Šprikle pri kolesu

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Zanima me, ali lahko šprikle sam doma nastavim al rabiš za to kak poseben nastavek/mašino? Kako pogosto se jih nastavlja recimo na MTB kolesu?

In še to čisto iz firbca....vem da so v špriklah hude natezne napetosti in da po nategu nosijo ogromno, kako je kaj če te nekaj v šprikle udari od strani? Kako so kej močne v tem primeru? OK da se ne polomijo če bicikel na njih nasloniš to vem ker drugače nebi bilo tistih parkingov kjer kolo nasloniš na šprikle, ampak tako, razni udarci, recimo ajde da bi z nogo brcnil noter, jih lahko ukriviš/poškoduješ/upogneš/whatever? Ali pa če se ti nekdo z drugim kolesom zagoni v šprikle. Čist tko iz firbca me zanima koliko prenesejo "od strani".

woowek

Tajkun 08
7. sep 2007
693
1
18
rabiš http://www.veb-company.si/orodje/unior07/slk07-L/unior_1630.jpg pol pa po filingu scentriraš
smile-1.gif

nastavla se ponavadi enkrat na leto, razen če ni bilo kakšne poškodbe...

zdržijo pa od kvalitete naper, debeline, materiala....

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.880
113
Centrira se takrat ko je potreba. Če je scentrirana kot mora biti lahko po feltni in špicah tudi hodiš in škačeš pa nobena ne bo počila. Probaj na kakem starem kolesu. Velikokrat pri močnejših udarcih prej poči oziroma se zlomi obroč kot špica. Sicer pa če so preveč zategnjene ponavadi pokajo pri pesti, tako da odleti tista zadnja krivinica oziroma kapica. Vse to velja seveda za klasične železne ali alu feltne z 32 špicami (največkrat). Koliko prenesejo od strani je pa neumno vprašanje. Kot bi vprašal kolk se morš udart da zlomiš nogo.

Za centriranje rabiš ključek, ki stane par EUR, naučiš se pa lahko na youtubu.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Hvala za odgovore. Za od strani vem da je neumno vprasanje ampak cisto iz firbca no, a je dost da samo od strani malo brcnes al moras orenk skocit gor da poci? Govorim o tem kiliko prenese od strani, torej upogib. Ker zgleda tanko pa se pod nategom je, torej ali se sprikla ukrivi al prej poci ce je udarec od strani, torej ne v gumo ampak ditekt na sprikle, recimo da brcnes noter.

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.880
113
Če jo daš na tla in skočiš gor boš pri kakšnem starem rogu hitro naredil osmico (ne dobesedno, ampak tako se reče ko se obroč na drugi strani kontra zvije), sicer pa ne. Ne vem kakšna je praksa danes ampak včasih ko si spletel feltno si jo pred končnim centriranjem dal na tla in pol z nogami pohodil naokrog po obroču da so se špice ulegle (tam kjer se stikajo). Praviloma ni počla nobena.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
pri taki vožnji, kot si jo opisoval v eni drugi temi, se nimaš ničesar za bat

načeloma se šprikle in obroči lomijo pri DH vožnji, ne pri trimčkanju
grin1.gif
pa še tam ni ravno vsakodnevni pojav

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Uf to pa potem kar fejst prenese če lahko feltno položiš na tla in po špriklah hodiš, si nebi mislil. Sem mislil da jo upogneš že če malo bolj z nogo udariš noter.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.845
113
meni je priletelo not malo miljon skal, vej, še večjih skal,..., zvilo se jih je nešteto, počila še ni nobena

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Kako ti pa rata skalo dobit v sprikle? Pa ce se ti sprikla ukrivi, kaj potem naredis? Je to vseeno in samo vazno da ne poci, al je treba potem takoj menjat?

Keki

Pripravnik
26. okt 2007
869
9
18
Kamnik
Skalo ni problema dobit med špice, samo podlaga mora biti skalata, jaz sem ravno zadnjič dve odtrgal na ta način.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Pa ti jo samo utrga al se lako tudi samo ukrivi, glede na to da je kar precejsnja sila natega noter in jo le ta potem ''poravna''? Se ti lahko samo vidno ukrivi in tako ostane?

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.845
113
meni so se do zdaj samo poškodovale, počla še ni nobena. se pa lepo vpognejo
smile-1.gif

se ti zdi težko na takem terenu skalo not dobit?
aplauz.gif

spust1.jpg

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Da ne odpiram nove teme.

Verjetno sem zjebal ležaje na prvem verižniku na kolesu. (poka in še luft ima pod obremenitvijo). Kaj mi je storiti.

Kakšen je sploh ključ, da vse skup odpreš. Kje kupim nov ležaj?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.019
10.761
113
kod Džej-Zija
Kako to misliš, ležaje na prvem verižniku? Govoriš o ležaju gonilke ali o čem drugem? Temu včasih rečejo tudi sredinski ležaj ali po domače sredina. Najprej rabiš poseben ključ, da snameš gonilke s sredinske osi, nato pa rabiš še drug poseben ključ, da ležaj odviješ iz okvirja. Zadeva zna biti precej zapečena, zato se zna zgoditi, da boš za oba postopka potreboval kar nekaj sile. Če se s tem ne boš ukvarjal, potem raje pelji v kolesarski servis. Tam ti bojo lahko ponudili tudi izbor različnih sredinskih ležajev.