Spreminajnje nagiba in nivoja ogrevalne krivulje

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
pozdrav.gif

Sedaj ko je "moderno" izolirati hišo, je seveda potreben še poseg v nastavitve ogrevanja... Torej, izolirali smo hišo in če ne spremenimo parametrov, je rezultat tak, da so prostori pregreti. Višja matematika
grin1.gif

Pri nas se je izkazalo tako, da smo pri nastavljeni sobni temperaturi na 22 stopinj imeli 26 stopinj. In da smo dosegli željenih 22 stopinj smo morali temperaturo znižati na 15 stopinj. Super, prihranek bo.
cheer.gif

Pa vendar je matematiko potrebno malo zakomplicirati. In tole prilagajanje gre pooočasi. Pa vendar... Mi lahko kdo na kratko razloži, kaj dejansko dosežem z spremembo nagiba in kaj s spremembo nivoja ogrevalne krivulje?
confused-1.gif

Grejemo pa se na zemeljski plin.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Tako kot jaz razumem iz Valliantovih servisnih navodil, gre zadeva takole:

- nagib krivulje ureja temperaturo vode glede na zunanjo temperaturo
- nivo krivulje jo postavi na pravo mesto.

Pri nas imamo kilave radiatorje, zato mora biti voda v sistemu višje temperature, torej dvig nivoja. Krivulja zaenkrat ustreza, ob prehodnih dneh so radiatorji komaj topli, ob hladnih (ko je bilo okoli ničle) je temperatura vode višja.

Zna bit, da bom krivuljo malenkost spustil (zdaj je na 1,2), a nisem prepričan, da se mi da igrat s tem.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Aja.. pa še osnovno navodilo:
- ali zunanje tipalo in brez termostata, po vseh sobah termostatski ventili: urejaš ogrevanje s krivuljo
- notranji termostat v sobi brez termostatskega ventila oz. do konca odprt, vse ostale sobe termostatski ventili

Imaš mogoče termostat v "napačni" sobi? Je tam prehladno oz. je v njej premajhen radiator? Možnosti je še 1000, ampak "moramo pripirat radiatorje" mi govori o tem, da nimate termostatskih ventilov.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Imamo zunanje tipalo. In po vseh prostorih termostatske ventile. Ogrevamo tako, da imamo najvišjo temperaturo v dnevni sobi in kopalnici, tako da so tam radiatorji vedno do konca odprti. Tu je ciljna temp. 22 stopinj. V ostalih prostorih, kjer je zadostna nižja temperatura, pa potem pripremo termostatske ventile.

Taka sprememba temperature je bila, ko je bila položena izolacija in so nastavitve krivulj ostale enake. In smo zanalašč pustili, da vidimo kako bo. Potem smo začeli najprej s spuščanjem nagiba, ki niti ni dal rezultatov, potem pa smo začeli z spuščanjem nivoja. Tu pa še čakam pravi "odgovor" hiše.

Enostavno me je zanimalo, kaj je dejansko sploh potrebno premakniti, če hišo dodatno izoliraš, režim ogrevanja pa ostane enak kot pred dodatno izolacijo. In kot kaže je potrebna le sprememba nivoja, navzdol. In v navodilih tega ni razloženo, oz. nisem takoj dojel.

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
kak te lahko maš pri termostatskih ventilih previsoko temperaturo? Oz. če sem pravilno razumel, zakaj jih odpiraš do konca, če maš termostatske ventile?

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Ker je neumno imeti previsoko temperaturo v kotlu in potem zapirati termostatske ventile. Zakaj bi vodo ogreval na previsoko temperaturo? Pa sem ja pravi Gorenc. Nima smisla. Tudi peč potem prevelikokrat (v prazno) laufa. V glavnem, same izgube.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Ne, krmili preko tipala zunanje temperature. Saj nisem nikjer napisal, da imam sobni termostat.