SRBIJA, ČRNA GORA, HRVAŠKA 2022
Vsako pomlad okoli prvomajskih praznikov z mojo drago načrtujeva kakšen izlet z avtodomom. Žal nama je lansko leto načrte prekrižala korona, letos pa moje težave s križem. V planu sva imela Beograd, naprej ob reki Donavi do Đerdapa, v notranjost Srbije do Zlatibora, nato južneje v Črno goro preko Durmitorja in Lovčena do morja in po jadranski magistrali počasi nazaj.
Tako sva se za potovanje odločila jeseni, ampak Joži je hotela na morje, točneje na Pelješac. Ok, želje drage je treba upoštevati, če ne je ogenj v strehi. Dva dni pred odhodom sem preveril še vremensko napoved za Jadran in ugotovil, da bo kar nekaj dni zelo slabo vreme. Ko sem to povedal Joži in ji predlagal, naj izbere nadomestno destinacijo, je kot iz topa izstrelila: Beograd! No, saj velike razlike med jadransko obalo in Beogradom niti ni, a ne? J
1. DAN MENGEŠ - ZEMUN 532 km
Tako sva na začetku septembra v ranih jutranjih urah štartala proti Beogradu. Pot je minila brez posebnosti, ustavila sva se le na črpalki, kjer sva dotočila gorivo, kupil pa sem tudi SIM kartico za srbski GSM, da ne bi bankrotiral zaradi cen mobitela. Cilj za prvi dan nama je bil Zemun, ker sem tam služil vojsko in sem želel videti, če kasarna še obstaja. Namestila sva se v kampu Dunav ( 44.877929,20.356139). Kamp je bil skoraj prazen, cena pa 20€. Kar takoj, ko sva se parkirala, sva na recepciji kupila karte za avtobus in se odpeljala do centra Zemuna, kjer sva si ogledala kasarno, kjer sem bil v vojski (kasarna še vedno obstaja, je popolnoma ista, kot pred 35 leti), center mesta, ki je zelo lep, obalo reke Donave, okrepčala pa sva se na splavu, kjer sva si privoščila srbske dobrote. Ker si je Joži zaželela še sladico, sem jo peljal v slaščičarno, ki sem jo že doma našel na televiziji na programu Balkan trip (BK). Nič posebnega. Ker sva imela še dovolj časa, sva se odločila, da si na brzino ogledava še del Beograda. Tako sva spet šla na avtobus, ki naju je popeljal do Zelenog vjenca, od koder je lepo izhodišče za ogled centra. Tako sem moji dragi samo za pokušino razkazal del Terazij, Skadarlijo in jo peljal na rakijo v hotel Moskva. Ker sva bila že močno utrujena od poti in raziskovanja, sva se vrnila v kamp na zaslužen počitek.