SSD disk 2.5" za prenosnik

s_samotar

Fizikalc
5. feb 2010
556
91
28
Rad bi zamenjal trdi disk v prenosniiku za ssd disk z kapaciteto 120 do 200 GB... odvisno d budžeta. Ne rabim sedaj nek blazno hiter disk in drag ampak razmerje cena/velikost. Kolikor sem bral teste je tudi neki bolj počasen ssd disk veliko hitrejši pri branje/zapisovanje kot disk 5 400 obr. ki ga mam v rač.

Nekaj sem gledal po netu pa ne vem kaj in kako. Eden pridaj nove ssd diske po ugodni ceni 200 € za 128 GB ssd 128 GB/2000€ kar je ful poceni. Mi je pa firma čist nepoznana itd... Kaj če mi poceni disk, če pa ne bo delal v redu.

rabljen ssd Kingston

Nov samsung

Nov crosair

http://www.monitor.si/clanek/vrtece-se-plosce-so-mrtve2/

Mogoče kak drug model firma...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.056
113
Ne kupuj SSD če ne misliš kupiti kvalitete. Realna cena za (kvaliteten) 120 GB SSD je okoli 300 EUR .. pa to je "vstopni" model! Kar nima te cene jo nima z razlogom ...

Tudi rabljenih SSD diskov se ne kupuje, predvsem zato ker so še eno leto nazaj tudi brandname firme prodajale šrot oz. so se pojavile težave po določenem času uporabe.

Torej, preberi si nekaj tem o težavah SSDjev pa se potem odloči. Nekako se splača kupit SSD za sistemski disk (do 64GB), za ostalo je pa še vedno boljši klasični vrteči disk. Če v prenosniku nimaš opcije za dva diska in res rabiš 120GB potem se ti ne splača kupovat SSD!

s_samotar

Fizikalc
5. feb 2010
556
91
28
No rabim glih ne nujno 120 Gb... sedaj mam za sistem pa to zasedeno ene 50 GB podatkov, pa občasno še snemem videoposnetke in rabim še ene 20, 30 GB placa.. tudi 80 GB bi bil dovolj. Mal bi počistil programe ki jih ne rabim vsak dan ali pa kdaj pa kdaj pa bi šlo...

Utisevalec, kaj pa http://www.bolha.com/oglas383698329/kingston-ssdnow-m-series-160gb-25-intel-x25-m-serija- tale model. Po testih je mnda v redu, ker ma intelovo vse notri, pod drugim imenom.

Rabljeni je tudi bolj tko... zakaj bi nekdo prodajal rabljen ssd disk ki je lani stal še 1x toliko če je v redu? Najbrž je kaj narobe z njim :S

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.056
113
X25-M serija od Intla (in njene preobleke) so že precej časa na trgu, dejansko so bili to prvi civilno uporabni SSD diski za razumno ceno. So se pa tudi v teh serijah pojavljale težave, ki so jih delno reševali s spremembami firmwareja (torej SW). Osebno nebi vzel tega, ampak kakšno novejšo serijo in raje manj prostora .. mislim da ima tudi Intel neke novejše serije že, pa WD je vstopil na trg, pa Samsung. Ampak pod črto je ta pogon OK, mislim da nekih večjih težav ne bi smelo bit (vseeno preveri kako so pri kingstonu sledili popravkom za znane težave)!
grin1.gif

Stane pa 300 EUR, upam da veš da se za 50 EUR dobi 500GB navadni disk!
evil.gif

s_samotar

Fizikalc
5. feb 2010
556
91
28
Rač . rabim predusem na net in obdelovanje fotk in videa občasno. Gre semi za to da se program čim prej zažene in da dela, ne pa da po disku drgne in drgne... in dostikrat mi rač dela v avtu... ali pa ko se premikam. Bom še mla razmislil... itak.

s_samotar

Fizikalc
5. feb 2010
556
91
28
Hm... torej bi bilo bolje vzeti večji disk z 7 200 obrati k bi bil cenejši itd... sistem pa bi useeno deloval nekoliko hitreje. Sam sedaj kterega vzeti, tukaj maš šele težave. Kaj pa predpomnilnik, ali se kaj pozna če ga je več, recimo 16 MB.... kter model priporočate.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Tudi sam sem se zanimal za SSD in sem šel h kolegu, ki je kupil Kingstonov SSD za 600€. Pač vloži nenormalno denarja v komp in 15.000 RPM disk se mu je zdel prepočasen
rolleyes-1.gif

S SSD se res postavi sistem hitro (čeprav vseeno ne v sekundi, kot bi pričakoval glede na podatke o hitrosti na papirju), ampak vseeno ni vredno 600€. Kak morajo potem šele delat diski za 200€, si kar mislim... Zaganjanje programov ni nič kaj hitrejše, obdelava videa npr. je spet bolj odvisna od procesorja. Edini plus je edino ta, da je prenos podatkov zelo hiter (na posojo je imel še en SSD in si med njima prenesel kak HD rip v par sek). Torej če bi hotel izkoristit hiter prenos podatkov, bi potreboval 2 SSD diska ali pa prihajajoči USB 3.0. Če prenašaš fajle na ali iz klasičnega SATA diska, pa nisi pridobil nič.

Skratka je zadeva trenutno po moje še metanje denarja skozi okno, čez leto ali dve, ko bo 500GB za enako ceno kot klasičen disk, pa bo zadeva vredna svojega denarja.

Moje mnenje pač, imel sem priložnost sprobat ornk disk in me ni prepričal. Sam sem nato kupil 7200 RPM Seagate (ki je bil na Tomshardware ocenjen kot najhitrejši) in sem si prihranil kup denarja. Pa še zunanji disk bi potreboval, ker mi SSD nebi zadoščal.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Sam sem nabavil nov prenosnik in vanj vtaknil 80Gb Intel X25-M

Sploh ne vem, zakaj bi potreboval več prostora. Za ostale zadeve je itak zunanji disk (za disk iz prenosnika sem kupil ohišje). SSD je v prenosniku hudo smiselna zadeva, saj se občutno podaljša avtonomija.
Pri izbiri SSD-ja pa mora le ta obvezno imeti funkcijo TRIM, teče naj pa na W7, ki zna to funkcijo tudi lepo izkoristiti.

Po mojem mnenju se SSD za prenosnike splača (hitrost in avtonomija), v namiznem pa kot sistemski disk. SSD kapacitete nad 200 Gb je pa trenutno morda smiseln za kakšne prav posebne namene.

PS: preberite si test SSD-jev v Monitorju

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Na Ananadtech.com je tudi precej napisanega od SSDjih, pa redno jih testirajo (in opozarjajo na probleme s posameznimi modeli, za katere sicer najbrz mi nebi nikoli izvedeli, dokler se ne zgodijo). Tisto v Monitorju je bilo bolj zalostno.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Za povprečnega neznalca kot sem jaz je zadoščalo in mi bilo v pomoč pri izbiri - izognil sem se najcenejšim modelom brez funkcije TRIM. Če se pa s tem malo bolj ukvarjaš in moraš še drugim svetovati, potem pa verjamem, da se najde še kaj boljšega...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ni letelo direktno nate (sem moral replicirati na nekoga), na Anandtechu je pac 10x vec informacij in se res splaca pogledati. Razlozeno je tudi delovanje, pa razlike med tipi celic, kontrolerji itd. Jaz tega ne potrebujem, se mi pa zdi, da ce se nekdo spusca v tak nakup (nekaj sto EUR), potrebuje karseda veliko informacij, da se lahko primerno odloci, sicer je to kot metanje kovanca ali kocke.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Kupi nekaj s Sandforce kontrolerjem...kar nujno.

Glede hitrosti pa verjetno Crucial C300 sam tist je 250GB model, kateri se res obnese (pa nujno Win7 zarad TRIM).