Snežne verige ali zimske gume

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje. Moja situacija je sledeča, imam dokaj slab avto, ki ga nameravam zamenjati drugo leto. Zanj nimam starih gum in bi rabil kupiti nove. Ker se mi bedno zdi za eno sezono kupovati nove gume, bi raje vzel snežne verige. Kakšna je razlika in če to sploh priporočate?!

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
če rabiš avto vedno potem kupi gume. Če lahko greš kdaj peš ali z avtobusom pa verige

ker najhujše je, ko je na cesti par mm snega, keten ne moreš met, slabe gume ti pa hitro kaj zjebejo

d3esaly

Fizikalc
1. jun 2008
457
40
28
Odvisno koliko si na cesti! Lahko pogledaš pa za leto ali dve starimi rabljenimi. Kakšni jih prodajajo, ker so zamenjali avto in za novega dimenzije niso več primerne. Malo poglej avto.net in bolho. Če imaš "pogosto" dimenzijo lahko, da se najde kaj ugodnega.

Primer oglasa klik

LP

PS: imaš tudi firme, ki to prodajajo rabljene-gume

Nazadnje urejeno:

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Ne priporočam ti vožnje z letnimi po snegu. Če nimaš možnosti uporabe javnega prevoza v primeru snega potem probaj dobiti kakšne rabljene zimske. Pa tudi letne imajo sedaj drugačen profil, kot so ga imele včasih. Jaz sem se z letnimi(sava Exact) vozil pet let iz Kr v Lj tudi v največjem snegu pa ni bilo večjih težav, ko sem pa kupil nov avto pa z tistimi gumami po snegu nisem prišel nikamor.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Jaz bi na tvojem mestu vzel vsaj rabljene zimske, če misliš vse skupaj prodati. Prej niti nisem bil toliko pozoren, letos pa sem malček bolj temeljito očistil zimske gume in ko sem pospravljal letne, sem komaj videl kakšna je razlika v trdoti same gume. Zimske so kot puterček proti letnim. Poleg tega so letne gume narejene za delovanje pri višjih temperaturah (ki jih pozimi verjetno tudi med vožnjo ne dosežejo), zato je slabši oprijem med vožnjo, da ne omenjam kakšnega zaviranja v izrednih situacijah.

hovi

Pripravnik
25. jul 2007
565
0
16
jaz sem bil pred parimi leti, ko sem imel še renault 5 v enaki situaciji
smile-1.gif
novih se mi ni splačalo kupit, ker bi stale več kot je vreden avto, poleg tega sem ga nameraval v parih mesecih prodat in zanj ne bi dobil nič kaj več z novimi gumami.. zato sem pustil gor kar letne+ketne v prtljažniku in sem se vozil samo ko ni bilo snega..tako da v kolikor se voziš bolj na kratke razdalje in ne živiš v kakih hribih, potem ni kaj takega če maš letne gor, če pa misliš narediti veliko km na dolge razdalje, pa ti priporočam da vseeno kupiš zimske.. ker z letnimi na snegu je kar hudič vozit, tud če ga je čist malo na cesti..

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
Iskrena hvala za vaša mnenja. Bom kupil rabljene, ker so res ugodne da bi pa sedaj dajal 150 eur (ki je sicer tudi poceni) ampak za citroena ax ki je zj*** že totalno pa res ne nameravam vlagat.Hvala:=)

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
To ni res kar si zapisal v zadnjih stavkih. Letne gume imajo ne glede na temperaturo na suhi in mokri cesti boljši oprijem in krajšo zavorno pot. Situacija se korenito spremeni v primeru snega ali ledu. Dokler pa na vozišču ni snega ali ledu pa bodo letne gume vedno bolj varne.

Da zgornja trditev drži je bilo preverjeno tako iz strani Avtomagazina kot tudi v testih drugih mednarodnih revij.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Aha, moja napaka potem. Še vedno pa je pozimi vsaj v mojih koncih precej velika verjetnost, da bo sneg, tako da jaz bi ne glede na vse zimske gume dal gor
smile-1.gif