SONY minidisc

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
A kdo še uporablja minidisc: KLIK

Namreč nedavno sem se pogovarjal s kolegom o tem da je zanimivo da so se cd-ji, seveda v času pred poplavo različnih predvajalnikov s flash spominom, bolj "prijeli" kot pa minidisc? In, ja vem, pa tudi spomnim se da je bil minidisc v štartu predrag...mogoče zato.
Minidisc ima nekaj prednosti pred cd-ji: bolj je priročen in temu prijetnejše rokovanje kot pa cd, lahko se po mili volji presnemava, briše se lahko samo en komad recimo, naprave imajo optičen vhod, posnetki imajo alfanumeričen izpis na displayu, če posnameš kompilacijo in šele potem ugotoviš da audio nivo komadov niha - ni problema se da popraviti na že obstoječe posnetke...
Tako sam ostajam uporabnik zadeve na sliki, imam pa še TOLE

No, a sem edini
confused-1.gif

Lp.

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Jaz sem kupil minidisc komponento hitro po tistem ko so se pojavili na trgu (Sony MDS-JE500). Uporabljal sem ga, dokler niso postali prvi CD pekači dovolj poceni. Od takrat dalje pa se na njem nabira prah, zadnje 8 let sploh ne vem, če sem ga vklopil. Je pa tudi meni zanimivo, da se zadeva ni obnesla. Morda zato, ker so bili prazni mediji za tiste čase relativno dragi, uporaba pa omejena zgolj za audio.

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Ja drži, so pa sedaj mediji res poceni, seveda je pa čas minil, sony je mislim da 2011 nehal s proizvodnjo naprav, so pa objavili da medije še bodo izdelovali ker trg baje je še, nekje sem prebral da še vedno dosti radijskih postaj v zda uporablja prav minidisc za predvajanje kratkih jinglov ali reklam kar se seveda zdi čudno ko se pa danes že vsepovsod predvaja iz serverjev, aja pa tudi za snemanje intervjujev se uporablja je še pisalo. V istem članku so še omenili izjavo enega operaterja radijske postaje ki dela v brodcastu preko 30 let in je reku da mu prav minidisc ni nikoli zatajil in da je zelo zanesljiv.
Cena diskov v slo je reci piši 5kom sony-evih za 8,pa nekaj cenov paketek
cool-1.gif

Jaz si tu in tam še kaj posnamem...
Še zanimivost: ta walkman ki je na fotki je laufal na polno na dopustu v apartmaju na ene pc zvočnike in v 10 dnevih sem enkrat zamenjal baterijo (2500mAh), dela pa na eno baterijo, skratka poraba je res majhna, škoda da nima še fm radia...

Lp.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik Goran_82 pravi:
Jaz sem kupil minidisc komponento hitro po tistem ko so se pojavili na trgu (Sony MDS-JE500). Uporabljal sem ga, dokler niso postali prvi CD pekači dovolj poceni. Od takrat dalje pa se na njem nabira prah, zadnje 8 let sploh ne vem, če sem ga vklopil. Je pa tudi meni zanimivo, da se zadeva ni obnesla. Morda zato, ker so bili prazni mediji za tiste čase relativno dragi, uporaba pa omejena zgolj za audio.

Enako tudi jaz. Pa mislim, da sem imel enako, kot S57BMU, ali pa je bil model 5xx. Ne vem vec tocno. Sem pa nekaj mesecev po tem kupil prvega pekaca in MD-ja nisem skoraj nic uporabljal. Se pa spomnim, da sem ga nekaj casa, ko sem snemal mixe uporabljal za VU meter in limiter, ki je delal super
smile-1.gif

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
wikipedia
Mislim, da bi moral Sony minidisc spustiti na internet, tako pa ga je povozil MP3.
Jaz imam MDS-JA20ES in na njemu poslušam 'stare' posnetke.
Je pa zdaj že veliko na HDD-jih...

Lp,
Peter

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.310
9.516
113
EU
Ne vem zakaj Sony ni uporabil mindisc kot naslednika diskete za računalnik. Še danes imam Eide pogon od Iomege, ki poganja 100 megabajtne diskete. To bolj imam za hec, ker v W7 še vedno dela brezhibno. Prav neverjeten je softver. Tristo megabajtov ti posname avtomatsko na tri diskete, katere vstavljaš zaporedno. Pogon pri končanem zapisovanju izvrže disketo in napiše vstavite naslednjo....
Sony je pri tem zamudil priložnost, kot je tudi dolgo zavračal MP3-je, na račun svojega formata kompresije.

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
peter_nn: ja res je to, mp3 je prišel v pravem času, potrebno je bilo le še da so se pojavili predvajalniki za v žep in minidisc je bil pokopan.
Sicer mp3 in atrac kodek nisem v podrobnosti primerjal ampak stopnja kompresije je manjša, še posebej pri kasnejših verzijah atrac-a.
Zaradi tega so audiofili bolj vzeli minidisc za svojega kot pa recimo mp3. Se spomnim obiska pri enem pravem audiofilu, ko sem le omenil predvajanje glasbe iz računalnika ja kar zavil z očmi sem mislil da bo padel v nezavest hehe.
Sam sicer predvajam glasbo iz računalnika a si tisto ki mi je res pri srcu priskbim v flac formatu. Zavrtim si tudi kak minidisc, pred kratkim sem si celo posnel nekaj gor, še vedno me znova navdušuje priročen medij in rokovanje z njim. Občasno tudi walkman zalaufam...
MDS-JA20ES ki ga imaš je pravi lepotec v primerjavi z mojim sony-em, se pa vrti moj kar pogosto
cool-1.gif

Gonzo: a niso ta Eide omega pogon imenovali tudi zip pogon? Se spomnim tega, imel ga nisem, sem pa nekajkrat videl.
Sony je res bil trd glede tega, mogoče so se kasneje glede tega po glavi tolkli...

No, kakorkoli, jaz bom še uporabljali te retro zadeve, prav tako pa vinil-ke, te pa sploh, sem si še letos spomladi v bigbangu kupil reprint legendarnega albuma ac/dc Highway to hell, reprodukcija je fenomenalna
cheer.gif

Nazadnje urejeno:

Dinotti

Fizikalc
27. sep 2010
1.226
0
36
Ljubljana
Jz sm ga imeu v vojski leta 2000, in vem, da sem biu ta njavečji frajer! Ljudje sploh niso vedl, kaj je to? Zakon je biu res!
smile-1.gif

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.438
801
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Tudi jaz sem bil "MD freak"
smile-1.gif

- Sony MZ-R50 Minidisc (walkman)
- HI-FI Komponenta (ne spomnim se več kateri model)
- Avtoradio (ne spomnim se več modela)

vse je bilo od Sony-a in takrat je bilo to res nekaj posebnega. Še vedno imam walkman in celo škatlo MD-jev. Sem ravno zadnjič nekaj iskal po omari in sem našel to škatlo..me je kar potegnilo not, sem se takoj zaposlil za 1 uro...10 let ga nisem prižgal a ni zatajil
smile-1.gif

enageM

Pripravnik
5. avg 2007
143
0
16
Novo mesto
Jaz sem tudi uporabnik MD in sicer imam še komponento MDS-JE520. Priznam, morda jo 3x na leto uporabljam (beri: poslušam) in to je to. Škoda ker zadeva nasplošno ni švoh.