjo glasne ker postanejo "stopničaste", včasih se pri nizkih hitrostih celo čuti tresenje. Če te hrup ne moti, gume dobro držijo in ni nekih hudih vibracij potem ne vidim razloga za zamenjavo!
zmaga.gif

plexix

Fizikalc
10. sep 2007
914
154
43
Gume, imel enak problem s Nokian NRH2 ali nekaj takega, smrekica.

Mislil že skoraj ležaj zamenjat, potem sem predčasno vrgel zimske gor, potem pa "prisluhnimo tišini". Gume bile stare 4 leta, glasne pa tako, da si mislil, da je pol podvozja fuč.

Lp,

gmarko

Pripravnik
5. jul 2009
189
0
16
čudno je to da je ta zvok samo ob zavijanju v levo, in to samo občasno, gume so savine, so pa stare že 4 leta ali več, profila je še dost,...kot rečeno samo ko zavijam v levo pa še to ne povsod. Čudno bi bilo če bi spet ležaj bil, ker sem ga pred 2 leti menjal. Zvok mi je moteč , ker lih tko zgleda kot bi kaj ružilo, ...mehanik ni nič ugotovil, na tehničnem ki sem ga imel pa tud niso našli lufta..

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
So gume enakomerno obrabljene? Lahko je ali pa je nekoč bila optika fuč, posledično je gume pobralo neenakomerno in se sedaj to čuti pri zavijanju.

Savske letne gume? Stare par let? Če hočeš sebi dobro zamenjaj!
evil.gif

gmarko

Pripravnik
5. jul 2009
189
0
16
ja dost enakomerno so obrabljene, itak sm jih prestavljal naprej nazaj, optika je super, ...stare pa so ja, profila je dost k ne dirkam po cest..a če ležaj ni , je lahko sam še guma? kaj pa kake polosovine...kaki nosilci...k mi res čudn da samo v levo tak zvok..in ne vedno, na enih odsekih ja na drugih ne, če pa hitrej pripeljem pa mislim da sploh ne. torej ko speljem in zavijem v levo, največkrat takrat slišim.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.147
4.129
113
Če so gume lahko enostavno preveriš, če ne drugega malo pokolobari s temi ki jih imaš (menjava spredaj zadaj). Če je zvok še prisoten potem niso krive gume.

Sicer je lahko tudi ležaj malo slab pa se sliši samo ko se obremeni. Lahko kaj drsa, recimo zavorne ploščice, lahko guma prime po koloteku (poškodba zaščitne plastike), lahko je zglob slab, ... vsako od teh stvari se da izločit po nekem postopku. Recimo najprej daj volan v skrajne lege pa glej če je kje guma kritično blizu koloteku, za izločit zavore pritisni v ovinku kjer se zvok pojavi rahlo na zavoro, zglob in ležaj se bosta pa s časom pokazala precej bolj izrazito.

gmarko

Pripravnik
5. jul 2009
189
0
16
najbolj da dons mal gume premenjam pa poslušam..če bo še isto bo pa kaj drugega. Če je kaj drugega bom počakal, da bo bolj izrazito, saj tko moteče spet ni, dopusti se bližajo pa da neb kje ostal z avtom.

jello

Guru
22. sep 2008
10.265
3.902
113
Pri meni enako, to so bile tiste s črto bolj na zunanji strani profila. Po treh letih so ružile kot bi imel vse 4 ležaje fuč. Temu se reče da so gume zobate.

gmarko

Pripravnik
5. jul 2009
189
0
16
sm zdajle enga s.p. poklica k prodaja malo rabljene gume, skoraj nove...cena se dost razlikuje od novih..a je to za kupit al raje novo? nove pridejo cca 50e/kos brez montaže, ta pa ponuja 35e/kos z montažo ..hmmm

jello

Guru
22. sep 2008
10.265
3.902
113
"Skoraj nove" je širok pojem. Enkrat sem ujel Dunlop Sportmaxx s par tisoč km za sabo, snete z novega avta, ker je tip šel na večje feltne in ni blo problema. Če bi bilo kaj narobe bi mu jih tako ali tako pripeljal nazaj. Hočem rečt, vprašaj kje jih je dobil in zakaj jih ne rabi več.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.100
6.937
113
pri taščici
Probaj z rabljenimi, samo naj ne bodo za pol cene stare 5 let z 3mm profila. Jaz sem spomladi gume s prevozenimi 2kkm prodal za dobre pol cene. Mogoce bi dobil kak evro vec za njih, vendar ni bilo resnega ki bi prisel po gume. Gume so imele dejansko 2kkm, kombi ima danes ko je star eno leto 4kkm. Prodal letne, ker bo kombi celo leto na zimskih

gmarko

Pripravnik
5. jul 2009
189
0
16
ne to je ena trgovina sp kjer je velik skladišče gum, in imajo velik rabljene, manj rabljene, in skoraj čisto nove..pa sem prašal za te skoraj čisto nove in je cena precej nižja od tistih v trgovin. CEna je mikavna ,uporaba pa vprašljiva , ker so ble vožene na drugem avtu z drugim stilom vožnje in s tem obrabe..mogoče bi, če bi takšne uzel bil zvok še bolj občuten.

colos

Pripravnik
12. jan 2008
494
6
18
Kaj pa če ružijo nove gume (dot nekaj tednov). Gre za continental premium contact 2 MO (Mercedes Originalteil). To sploh niso gume, ki so jih testirali v npr. motoreviji ampak čisto druge. V glavnem ne kupujte gum s to oznako.

Opisane so kot ene tišjih gum, so pa sigurno ene od glasnejših.