Spirometrija

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Danes sem dobil rezultate iz obdobnega zdravniškega pregleda za službo. Prvič sem delal spirometrijo z neko računalniško analizo in ne vem kaj točno pomenijo moji rezultati. Zdravnica je samo rekla da se vidi da ne kadim in omenila da tisto kar imam jaz 125% (VK) je drugače spodnja meja pri 75%. Vendar glede na moje slabo snorkljanje moj rezulat ni ne vem kaj in je verjetno tistih 75% mišljeno zgolj ohranjanje telesa pri življenju.
Na netu sem pa dobil podatek da se kadilec prepozna po razmerju FEV1 (116%) in VK (125%)
confused-1.gif

Tukaj vas je nekaj kolesarjev, tekačev in imate dobro predihana pljuča pa me zanima kakšni so pri vas rezultati?

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.570
4.491
113
49
Na sončni strani ALP
S številkami se nisem obremenjeval niti jih nisem videl, je pa bilo vprašanje zdravnika, če kadim in potem odgovor, da se res vidi, da ne kadim. To mi je bilo dovolj, da moja pljuča delujejo dobro. Aja, delal sem pregled za nosilca dihalnih aparatov pri gasilcih.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Ti imaš bolj profi izvedbo
smile-1.gif
pri meni samo piše VK-125%,FEV1-116%,TI-91% in PEF-127%.
Verjetno je pri tebi VK enako VCmax, ker se kvaliteta pluč računa razmerje med FEV1 in VCmax, kar imaš ti posebej izračunano.
Hm, glede na izmerjene procente imam jaz višje vrednosti, razmerje imaš pa ti boljše
confused-1.gif

A je tukaj kakšen pulmolog, da malo razloži zadevo?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Jaz imam malo kapaciteto, pretoke pa boljše kot je povprečje. Sklepam da zato ker je mala kapaciteta so pač pretoki toliko boljši, da je na tak način se telo prilagodilo.

Sem imel neke probleme v preteklosti pa tudi kadil sem, sicer zadnja leta zgolj občasno, ampak vseeno nekaj sem...
Od letos pa še to več ne, mogoče so zdaj zadeve kaj boljše, ampak letos ne bom hodil tega merit spet..mogoče drugo leto, itak imam občutek da se vo2max ni spremenil, tako da spremembe kapacitete tudi ne pričakujem
smile-1.gif

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
VK ali VC je vitalna kapaciteta in referenca je 100% vse kar je nad tem je nadpovprečno,vse kar je pod tem ne pomeni bolezenskega stanja,FEV1 je volumen izdihanega zraka v prvi sekundi,ponavadi če je VC ok in FEV1 ni ok gre za obstrukcijo-astma,
75% je več kot dovolj za ohranjanje telesea pri življenju.recimo ljudje z KOPB imajo VC tudi 25% pa se gibajo sicer je kvaliteta življenja omejena amapk vseeno

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Hm, če je 75% čisto ok, potem je pri meni, 81%, že bolj kritično pri kakšnih visoko intenzivnih opravilih, laufanje, hoja v hrib, itd?

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Torej kljub temu da se 27 let ne ukvarjam več s športom imam še vedno nadpovprečne rezultate
smile-1.gif
)
Kaj pa to, ko ima Darjan boljše razmerje med kapaciteto in izdihom? Kaj ima sedaj večjo težo?

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
pri darjanu gre za povsem normalen izvid ker je razlike samo 3%,kar bo opazil je to da se bo prej zadihal ob naporu kot nekdo ki ima vrednosti nad 100%

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Točno to opažam ja, kak hitro pride do nekih naporov, kjer je potrebno CV kapaciteta začnem konkretno šepat, pulz pa tudi nabije v pm.

Kaj je potem problem, samo zvišam VC in bo boljše? S čim se to najlažje/nahitreje naredi? Pa ne rečt plavanje/kolesarjenje
wink-1.gif

PS, ve kdo koliko stane spirometrijo samoplačniško?

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Tisti sinusni graf, ki ga imaš na izvidih mi je malo čuden. Jaz sem pri sebi gledal na monitor in je bila krivulja za 1,5 litra bolj gor zamaknjena. Normalno dihanje je bilo okoli treh litrov, vdih 6litrov in izdih do konca 1,5 litra. In tudi na netu piše, da je konstrukcija pluč taka, da ne moreš nikoli iztisnit vsega zraka iz pljuč tebi pa pride na vrednost tudi do nič litrov
confused-1.gif
.
Pa malo drugače sem imel zaporedje vdihov. Trije normalni vdihi, do konca vdih ter nato do konca izdih ter spet tri normalne vdihe. In to trikrat zaporedoma.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Zato pa sem predvidevam, da se je telo pač tako prilagodilo, da pač imam večje pretoke, če že kapacitete ni
wink-1.gif

Ampak če je shift rekel da je normalno, potem ne vem...

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Ti imaš bolj profi izvedbo
smile-1.gif
pri meni samo piše VK-125%,FEV1-116%,TI-91% in PEF-127%.
Verjetno je pri tebi VK enako VCmax, ker se kvaliteta pluč računa razmerje med FEV1 in VCmax, kar imaš ti posebej izračunano.
Hm, glede na izmerjene procente imam jaz višje vrednosti, razmerje imaš pa ti boljše
confused-1.gif

A je tukaj kakšen pulmolog, da malo razloži zadevo?

Ti imas veliko boljsi izvid kot darjan.kot laiki glejte referenco TI oz tifhnoe.blizja je 100% bolje je.res da je razmerje pri darjanu blizje ni pa.boljse.pri tebi je nad 100% kar pome ce bi bila nujna operacija in recimo odstranitev pljucnega krila bi ti bil na 60% darjan pa na slabih 40%.po domace povesano ti bi prisel v 3. nadstropje brez pavze darjan pac ne