Sodni izvedenec - cenitev avtomobila

SE_P1i

Pripravnik
7. feb 2008
887
0
16
Stvar je sledeča, in sicer ukradli so mi avto, zavarovalnica mi je za ukraden avto (vsaj po mojem mnenju) ponudila premalo odškodnine). Na izrečeno odškodnino se je moj odvetnik enkrat pritožil, vendar zavarovalnica še zmeraj vztraja pri svojem (cenitev so naredili po eurotaxu). Odvetnik mi sedaj predlaga, da vzamem ponujen denar, za razliko pa da greva v tožbo. Moral pa bi najprej po izvedniško mnenje od sodnega izvedenca.

Sedaj pa vas sprašujem, če mi lahko pomagate:
1. Kako sodni izvedenec pride do končne cene (Če tudi on preračunava po eurotaxu je potem skoraj brezveze da se v kaj spuščam)
2. Kaj na sodišču bolj pretehta, eurotax ali izvedniško mnenje

Vnaprej hvala za odgovore...

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Mogoče podpri svojo ceno s tem da jim pokažeš primerljiva vozila s tvojim.

Torej, enako opremo ( nič manj, pa ne pretirano več ) , približno isto km ( če je imel tvoj 150, tam med 130-180k km) , če je bil slovenski , kateri lastnik si bil, etc...pač te zadeve jim malce predstaviš oziroma prikažeš da za ta pa ta denar, nikakor nemoreš kupiti si primerljivega vozila oziroma z drugimi besedami, bi tvoje vozilo lahko prodal za vsaj x.000 € več zaradi tega pa tega.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Daj nam povedat samo koliko razlike ti hodi? Najbrž še nikoli nisi bil na sodišču in niti ne veš kako potekajo zadeve tam da si tega tako želiš. Zraven si računaj še vse stroške ter takse. Torej če gre to za 500 ali 1000€ pozabi, se ne splača. Nikjer niti ne piše da boš tožbo dobil oz. upravičil, potem pa boš imel še za par tisoč € stroškov...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Predvsem je pomembna zavarovalna vsota oz. predmet zavarovanja. Ali je odražala dejansko stanje?

Primer: avto znamke X model Y stane po ceniku 30k eur. Z dodatno opremo pa 40k. In pri zavarovanju (rabljenega) vozila ponavadi iz tablic potegnejo nižjo cifro, zavarovalec pa lahko doda dodatno opremo - kar seveda pomeni tudi višjo premijo, zato marsikdo ostane na osnovnem znesku.

SE_P1i

Pripravnik
7. feb 2008
887
0
16
Ja pri eurotaxu so mi vse lepo upostevali dodatno opremo. Sam problem je v tem, da so mi odbili 30% od vsote, ki je navedena v zavarovalni polici (tako pac nanese eurotax). Avto je bil pa star 19 mesecev, imel pa je polovico manj prevozenih km, kot je po eurotaxu predvideno za ta letnik. Ce bi si hotel privosciti podoben avto, bi moral zraven ponujene vsote dodati se minimalno 1.800 eur

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Za večino vozil velja pri odkupih , prvo leto -20-25% , za naslednje -10-15% .

Za raznorazne Kie & Co. in podobno, pa je ta številka višja, tako da mogoče povej malce več o vozilu.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
V letu in pol si torej izgubil 30% cene. Golf gor ali dol, to je pričakovana (ne bom rekel ravno fer) ponudba in kaj dosti več dosegel boš ne.

Na osnovi napisanega bi jaz sprejel ponujeno. Moraš tudi vedeti, da tistih 1800€ verjetno bazira na oglaševanih cenah rabljenih vozil. Ki so seveda nekaj višje od dejanskih.

Je pa res, da nimam izkušenj s koriščenjem izvedenskega mnenja za ukradene avtomobile. Ni mi namreč čisto jasno kako bo ocenil vrednost stvari, ki praktično ne obstaja več? Najbolje, da ga kontaktiraš in povprašaš.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Pri Golfih je sploh problem, ker je teh vozil ko solate ( rentacar SLO in uvoz) in s tem seveda tudi pada cena modelu nasploh.

skratka, avtorju teme, če boš tako skop s podatki, ti žal težko karkoli konkretno svetujem oziroma pomagam če je cenitev realna ali ne, če si dobil dosti ali ne, če lahko kupiš enak avto ali nemoreš.

Vsak hoče dobit čimveč, jasno, tudi jaz bi, samo ko gledas stvari iz drugega kota ( se pravi ne zavarovalnica niti zavarovanec) , pa na koncu ugotovis da za ponujen znesek dobiš tak avto ki si ga imel, res da ima mogoce 10.000km več, pa res da ima prasko na zadnjem odbijaču, ampak žal tako je, popolnoma enakega neboš našel.

SE_P1i

Pripravnik
7. feb 2008
887
0
16
Avto je bil zavarovan v vrednosti 20.094, ponudili pa so mi 13.210 (golf edition, 105km, 6 prestav, lita platisca 16, radio RCD 310, vse navedeno v zavarovalni polici.)

Mislim pa, da bom kr vzel ponujeno, kot pa da grem se v tozbo.

Kako ze pravjo... Bolje vrabec v roki, kot golob na strehi, he he

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Koliko stane tak nov Golf z vsemi popusti danes? običajno se sklicujejo na to, čeprav bi morali upoštevati polno ceno, saj je le ta zavarovana in na to plačana premija.

Če je tak nov brez popusta, 20.094€ , potem če greva recimo 1. leto -20% , drugo -15% , je to ODKUPNA cena, torej da ti ga avtohiša odkupi recimo, prodajna pa cca 1.000-1.500€ več, torej odkupna cca 13.600 € bi dobil zanga pri Avtohiši ( če bi res, ne vem, ker nisem prečekiral ponudbe ) , če bi ga pa sam prodajal tak isti avto, bi dobil pa cca 14.500-15.000€ ( spet, ne vem če bi res, ker nisem čekiral trga za tvoj avto).

Zdej pa sam premisli kaj in kako. Mal poglej ponudbo po avto.netu če najdeš kej takega....je pa tudi od števila km odvisno koliko je dodatnega odbitka (če je preseženo številko km za ta letnik in ta pa ta motor)

vesper

Pripravnik
9. feb 2008
122
0
16
Pozdravljen!

Nisem zasledil kakšnega bolj konkretnega podatka o modelu (diesel ali bencin, model,prevoženi kilometri,...) vozila razen, da je to Golf 5.

Potrebno pa je vedeti, da je avto (ne glede na teorije o odbitkih) vreden toliko za kolikor ga lahko v določenem trenutku na trgu prodaš. Takšen avto lahko ceniš (prodajaš) tudi za 20.000 EUR, vendar boš moral, če ga boš želel prodati nato ceno ustrezno znižati že zaradi letnika in števila km.

Kar dober pokazatel tega pa je http://www.avto.net/_AVTO/results.asp

Tu najdeš takšna ali podobna vozila že po nižji in tudi po višji ceni. Ker se običajno da te cene še nekaj znižati, mislim,da s ponujeno odškodnino lahko z malo truda dobiš na trgu primerljiv avto.

Glede na to vsekakor odsvetujem tožbe, cenitve,....in podobno. To te bo olajšalo samo še dodatno za kakšnega tisočaka ter ti vzelo nekaj časa in živcev.

LP

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.763
6.750
113
pri taščici
Se je res za vprašat ai se splača?
Predvidevam da avto ni ostal tebi?(vsaj za 13600)
Koliko računajo za cenitev avta ne vem, sem pa prepričan da bo znesek xyz € in po vsej verjetnosti bližje xyzz kot pa xy.
Ravno zaradi takih razlogov sem bil že letos v dilemi ali 5 let star avto kasko zavarovat: Za njega bi mogoče dobil 30% vrednsoti, čeprav se na anetu kar prodajajo s 50% vrednosti.

Nazadnje urejeno:

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik SE_P1i pravi:
Avto je bil zavarovan v vrednosti 20.094, ponudili pa so mi 13.210
Na polici je navedena novonabavna vrednost vozila po eurotaxu, ki je podlaga za izračun kasko premije. Ni pa bi avto zavarovan na tako vrednost, tako da ne mešati te vrednosti z vrednostjo avta.

10% vrednosti izgubi avto že v trenutku, ko ga zapelješ iz avtohiše, pa je še čisto nov. Prvo leto ga sicer še lahko zavaruješ na novo vrednost, potem pa je pač kolikor je. Pleh pač.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik SE_P1i pravi:
Avto je bil zavarovan v vrednosti 20.094, ponudili pa so mi 13.210
Na polici je navedena novonabavna vrednost vozila po eurotaxu, ki je podlaga za izračun kasko premije. Ni pa bi avto zavarovan na tako vrednost, tako da ne mešati te vrednosti z vrednostjo avta.

10% vrednosti izgubi avto že v trenutku, ko ga zapelješ iz avtohiše, pa je še čisto nov. Prvo leto ga sicer še lahko zavaruješ na novo vrednost, potem pa je pač kolikor je. Pleh pač.

Kje se te vidi na kakšno vrednost je zavarovan avto ?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Uporabnik SE_P1i pravi:
Pod rubriko "tatvina" na zavarovalni polici od kaska

Kje pa za navadno polico oziroma delni kasko ?

In zakaj zavarovalnice pol gledajo na novo vrednost avta, ko ga zavaruješ ?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Uporabnik bero1 pravi:
Saj je na vsaki polici navedena novo-nabavna cena vozila,ne pa tržna vrednost.
Lp.

Potem sklepam da iz teh številk ven dobijo, koliko je potrebno dati za zavarovanje ?
Potemtakem je zavarovan na to vrednost ali ?

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik bero1 pravi:
Saj je na vsaki polici navedena novo-nabavna cena vozila,ne pa tržna vrednost.
Lp.

Potem sklepam da iz teh številk ven dobijo, koliko je potrebno dati za zavarovanje ?
Potemtakem je zavarovan na to vrednost ali ?

Ja,ampak z amortizacijo seveda. Verjetno zato ker ko ti usuješ avto, dobiš nove kose in ne amortizirane kot so tvoji bili.

@bero1: ne ni na vsaki polici napisane vrednosti, določene zavarovalnice tega ne napišejo gor.