Sprememba benza...

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
Malo je butasto vprašanje ampak vseeno...
smile-1.gif

Da dam primer: Če se v avto tanka 95 okt. bencin že recimo 10 let (ampak je za avtomobil predpisan bencin v knjižici 98 oz super sto na omv) je vredu če po takšni dobi spremeniš vrsto bencina...ali predhodna uporaba 95 oktanca ne vpliva nato kaj boš v bodoče tankal......in ali se lahko na tak način (s tankanjem nepredpisanega bencina) kaj škoduje samemu motorju...ali je pač kot stranski učinek samo slabše izgorevanje posledično večja poraba in manjša zmogljivost motorja....

Lp

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Če ima predpisano 98 oktansko to pomeni, da ne gre za starejši avto in se bo pri spremembi goriva sam prilagodil. Zakaj 10 let ni bilo tankano 98 pa je zanimivo vprašanje, ker je imel avto par konjev manj in verjetno tudi malenkost večjo porabo kot bi imel pri 98 (ampak samo da se prišpara par centov ane?)
tongue-1.gif

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
Nisem ga vozil prej jaz......to je itak menda prvo in osnovno da bi se pozanimal kaj je bolše nalivat v avto če bi mel novega.....

Jaz zaj samo sprašujem če je smiselno nalivat kaj drugega že po tem času.....bo kakšen efekt(negativen pozitiven)....za keš me boli [censored]...teh nekaj centov gor al dol.....

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ne bom dal roke v ogenj ampak po moje ne bo nič narobe. Sam sem kupil 9 let staro Nexio (ki sigurno ni videla nič drugega kot 95) in sem tankal vedno 98 in kasneje 100 ko se je pojavil. Problem je bil potem ko sem po letu dni enkrat za primerjavo natankal 95 in se je avto kar ugasnil, ko sem spustil plin
tongue-1.gif
Ampak čez par km se je računalnik prilagodil in je delalo normalno naprej.

Drugače pa so na Fifth Gear (ali Top gear?) delali teste in je bila precejšnja razlika v konjih pri avtih, ki imajo priporočeno 98, not pa so tankali 95 - pri Golfu V GTI je bila razlika 15 konjev, če se prav spomnim.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Nwem .. moj 20V turbak je vedno pil 95ko, ko sem tankal 98ko (in to 3x zapored) se je poraba čudežno dvignila na najvišjo dotlej zabeleženo (in to v vseh 3h primerih), ko sem šel spet na 95 avto pije normalno.

Da bi z 98 oktancem kaj bolj vlekel, mirno tekel itd. pa nisem zaznal ...

Torej ja, ali je motor navajen na manjoktansko župco ali pa na splošno ne mara višjih števil!
sprasujem se.gif

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Že ene 15 let ima večina avtomobilov senzorje, ki ugotavljajo klenkanje ter posledično prilagajajo kot vžiga glede na kakovost bencina. Slabši oktani pa praviloma pomenijo nižjo maksimalno moč. Pač elektronika prilagodi kot vžiga, na voljo je nekaj manj konjev in to je to. Kolikšen je razpon prilagoditve motorne elektronike kakovosti bencina, pa pojma nimam. Na splošno se je dobro držat navodil za uporabo.
wink-1.gif

Ogo

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Če ima predpisano 98 oktansko to pomeni, da ne gre za starejši avto in se bo pri spremembi goriva sam prilagodil. Zakaj 10 let ni bilo tankano 98 pa je zanimivo vprašanje, ker je imel avto par konjev manj in verjetno tudi malenkost večjo porabo kot bi imel pri 98 (ampak samo da se prišpara par centov ane?)
tongue-1.gif

LOL par konjev manj.
hysterical-1.gif
pa sej nima 300KM pod havbo da bi se mu poznalo 2-3KM

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.054
5.660
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Hahahaha, kak smešn odgovor si napisal, že pol ure se valjam po tleh...
rolleyes-1.gif

Če si pa res smešn...ti je kr prou odgovoru da nima 300KM da bi se mu par konjev poznal
smile-1.gif

Pa fino bi blo vedt za kjer avto se gre ker če ma predpisano oktansko število 98 pol more bit kaka bolj športna varjanta z malo večjim kompresijskim razmerjem......zato najbrš tud predpisana številka oktanov!

http://www.carbibles.com/fuel_engine_bible_pg2.html evo mal branja za vas! Mate tabelo za kolk kompresije kjer bencin!

Načeloma je pa tko da boš razliko med 98, 100 al pa 95 oktanskim bencinom pr kakem puntotu 1,2 zelo težko občutu...oz je ne boš! Pr kakem ferrariju pa se razlika v oktanih že čut sam ma ferrari kompresijsko razmerje 12:1 punto pa 9:1 (na pamet pišem) Oktani po domače pomenjo sam kolk lahko ti bencin stiskaš predn se sam užge! Večja kje kompresija (manjši k je prostor med batom pa glavo motorja) bl bat dol porine ko explodira! Zato majo usi športni avtomobili veliko kompresijo...in posledično morjo tud tankat močnejši bencin da ne klenkajo!