Sodni izvršitelj - kateri

007James

Pripravnik
21. jul 2008
136
3
18
Pozdravljeni forumaši!

pred več kot letom dne sem posodil večji znesek osebi, ki se zdaj izogiba vračilu denarja. Imam pri notarju overjeno kopijo posojilne pogodbe, ki je podlaga za izvšbo, ki jo želim vložiti, pri tem pa se mi poraja nekaj vprašanj:
1. Ali moram s pogodbo k notarju, ki je sklenil pogodbo, da začne postopek izvšbe ali se lahko obrnem direktno na sodnega izvršitelja?
2. Kako je s stroški izvršbe?
3. Kdo izbere izvršitelja oz. ali le-ti delujejo po teritorialnem principu (Torej izvršitelj v MB ne sprejeme zadeve v NM?)
4. Kateri izvršitelj je najbolj činkovit/dober/uspešen pri izterjavi. Predno me kdo usmeri na sezna izvršiteljev - da, sem ga že pogledal, vendar mi imena ne pomenijo ničesar.

Vem da sem, da sem pred nekaj časa bral o enem izmed izvršiteljev, ki je baje zelo uspešen na svojem področju. Baje naj bi od dolžnikov, za poplačilo dolga tudi sprejemal gotovino, kar drugi izvršitelji zaradi prevelike administracije naj ne bi delali. Nikakor pa se ne morem spomniti kdo je to bil. Bom hvaležen za vsak namig!

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
glede na vprašanja pojdi najprej do odvetnika, ki ti bo svetoval kako je s tem.
kaj to pomeni pri notarju overjeno kopijo pogodbe? Če točno to, kar si napisal, si s tem lahko bolj malo pomagaš, boš moral najprej tožiti na vrnitev.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik 007James pravi:
Pozdravljeni forumaši!

pred več kot letom dne sem posodil večji znesek osebi, ki se zdaj izogiba vračilu denarja. Imam pri notarju overjeno kopijo posojilne pogodbe, ki je podlaga za izvšbo, ki jo želim vložiti, pri tem pa se mi poraja nekaj vprašanj:
1. Ali moram s pogodbo k notarju, ki je sklenil pogodbo, da začne postopek izvšbe ali se lahko obrnem direktno na sodnega izvršitelja?
2. Kako je s stroški izvršbe?
3. Kdo izbere izvršitelja oz. ali le-ti delujejo po teritorialnem principu (Torej izvršitelj v MB ne sprejeme zadeve v NM?)
4. Kateri izvršitelj je najbolj činkovit/dober/uspešen pri izterjavi. Predno me kdo usmeri na sezna izvršiteljev - da, sem ga že pogledal, vendar mi imena ne pomenijo ničesar.

Vem da sem, da sem pred nekaj časa bral o enem izmed izvršiteljev, ki je baje zelo uspešen na svojem področju. Baje naj bi od dolžnikov, za poplačilo dolga tudi sprejemal gotovino, kar drugi izvršitelji zaradi prevelike administracije naj ne bi delali. Nikakor pa se ne morem spomniti kdo je to bil. Bom hvaležen za vsak namig!

Verjetno imaš notarsko zadolžnico = torej izvršilni naslov.

Pojdi do odvetnika in naj vloži izršilni predlog.

V predlogu pa predlagaš sredstvo in predmet izvršbe, kakor tudi ime izvršitelja, če se odločiš za rubež premičnin ali nevpisanih nepremičnin.

Pa poglej v pogodbo, saj je nekje zapisano.

ta.......je neposredno izvršljiva.........

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Izjemno aktualna tematika (v Sloveniji). Bolj kot marsikatera druga (vse se začne in konča pri osnovni poštenosti!) ... Zato samo nekaj relativno splošnejših misli.

Možnosti je sicer več. Ena takšna je predlog za (morda vzporedno) vložitev kazenskega pregona (t.j. ovadbe) dolžnika (enostavno zaradi goljufije). V tem primeru je načeloma še boljše, če se za ta korak zbere več (znanih) upnikov. Ta možnost te ne bo stala ničesar, razen morda časa priprave (skupinske) ovadbe oziroma v primeru, če ti bo ovadbo sestavil odvetnik po svoji tarifi. Druga možnost je vložitev predhodnih poizvedb o premičnem in nepremičnem premoženju dolžnika, obenem pa najbrž tudi ugotavljanje dejanskega naslova stalnega prebivališča dolžnika. Deloma lahko katero izmed njih vložiš neposredno celo sam, večinoma pa recimo prek odvetnika ali pa prek detektiva (preveri ponudbe obeh!). V vsakem primeru je za omenjene poizvedbe potrebna tudi osnova za izvršbo, torej pravnomočni sklep ali temu enakovredna uradna listina.

Pred prvim ukrepanjem izvršitelja, pa tudi v nadaljevanju njegovega izvajanja ob neuspelih poskusih, boš moral izvršitelju nakazati ustrezno varščino minimalno v takšni višini, kot je ta določena v ceniku izvršitelja za izvedbo posameznega (lahko pa tudi večih) medsebojno dogovorjenega ali s strani izvršitelja predlaganega koraka (fizične) izvršbe. To vse upoštevaj pri odločitvah.

Mimogrede - nam lahko prosim vsem zaupaš (zgolj!) začetnici svojega dolžnika (v zaporedju ime priimek) in morda še (zgolj!) kraj njegovega bivanja po pogodbi? Namreč, morda imamo skupne prijatelje ...
10.gif
Slovenija je zelo, zelo majhna. Pa tudi ostalim vsaj za neko površno preventivo!

P.S.: Tudi pri notarju trikrat overjena pogodba ti ne bo prav nič pomagala, če je dolžnik brez uradno potrdljivega premoženja"! Vredna je torej toliko kot papir, na katerem je napisana.
grims-1.gif
In ja - na koncu ti še vedno ostane zasebna tožba dolžnika, s katero ob ugodni odločitvi sodišča lahko pridobiš več časa, vendar pa lahko izgubiš še kar nekaj denarja (odvisno tudi od višine dolga itd.).

Nazadnje urejeno:

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
svetujem, da preveriš, če gre za več denarja, ali ima kakšne neobremenjene nepremičnine. V tem primeru obvezno predlagaj tudi izvršbo na nepremičnine, čeprav boš imel večje stroške - to pa zato, da pridobiš hipoteko na nepremičnini. Če gre potem v stečaj, imaš prednost pred drugimi upniki.

Če gre za večji denar, se tako noben drug rubež skoraj ne izplača, če bo nosil k izvršitelju mesečno po 50 eur, se zna zgodit, da boš od teh 50 videl samo okoli 20

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Ja, morda še par malenkosti, kot je recimo omenil KKK prej.

Pri izvršbi npr. na morebitnem transakcijskem računu dolžnika boš zelo verjetno naletel na čakalno vrsto upnikov. V Sloveniji je pri vseh dolžniško-prevarantskih-krivinohvatarskih cvetkotih in cvetkah to prej pravilo kot izjema! V konkretnem primeru se lahko zgodi, da zaradi neprilivov na TRR dolžnika banka enostavno po lastni odločitvi po nekem obdobju prekine vse odprte postopke izvršb in zapre TRR dolžnika (celo ne da bi te obvestila!).

Glede na to, na kako korektnega, doslednega in zagretega odvetnika boš naletel, ali na kako doslednega detektiva boš naletel, bi moralo poročilo o stanju nepremičnega in premičnega premoženja vsebovati prav vse uradno dosegljive podatke o tem, torej tudi informacije o obstoječih lastnikih in hipotekah na nepremičninah, izpiske iz zemljiške knjige in podobno.