Sony dsc-hx9v, ročne nastavitve

Elena

Pripravnik
10. dec 2011
41
0
6
Nekaj dni nazaj sem kupila omenjeni aparat. Zaradi razočaranosti nad kvaliteto slik sem začela aparat bolj natančno preučevati. Ena od stvari, ki sem jo opazila je, da pri nastavitvi M (ročne nastavitve ISO, čas in F) mi za F (torej velikost, oz. odprtost zaslonke) ponudi samo dve opciji F3.3 in F8.0. Ali obstaja še kak drug meni? A je možno, da so ročne nastavitve pri najnovejšem modelu tako zelo omejene (in zakaj) pri najbolj osnovni fotogrfski funkciji ali gre ponovno samo za nepoznavanje aparata?
Prosim za nasvet.
Lep pozdrav, Elena

Elena

Pripravnik
10. dec 2011
41
0
6
Res čudno, ker avtomatske funkcije uporabljajo F v vseh velikostih .....se opravičujem, če je moja terminologija malo mimo...se še učim

Elena

Pripravnik
10. dec 2011
41
0
6
Ta starejši model (jaz ga imam že 5 let, pa sem kupila rabljenjega) ima celo paleto ročnih nastavitev...od prioritete hitrosti zaslonke, do prioritete velikosti zaslonke pa do popolnoma ročne funkcije
Čudno, da so to tako zelo oskubili....očitno je aparat res bolj namenjen za video, kot za fotografiranje

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.555
4.480
113
49
Na sončni strani ALP
Na eni strani o testih:

Citat:

imaging resource

The shortcoming of the lens is that only two apertures are available: f/3.3 and f/8. At telephoto, this changes to f/5.9 and f/14. We think this is because the Sony HX9V uses the neutral density filter to simulate its smaller aperture, rather than offering an actual smaller aperture.

Zato se splača najprej ugotovit kaj hočeš od aparata, kaj boš fotografiral in kateri aparat ti to omogoča. Najslabša varianta je ta, da se zaletiš v nakup, potem pa jok in stok zakaj aparat nima tega ali onega. Imam DSC-HX5V in pred nakupom sem se dobro pozanimal kakšne so njegove zmožnosti in kaj potem lahko pričakujem od fotografij. Če bi rabil več manualnih nastavitev, pa bi se sigurno odločil za kakšen drugi model oz. proizvajalca.

Nazadnje urejeno:

Elena

Pripravnik
10. dec 2011
41
0
6
Zgaga se strinjam s tabo.....sem mislila, da sem dobro naštudirala kaj si želim....slike na netu so bile lepe, videi so bili krasni a očitno je bilo še vedno premalo informacij. Kaj čem zdaj ga imam in bom sprejela njegove pomanjkljivosti in se posvetila funkcijam, ki so me prvotno povlekle.....enkrat pa bom definitivno preklopila na zrcalnorefleksni aparat, ampak trenutno bi bil ta prevelik za trogat naokrog

alfist555 hvala:)))....tole bo zelo prav prišlo

Elena

Pripravnik
10. dec 2011
41
0
6
Ja, ko sem jih odprla sem videla, da so ista, kot sem jih prejela z aparatom, ampak če smo iskreni, so ta navodila zelo oskubljena.....nič navodil o posameznih funkcijah.Ko sem spraševala, zakaj so slike tako slabe, je bil en komentar naj si preberem navodila. Ampak kje v teh navodilih najdem odgovor o tem? Nikjer. Sem že napisala do so čisto osnovna. Leta nazaj, ko sem kupila canon-a sem dobila celo knjigo navodil, ne pa teksta za 1 a4 list.
Piše kako se slika in kako se zbriše sliko....kako se nastavi določen način slikanja, kako se nastavi datum in jezik menija.....nič pa ni opisano kaj ponujajo določeni načini slikanja.....kdaj se uporabljajo...v katerih primerih si nastaviš dolečene funkcije.
Meni ima malo morje nastavitev.....ta navodilia samo povejo, kaj vse ima...nič pa o tem kdaj in kako se to uporablja. Nič o tem kaj vse te kratice sploh pomenijo.
Saj si lahko pogledate to povezavo, ki jo je prilepil alfist555 http://www.docs.sony.com/release/DSCHX9V_EN_ES.pdf
Veliko več informacij sem dobila iz povezave, ki jo je prilepil Zgaga http://www.imaging-resource.com/PRODS/HX9V/HX9VA.HTM

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.078
391
83
Osnovna navodila imaš, za ostalo pa poskrbi stric Google.

Ne obupat ampak samo brat, brat in brat. Na internetu imaš razložene vse funkcije in kratice, tako da kar pogumno...

pek007

Majstr
8. maj 2007
1.159
341
83
39
evo, tle so navodila 233 al kolk strani... ne vem pa kaj je not... ker dlja počas :p pa 10 mb...
http://www.pdfuu.com/sony-cybershot-dschx9v-manual-users-instruction-guide.html
še eden na 64 straneh
http://www.manualowl.com/p/Sony/DSC-HX9V/Manual/112237
tu je na koncu teksta še en link... pravijo, da je manual, sam mislim, da je enak kot prvi...
http://freemanualonline.blogspot.com/2011/07/sony-cyber-shot-dsc-hx9v-manual-user.html

kej uporabnega bo že
wink-1.gif

lp

Elena

Pripravnik
10. dec 2011
41
0
6
Hvala pek007!
Današnje ugotovitve so sledeče: ročne nastavitve odprtosti zaslonke (ne vem še v katerih pogojih se to zgodi) ponudijo možnosti za F v še dveh dodatnih intervalih in sicer, kot že znano iz samega vprašanja prvi interval je F3.3, F8.0, drugi, ki sem ga zasledila danes zgodaj popoldne je F4.0, F11.0 in še zdajle, ko sem slikala ponoči, se mi je ponudil F5.6, F13.
Torej ročni način le ni čisto omejen (jupiii), je pa očitno vezan na avtomatsko zaznavanje.
Če zna kdo to bolje razložiti, kot sem jaz, bi lepo prosila, kot sem že omenila, mi je fotografska terminologija še malo tuja.
LP

Elena

Pripravnik
10. dec 2011
41
0
6
pek007.....zanimivo....vsa navodila so ena in ista (ta ista, kot sem jih dobila jaz)....torej neuporabno....razen za tiste, ki ne vejo, kam morajo vtaknit kabel, da se jim aparat nafila in kam morajo stisnit, da lahko zbrišejo nauporabno fotko....in podobno

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.648
113
kod Džej-Zija
Najbrž zato, ker verjetno sploh nima prave zaslonke, ampak ND filter. Zato odvisno od goriščne razdalje lahko ponudi samo maksimalno in minimalno zaslonko.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.648
113
kod Džej-Zija
Kar je slabo, ker se ne da kontrolirati globinske ostrine. Pa še pri izbiri časa osvetlitve je človek zelo omejen. Tudi to je en od razlogov, da ta aparat ne potrebuje ročnih nastavitev. Ker ni česa nastavljati.

pek007

Majstr
8. maj 2007
1.159
341
83
39
evo, žal imaš samo 3 možnosti zaslonke :p tako piše...

The range of apertures on offer is unfortunately rather limited to just two settings at either end of the lens (f/3.3 or f/8.0 at 25mm and f/5.9 or f/14 at 384mm) with the camera employing a built-in Neutral Density filer, but the ability to choose from 30 - 1/1600th second shutter speeds and set both the aperture and shutter speed if you wish opens up a lot of creative potential. Sadly there are no Aperture or Shutter priority modes, which would have narrowed the skill gap between Program and Manual.

lp