Soncna elektrarna

disc

Guru
4. feb 2011
2.451
575
113
Takole,ker moram nekaj spisati na temo soncnih elektrarn, bi rabil cimvec informacij oz. se lepse bi bilo cimvec iskusenj
smile-1.gif

Ko sem na zacetku bral o soncnih elektrarnah je bilo vec al manj vse napisano,kako je to fajn zadeva. Sicer visoka investicija,ki se ti v 10-15.letih povrne in potem nadaljnih 15.let zivis ko gospod
smile-1.gif

Ampak... kukr berem ni vse samo tako lepo.
Investicija je se vedno zelo visoka,drzava cedalje tezje pristavi kak € zraven in tudi odkupne cene bojo vsako leto nizje. Pa se nikoli ne ves,kdaj lahko se kak dodaten davek na koriscenje soncne energije pritegnejo zraven?
Zanima me tudi,ce kdo ve,ali je res potrebno za podajo elektrike,pridobljene na tak nacin, odpreti popoldanski s.p.,ker pac na nek nacin je potrebno izdajati racune za prodano energijo v omrezje??

Kaksna so vasa mnenja in iskusnje o tem??

lp

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
Pri nas fotr nekja sanja o tem... Vprašanje je kako bo s tem v prihodnje.. Vložek je tak da naj bi se ti v 15 letih povrnil, bolj me zanima če so v teh 15 letih vključena popravila? Kolega mi je pravil da je poleti ko je povečanje cvetnega prahu izkoristek tudi do 25% manjši, ter da tisto samočiščenje je bolj tako tako... Kaj pa pozimi ko je sneg? Bo potrebno na streho ter odmetavati?

taubista

Zelenc'
4. feb 2011
4
0
1
evo nekaj lahko jaz napišem ...
Glede invensticije je takole: Ob izgradnji SE (sončne elektrarne) podpišeš pogodbo z Borzenom in imaš zagotovljno odkupno ceno za dobo 15 let. Ta cena je za tebe ob podpisu pogodbe veljavna 15 let in se ti ne bo nižala. Kdor bo gradil se 2012 bo imel v pogodbi že nižjo odkupno ceno. Sama invensticija se ti povrne nekje od cc 7-8 let, odvisno od velikosti SE, lege, stroški izgradnje itd.. Po 15. letih energijo pridobljeno od SE lahko še vedno prodajaš vendar po nesubvencionirani odkupni ceni (tako je že danes). Prednost tu je da boš imel svojo elektriko poplačano in še ti par € ostane ...
In tudi je res da je potrebno imeti odprt S.P. (preko točeke VEM odprt v enem dnevu) ali d.o.o. ali status kmeta, itd .. za dejavnost pridobivanje in prodaja električne energije.
Seveda pa je poleg tega tudi zelo pomembno kakšno streho imaš (orientacija na jug, starost strehe, urejen status stavb ,...)

Toliko na hitro, kakšno konkretno info lahko tudi na ZS iz prve roke.

lp Andrej

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ne ga lomit. Že z 2011 bodo fotovoltaiki imeli nižjo subvencijo, ker se oprema menda ceni hitreje kot so predvidevali. Moje osebno mnenje - beži od vsega kar ni ekonomsko vzdržno in je odvisno od dobre volje (in predvsem razpoložljivih financ) države. Praktično vsa alternativna energetika je taka ...

disc

Guru
4. feb 2011
2.451
575
113
Hja,imas prav. Samo glede na vse to se se vedno nekako investicija povrne. Seveda je tu spet ČE umes. Ker noben bog ne ve,kaj in kako se bojo v prihodnjosti obdavcili razni alternativni viri (soncni kolektorji & elektrarne).

@taubista - mene bi bolj zanimale slabosti,ki si jih opazil? Kako je z zivljenjsko dobo pretvornikov,akomulatorjev(ce imas za domaco uporabo), kako so same celice vzdrzljive ob morebitni hujsi toci al pa mocnem vetru?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Ne ga lomit. Že z 2011 bodo fotovoltaiki imeli nižjo subvencijo,
Komaj čakam trenutek, ko se subvencije ukinejo
cheer.gif
V določenih državah so jih že.
Če zadeva ni ekonomsko opravičljiva brez subvebcije, naj preprosto crkne. Ne pa da vsi plačujemo dražjo elektriko za podpiranje mešalnikov vetra in sončne celice.
bonk.gif

disc, manjkrat kot boš akumulatorje izpraznil, dlje ti bodo držali.
Upam pa, da imaš streho obrnjeno na jug, ter da nisi v kakšni kotlini, kjer je pol zime megla.

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.069
128
63
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Komaj čakam trenutek, ko se subvencije ukinejo
cheer.gif
V določenih državah so jih že.
Če zadeva ni ekonomsko opravičljiva brez subvebcije, naj preprosto crkne. Ne pa da vsi plačujemo dražjo elektriko za podpiranje mešalnikov vetra in sončne celice.
bonk.gif

Podpis!
467716-post_slo.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik taubista pravi:
evo nekaj lahko jaz napišem ...
Glede invensticije je takole: Ob izgradnji SE (sončne elektrarne) podpišeš pogodbo z Borzenom in imaš zagotovljno odkupno ceno za dobo 15 let. Ta cena je za tebe ob podpisu pogodbe veljavna 15 let in se ti ne bo nižala. Kdor bo gradil se 2012 bo imel v pogodbi že nižjo odkupno ceno. Sama invensticija se ti povrne nekje od cc 7-8 let, odvisno od velikosti SE, lege, stroški izgradnje itd.. Po 15. letih energijo pridobljeno od SE lahko še vedno prodajaš vendar po nesubvencionirani odkupni ceni (tako je že danes). Prednost tu je da boš imel svojo elektriko poplačano in še ti par € ostane ...
In tudi je res da je potrebno imeti odprt S.P. (preko točeke VEM odprt v enem dnevu) ali d.o.o. ali status kmeta, itd .. za dejavnost pridobivanje in prodaja električne energije.
Seveda pa je poleg tega tudi zelo pomembno kakšno streho imaš (orientacija na jug, starost strehe, urejen status stavb ,...)

Toliko na hitro, kakšno konkretno info lahko tudi na ZS iz prve roke.

lp Andrej

Uf.... tule bi rekel, da si pa mimo brcnil.... po mojih izračunih, se ti zadeva lahko v tem času povrne samo v primeru, da sam pripeljem celice iz kitajske, jih sam zmontiram in vse naredim sam. Pa nobene okvare ne smem imeti.

Če me prepričač v nasprotno sem lahko tvoja stranka
wink-1.gif

disc

Guru
4. feb 2011
2.451
575
113
Ne,sej jes ne kupujem tega. Pa tudi ne vem ce bi,ker semt renutno se bolj skeptik okrog tega,kot sem bil
smile-1.gif

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Napiši da je to nateg stoletja.

Pred časom-lani sta bila na televiziji dva privatnika iz primorske----katera sta naredila sončne elektrarne na svojih delavnicah (veliko večja površina kot pa od navadne hiše streha)--in so bile seveda na začetku obljube za subvencijo in onadva vesela naredita to čudo.

Potem se je pa zahakljalo::: subvencij ni bilo-tržna cena elektrike je bila manj plačana od obljubljene na začetku-------in eden privatnik je menda zaradi tega propadel.

Skratka nateg stoletja...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Citat:
Uporabnik disc pravi:
Ne,sej jes ne kupujem tega. Pa tudi ne vem ce bi,ker semt renutno se bolj skeptik okrog tega,kot sem bil
smile-1.gif

Daj a se ne bi raje obrnil na Lj ali MB elektro fax

disc

Guru
4. feb 2011
2.451
575
113
Sej to imam ze par hudih strani o SE. Ampak vecinoma so to strani,ki zadevo hvalijo v visavo,jaz bi pa rad se malce drugo plat slisal.

Nekak sem prisel do zakljucka,da se trenutno stvar se vedno splaca (pod temi pogoji,kot so letos glede subvencije in odkupe cene). Samo vsako leto bo manj tega in zato sem nekak mnenja,da bo v prihodnje zainteresiranost za SE padla. Seveda,pa bognedej da drzava nabije se kaksne davke na izrabo "ciste" energije (kar se nebi cudil).

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Ne drzi, da imas zagotovljeno odkupno ceno. Zagotovljen imas odkup. Subvencijo pa vlada doloca. Ce ne bo denarja, bo tudi odkupna cena nizja.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik mlavta1 pravi:
Seveda elektriko vsi prodajajo naprej ker je sami ne potrebujejo toliko.

tole seveda ne drži... trenutno se bolj splača prodajat "sončno" elektriko in za svojo uporabo kupovati "umazano", ker je odkupna cena sofinancirana. Zato je praktično nihče ne uporablja zase! Poleg tega, če bi želel jo uporabljati za svoje potrebe bi potreboval akumulatorje in še en kup druge opreme!

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.414
113
Točno tako. Po naših izračunih je lahko zadeva zanimiva če imaš dovolj visoko lastno udeležbo in torej ne prevelik delež tujega financiranja (cca 60:40 ali 70:30 - lastni denar je manjše). V takem primeru se ti v cca 12 letih investicija povrne in potem od tam naprej delaš ponavadi za sebe oz svoje žep. Res pa je da tukaj ni upoštevanih morebitnih servisov na opremi. Hkrati pa je tudi res, da bodo kolektorji po 12 letih že hudo zastareli in bodo imeli verjetno nekaj krat manjši izkoristek od tistih, ki se bodo takrat prodajali.
Kakorkoli sončna energija je za moje pojme neprimerna investicija za zasebnike in pogojno primerna za podjetja.
To kar pa piše Bisol in ostali proizvajalci/prodajalci na svoji strani pa je pač marketing. Ne bodo oni pljuvali v lastno skledo
smile-1.gif
.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik mlavta1 pravi:
Seveda elektriko vsi prodajajo naprej ker je sami ne potrebujejo toliko.

tole seveda ne drži... trenutno se bolj splača prodajat "sončno" elektriko in za svojo uporabo kupovati "umazano", ker je odkupna cena sofinancirana. Zato je praktično nihče ne uporablja zase! Poleg tega, če bi želel jo uporabljati za svoje potrebe bi potreboval akumulatorje in še en kup druge opreme!
Saj vidiš da folk nima pojma ,vsi nekaj nabijajo ,vsi bi bili jako pametni, pa pojma nimajo....

disc

Guru
4. feb 2011
2.451
575
113
Mene bolj to zanima,kako se bo dejansko v praksi obneslo tole cez 10-20.let. Bo se vedno proizvajala enako energije,al zacnejo moduli "pesati"? Pa ce ne bo nasa skromna drzavica nabila kak davek na taksne sisteme kot so kolektorji, veterne elektrarne in podobno?
Bomo videli
smile-1.gif

Za lastno uporabo imajo pa vec al manj kaksne planinske koce,al pa kaksna bajta,ki nimajo drugega moznega nacina pridit do elektrike.