sončni kolektorji

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Zanima me, če ima kdo sončne kolektorje?

Kakšne znamke? Kako se obnesejo? Na kaj je treba pazit pri nabavi, vgradnji, ipd?

Hvala.

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
EKosklad je dal razpis za nepovratna sredstva.
http://www.ekosklad.si/html/razpisi/main.html

Sam bom vrgel na streho 3 kolektorje.
Živim na lokaciji približno N46st 25', E14st16'. Sonce zaradi okoliških hribov malo kasneje vzide in prej zaide, tako da bi kolektorje obrnil še malce prti zahodu. Kaj pa naklon glede na zemljo, kakšen bi bil nekako optimalen?

LpTuši

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Si razmišljal o premičnih nosilcih? Baje precej izboljšajo izkoristek.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Znanec je računal, da če nabaviš najcenejšo varianto za 2k vs. gretje (obstoječega) bojlerja, da se povrne investicija v 27 letih.
evil.gif

Pa mal znajo biti problemi, če zmanjka elektrike.
evil.gif

Zato računaj še na akumulator, polnilec in razsmernik.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Za 2k težko prideš skoz.
rolleyes-1.gif

Pri nas bom planiral v naprej, ker bomo od letos naprej na lesu in polet kurt se mi zdi brezveze.

Drugače pa sosed ma od Stroja ene 5 kolektorjev na strehi....včeraj je kuril les.
hysterical-1.gif
Ne vem kdaj majo kaj ot tega ti modeli, saj na podsvojostreho pojamrajo še tisti, kateri majo superduper sonnenkraft sisteme.

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
Cena enega navadnega kolektorja je danes pod 400€. Dobiš še cca 150€ subvencije. Torej če si malo sam svoj mojster prideš relativno poceni skozi. Poleg tega mi bo omenjeni sistem poleti olajšal delo, saj mi načeloma celo poletje ne bo treba kuriti in tako nimaš dela, ali pa ko prideš s kakih hribov domov, da moraš še zakuriti, preden se stuširaš. Skratka, temu tvojemu znancu ne verjamem preveč.
smile-1.gif

LpT

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
Zaenkrat ne. Nosilce bom naredil sam, ker kolektorji ne bodo šli direktno na streho. Mogoče v prihodnosti, ampak so danes kolektorji tako poceni, da se vprašaš, ali je bolj pametno delat premične nosilce, ali dodat še en kolektor.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
V tvojem primeru bi bil bolj smoteren nakup TČ za ogrevanje sanitarne vode..pa ji bo vseeno kdaj sonce vzide in zaide, ter koliko časa bo svetilo dotični dan - si omejen zgolj na temperaturo.

Razlike napram TČ pa verjetno tudi nikoli ne boš dobil povrnjene.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
1860.

Obstaja delavnica, kjer se zbere (mislim da) 6 investitorjev, organizator nabavi material, pri enmu se naredi, da vidijo kako poteka.

Samo..

Delam bajto in vsaketoliko se ustavi kak privatnik da bi mi delal.

Zadnjič je bila ponudba 2,5k za 4 člansko družino.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
če je sonce so kolektroji čist ok. finančno bi se recimo izplačalo v roku med 7 in 10 leti . glede na pomanjkanja sonca pa se to morebiti obrne v roku 20 ali več let.

japke

Fizikalc
13. avg 2007
1.349
12
38
44
skoz okol
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Citat:
Uporabnik GreenOasis pravi:
Trenutno so zelo popularni vakuumski kolektorji saj visoki vakuum v vakuumski ceveh omogoča bolj učinkovito izrabo energije kot tradicionalna sončni kolektorji.

http://montazne-hise-on.net/vakumski-kolektorji.html

Dve možnosti sta. Al nekaj prodajaš ali pa te je nekdo nategnil in si nekaj predrago kupil. Nagibam se k prvi možnosti.

A niso ti vakumski kolektorji trenutno res top zadeva? Cen ne poznam.. koliko je to dražje od klasike?

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
čisto enostavno, praksa je pokazala da niso najbolj primerni za naše klimatsko področje, torej, izkoristek nasproti kvalitetnemu klasičnemu kolektorju ni toliko boljši da upravičuje toliko višjo ceno.

LP

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
niso primerni ?
meni se zdijo čisto ok. ( načeloma pa je meni vseeno kašni so , samo da delujejo )
po moje imajo tudi prednosti pred klasiko.
za cene pa sem že napisal da so 3 x previsoke.

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.987
17
38
Bled
Pri nas smo jih namontirali lansko leto. Imamo od sonnenkrafta, 800literski bojler in dodatno priključitev na talno ogrevanje. Cena je bla 11000€, s tem da smo 3500€ dobili povrnjeno.