Solarni sistemi za domačo uporabo

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Sem preiskal nekaj zadnjih strani in nisem videl podobne teme, zato gre vprašanje za tiste, ki ste doma vgrajevali karkoli, kar deluje s pomočjo solarnega sistema.
Ker mi sonce nonstop od jutra do večera nabija na streho, sem razmišljal, da bi za začetek vgradil ogrevanje sanitarne vode s pomočjo solarne tehnike. Nekaj sem iskal po netu, trenutno sem naletel na eno ugodno varijanto oz. teh sistemov je toliko, da ne vem več, kaj bi se najbolj splačalo. Zaenkrat gledam tole zadevo, ker pride vse v kompletu; http://www.solarnet.si/
Cena je še sprejemljiva za začetek. Ima kdo ta sistem ali se priporoča kaj drugega ? V prvi fazi mi je najbolj pomembno, da bo vsaj voda topla, če bi pa sistem omogočal kakršnokoli nadgradnjo za kasneje bi bilo pa še boljše, ni pa pogoj, da omogoča nadgradnjo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.184
9.816
113
A si prepričan, da si želiš imeti to na strehi?
confused-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.107
6.942
113
pri taščici
Sem preko gsm bral link v prvi objavi.
?
Zakaj 1,5kw grelec
zakaj ogrevalni kabli
poraba lektrike in izracun tega stroska ni nikjer omenjeno.
Sicer sumim zakaj (antifriz)vendar vseeno pricakujem jasni odgovor.Poceni varianta je star bojler pobarvan na crno pa postavis nekam na sonce.
Strosek nekaj evrov za barvo, cevi za povezavo moras pa tudi tukaj posebej kupit.
Je pa res da ni po zadnji modi, kar vakumski so.

Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.072
113
V tem sistemu, ki je bil na sliki, seveda antifriza v ceveh ni. Je kar navadna voda, ker potem to vodo brez izmenjevalca piješ in se z njo tuširaš. Nekoč je mislim da na tem forumu to ponujal uporabnik Vigma.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
hm, ja , moja napaka. sem pozabil, da ima ta bojler kar zgoraj nameščen, čeprav imajo nekateri bojleri notri spiralo za boljšo delovanje
zadeva je itak predraga

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Ne kupuj teh china kolektorjev cevnih vakuumnskih, ker ti bo prej al slej žal. Boljši niso v nobenem pogledu od ploščatih. Plu večja nevarnost je za led, ker letos je spet neka anomalija z vremenom zgleda na poti.

Če že vgrajuješ vgradi dobre slovenske z poreklom ploščate, vsaj glede servisa si preskrbljen. Plus še ena ti kompletni sistemi so tko tko dela ne dela sistem, bolje vzami vsako stvar posebej, ker ni nič več nek pretiran strošek. Se pa povrne v zelo kratkem času.

V kolikor te zanima se lahko obrneš za ponudbo z montažo in zagonom sistema.

Nazadnje urejeno:

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Metanje denarja proc
crazy1.gif

Raje pocakaj in nabiraj v pujska za resnejsi solarni sistem
wink-1.gif

NPR: http://www.solarix.si/Solarni-paket-classic-200

Jaz sem za zacetek kupil 100m 3/4" cev za v zemljo (alkaten) in jo zvil v spiralo.
Primernega boljerja ni bilo in sem preklapljal z ventilom vodo iz bojlerja ali iz mojih "kolektorjev"
Vode dovolj za 3-4 clane - POZOR- voda ni pitna zaradi moznosti legionele! (enako tvoj objavljeni sistem)

No potem je prisel zalogovnik in trije kolektorji (IMP letnik '86 - novi v kartonu za 300eur vsi trije)
Ker zalogovnik (se) nima spirale za kolektorje posiljam skozi kar kotlovno vodo.
Sem pa se vedno pred IMP kolektorje priklopil tisto cev in ko spremljam temperature mi "predgreje" vodo v kolektorje za cca. 10-15 stopinj in kolektorji naprej segrejejo se za priblizno toliko.
Ze v teh parih dnevih smo malo zakurili za vodo na 3-4 dni pa sistem deluje dalec od optimalnega (ni izmenjevalne spirale v zalogovniku!). Ko se bo zacelo malo bolj resno poletje bo na 50-60 stopinj zagrete 1500 litrov vode v zalogovniku in 120 litrov vode v bojlerju - porabi ce mores
cool-1.gif

Evo se graf kaj se dogaja z kolektorji ceprav danes ni ravno primeren dan - poglej ko bo bolj soncno zunaj (se osvezuje stalno)
trn_Solar_24.jpg

BDW: glej za ploscatimi kolektorji!
Na poceni vakumskemu rade popustijo spoji in sedaj na spomlad ali kmalu po toci vidis na strehah kaksno "motno belo" vmes - ta je fuc in je treba menjati !

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Ma sto posto nimaš boljše ponudbe od mene
wink-1.gif
moji so ziher 100% slovenskega porekla :D

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
nikoli se ne ve ne bodi tako ziher v sebe, slovensko poreklo ? hmm! kje le je ??? ne delajo vseha pri nas poknejo ti samo nalepko pa je to ,to ,"moji so zimer 100% slovenskega porekla " to je bla bla pa brez zamere -konkurenca
zmaga.gif

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
mamo kompletno proizvodnjo od banjice do absorberja vse varimo pri nas zato lahko trdim da so 100% slovenski in ne polepljeni rade volje ti razkažem tudi proizvodnjo pri nas ni blefiranja z kvazi bakrom debeline ko piksna. Ampak so konkretni materiali taki ko morejo biti tudi arhitekturna sestava je optimalna, sedaj skupaz z inštitutom razvijamo še aluminijski kolektor na bazi ekstra selektivnih nanosov, ter sistem za aktivno in pasivno solarno hlajenje. Še prej se bomo pa dokapitalizirali z novimi investitorji.

Poleg vodnih pa proizvajamo še te za prostorsko ogrevanje in prezračevanje sistem delovanja bi najlažje primerjal za avto gretjem torej pečka (kolektor) preboj v prostor (ali kanalska mreža) mešalna komora, in vpihovalna enota, super zadeva za kake brunarice, vikendice, hiše, hiše brez izolacije, stare objekte, objekte, ki so bili pod vodo, ki imajo problem z vlago in plesnijo, velike hale, telovadnice, komercialne objekte skratka povsod tam kjer je ogrevanje zelo drago ali pa nemogoče zaradi visokih stroškov. Kolektor je bil prav tako razvit v sodelovanju s slovenskim inštitutom. Izkoristek je 80% odzivni čas zelo kratek.

Nazadnje urejeno:

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
iepo si mi vse razložil ,daj na ZS kontakt pa te v bližnji prihodnosti obiščem,pa se še zmeniva za kak posel
pozdrav.gif

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
A ti niso naši poslali vse skup? Ej juter bo pizdarija bom preveru kje se je ustavl ta drugi del. Drugače se pa obrni na mail s katerega so ti poslali ponudbo definitivno je prišlo do kakega nesporazuma.

Nazadnje urejeno: