Smuci, dimenzija?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Mam elanove whistler smuci. Moti me to da so smuci dolge 176cm na mojo visino 188cm, ker sem videl drugega smucarja k je bil se 2cm visji od mene na smuceh 165cm. Pred leti so na hervisu predlagali tolk dolge smuci za rekreativno voznjo in seveda za zacetnika, ker sam bolj slabo smucam, a se mi zdijo te dile cist predolge, se v hrib na V nemorem normalno stopat ker se mi vse prepleta zadaj.

Torej sprobal sem tudi slalom trdo fischer 155cm smucko(ki je bila dobro nabrusena in voskana) in se mi je zdela cist ista smuka, stem da je smucka res sama zavijala v zavoje pa je bila trda, med tem ko za moje dile tega nebi rekel ceprav v clanku pise da same zavijajo. In seveda to extra slalom trdoto je bilo cutiti sam me neki ni motila.

Torej kako je zdej s to dolzino smuck, bi lahko imel 20cm manjso od svoje visine(kaj dolzina pomeni pri smuki), kako je z trdoto(kaj to pomeni pri smuki) in kako je s carvingom, bi morla imeti full carving smuci al kaj kot slab smucar, da bi stvar res sama zavijala?

Dolga smucka naj bi bila elegantna na smuciscu, ampak meni k nisem smucar in utrjen v teh pozah, predstavlja dolga smucka samo opletanje in ce zapne v kup snega jo se tezje drzim v pravi smeri.

Nazadnje urejeno:

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Mam elanove whistler smuci. Moti me to da so smuci dolge 176cm na mojo visino 188cm, ker sem videl drugega smucarja k je bil se 2cm visji od mene na smuceh 165cm. Pred leti so na hervisu predlagali tolk dolge smuci za rekreativno voznjo in seveda za zacetnika, ker sam bolj slabo smucam, a se mi zdijo te dile cist predolge, se v hrib na V nemorem normalno stopat ker se mi vse prepleta zadaj.

Torej sprobal sem tudi slalom trdo fischer 155cm smucko(ki je bila dobro nabrusena in voskana) in se mi je zdela cist ista smuka, stem da je smucka res sama zavijala v zavoje pa je bila trda, med tem ko za moje dile tega nebi rekel ceprav v clanku pise da same zavijajo. In seveda to extra slalom trdoto je bilo cutiti sam me neki ni motila.

Torej kako je zdej s to dolzino smuck, bi lahko imel 20cm manjso od svoje visine(kaj dolzina pomeni pri smuki), kako je z trdoto(kaj to pomeni pri smuki) in kako je s carvingom, bi morla imeti full carving smuci al kaj kot slab smucar, da bi stvar res sama zavijala?

Dolga smucka naj bi bila elegantna na smuciscu, ampak meni k nisem smucar in utrjen v teh pozah, predstavlja dolga smucka samo opletanje in ce zapne v kup snega jo se tezje drzim v pravi smeri.

Normalno za rekreativca naj bi bile smuči ene 10 cm manjše od uporabnika, se pravi na tvojo višino so 176 super. Je pa res, da se za začetnike priporočajo malce krajše smuči, prav zaradi lažjega nadzora nad smučjo.

155cm pa je po mojem skromnem mnenju dosti premajhna dila za tvojo višino. Sam imam 165ke na višino 182cm, pa bodo naslednje smučke zagotovo tam okoli 170-5cm dolge. Je pa res, da sem dober rekreativni smučar..

Predagam, da si vzameš enkrat na sposojo za kako uro ali dve par različnih smuči, pa sprobaš ktere ti najbolj pašejo. Ampak po mojem mnenju naj bodo nekje med dolžino 170 in 176..

Sicer pa veliko ti povej cifre narepih smuči, včasih je narisan prečrtan krogec in zraven cifra, to ti pove kolikšen 'obračalni krog' ima smučka. Bolj trde smučke so primerne za boljše in težje smučarje, mehkejše za ženske in slabše smučarje. Daljše smučke so bolj veleslalomske, se pravi imajo manjši obračalni krog, kot krajše, ki so bolj slalomske, če razumeš kaj želim povedat. Če te še kaj zanima, le vprašaj; nisem ekspert na tem področju, govorim pa iz svojih izkušenj.
smile-1.gif
lp

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
264
31
28
Temu kar ti praviš obračalni krog, se pri smučkah reče enostavno radij (oznala R=xx nekje na smuči). Pomeni pa radij oz. polmer kroga, ki ga smučka naredi pri določeni obremenitvi pod določenim kotom.
Smučke, ki jim v praksi rečemo "slalomke" imajo radij nekje med 10 in 14 metrov, "veleslalomke" pa 15 do 20 metrov. Za Whistler iz zgornjega linka, ki ima radij 18,9 metrov, bo dolžina 176cm na višino uporabnika 188cm kar pravšnja. Bolj vprašljiva je trdota, ki je po mojem mnenju premajhna, saj ima 188cm visok človek običajno kar dosti kilogramov. Whistler 6 pa je bolj začetniški rang smučke in temu primerno mehak.
Če želiš voziti "slalomko", je dolžina 155cm sigurno premajhna za tvojo višino. Priporočal bi recimo 165cm. Pri "veleslalomki" pa poglej dolžine med 170 in 180 cm.
Vse je odvisno od tega, kakšen način smučanja ti je bolj všeč. Kratki zavoji s hitro menjavo smeri - "slalomka", malce daljši zavoji in običajno hitrejše smučanje - "veleslalomka". Seveda lahko tudi s "slalomko" voziš daljše zavoje, a je pri tem malce manj vodljiva oz. stabilna od "veleslalomke".

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
no ja ni čisto tako....dolžina smuči ni ravno odvisna od tvoje višine ampak od tvojega znanja in stika s smučko se pravi čevlja...jaz npr. pri svojih 178cm vozim 183cm smučke in ga ni včejega užitka...sem vozil tudi že 165cm smuči a ni to enak užitek....krajše smuči so predvsem za slalom, kar pomeni kratke zavoje in veliko dela oziroma gibanja, zaradi tega si posledično prej utrujen in prej končaš s smuko.....predvsem bolj glej na trdoto samih smuči glede na tvojo težo.....zavijala pa ti nobena skija nebo sama če ji ti ne boš dal neke komande za to, se pravi jo moraš pravilno obrniti in nagniti na kant, aja pa seveda morajo bit dobro servisirane, za zavijanje predvsem nabrušene......kar pa se tiče tvojeda V opletanja pa ni kriva dolžina smučk ampak bolj nerodnost ali pa neznanje......to kar ti vidiš neke velikane s pol manjšimi smučmi jele zaradi tegaker pač nimajo dovolj znanja in pač uporabljajo krajše in lažje smuči da jih obvladajo in da zgleda kot da so pravi mojstri smučanja

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Radij je 18.9. Mam pa 90kg. Nevem jest sem tisto trdo 155cm slalomko cist isto ali bolje vozil. Po filingu mi je bila mogoce pretrda ker sem mel filing kt da sem na navadni dili, tko da je mozno da bi mel raje mehke, nevem. Je pa res da je bila dobro servisirana in pripravljena. Po tem kar je napisano se mi zdi da bi zame bila bolj slalom zadeva, saj hocem hitro zaviti pri ne velki hitrosti. Pac strah pred hitrostjo ker zacne vse opletat itd, pac zacetnik oz slab smucar
grin1.gif

Dejstvo je da smucam tudi tako da zdrsujem direkt pri pancerjih, na star nacin in samo to, namesto da bi me smucka vodila in delala zavoje, in scasoma malce pogruntam pri dobri smucki da te res lahko sama vodi, ampak moram izpilit tehniko in filing, potem se sprasujem kako bi bilo ce bi imel ful carving smucko, ce bi slo se lepse, nevem pa kaj prinese ful carving slabega, da mogoce prej zapnes v kaksen kupcek snega in smucka prevec prime v zavoju in mene katapultira?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.370
1.239
113
www.adriamedia.si
Se mi zdi, da je cisto odvisno od osebnih preferenc. Sam pri 190 visine vozim 168 dolge amphibio 12. Je zelo lagodno vijuganje tudi ce je manj placa in majhna hitrost, hitro pa itak ne smucam. 14 radija je pa tudi ok tudi za daljse zavoje. 176 dolga 82xti mi je bila pa recimo prelena.

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
se danes druga kot ful karving smuč tak ni več.....odrsavaš pa lahko z bilo kiro smučko, pri karvingu pač moraš bol zunanjo koleno navznoter obrnit in stisnit na podlago, ostalo pa naredi smučka sama....pač boš mogo malo več poguma zbrat in enostavno zaupati filingu, pa čeprav te tu pa tam vrže, brez padca pač ne gre, slej ko prej boš ugotovil in začutil kako deluje karving....pač od začetka bolj počasi....jaz pravim da če vsaj enkrat ne padeš nisi dober smučar tudi če obvladaš smučanje

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
aja pa še to...daljša dila ti lepše požira neravnine in te ne premetava tako....sicer lahko tudi s krajšimi oziroma slalomkami delaš daljše zavoje, a to ni več tak užitek......jemlji pa v zakup da je veliko tudi v glavi, saj si marsikdo misli da je krajšo dilo lažje voozit in ima več zaupanja vase in v dilo

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.134
197
63
Citat:
Uporabnik boskosi pravi:
... pri karvingu pač moraš bol zunanjo koleno navznoter obrnit in stisnit na podlago, ostalo pa naredi smučka sama....pač boš mogo malo več poguma zbrat in enostavno zaupati filingu, pa čeprav te tu pa tam vrže, brez padca pač ne gre, slej ko prej boš ugotovil in začutil kako deluje karving....pač od začetka bolj počasi....jaz pravim da če vsaj enkrat ne padeš nisi dober smučar tudi če obvladaš smučanje

pri karvingu morš obe koleni obrnit navnoter. noge morata biti vzporedni

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Se mi zdi, da je cisto odvisno od osebnih preferenc. Sam pri 190 visine vozim 168 dolge amphibio 12. Je zelo lagodno vijuganje tudi ce je manj placa in majhna hitrost, hitro pa itak ne smucam. 14 radija je pa tudi ok tudi za daljse zavoje. 176 dolga 82xti mi je bila pa recimo prelena.
467716-post_slo.gif

Točno tako, odvisno je od osebni preferenc.
Jaz imam pri svojih 183cm in 100 kg mehke Fisherjeve slalomske, radij 12,6.
Zavijajo "same" in z njimi z užitkom počasi smučam; hitrega smučanja itak ne omogočajo in to je bil tudi namen. Tudi če me prime, da bi šlo hitreje, mi smučke ne pustijo. Moje okončine so hvaležne
wink-1.gif

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:
Citat:
Uporabnik boskosi pravi:
... pri karvingu pač moraš bol zunanjo koleno navznoter obrnit in stisnit na podlago, ostalo pa naredi smučka sama....pač boš mogo malo več poguma zbrat in enostavno zaupati filingu, pa čeprav te tu pa tam vrže, brez padca pač ne gre, slej ko prej boš ugotovil in začutil kako deluje karving....pač od začetka bolj počasi....jaz pravim da če vsaj enkrat ne padeš nisi dober smučar tudi če obvladaš smučanje

pri karvingu morš obe koleni obrnit navnoter. noge morata biti vzporedni

ne vem a si hotel na tej sliki pokazat kak morajo bit noge....če dobro pogledaš niti približno nista vzporedni.....pa ne vem kak boš obe koleni naenkrat obrnil navznoter, a boš pol kr ravno peljal?
confused-1.gif

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
ne vem kaj hočeš s tem povedat...kaj ti ni jasno....obe koleni je nesmiselno navznoter isočasno obračat ali??? jaz bi rekel da je to navadno pluženje....pol pa ti razloži kak gre......

Thazz

Fizikalc
8. sep 2007
529
36
28
Sairach
Navznoter pomeni proti središču zavoja in ne "pod popek". Če pa nagneš samo eno (zunanje) koleno, pa priso do A položaja, kjer imaš goleni nista vzporedni. Ta na sliki, pa ima goleni vzporedni, kot je prav.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
https://www.youtube.com/watch?v=C19ofoVtTjQ ...evole...tukaj se bolje vidi...npr. pri 1:30 vidiš kako so mislili s tem "oba kolena" notri porineš.
Še to mogoče poglej https://www.youtube.com/watch?v=vlzIkIQa3e0 ....v glavnem na kante pa ne smeš se ustrašit da boš padu...res pa da vaja dela mojstra...je pa pri nas težko takole smučat in zajemati celo širino smučišča, te hitr kkšna kamikaza nabije. V tem videu imaš na 3:29 - roll your knees to the inside of the turn

Nazadnje urejeno:

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
Popolnoma stvar osebnega občutka.
Sam denimo vozim 164 cm Magfire 10 pri moji višini 198 cm in 115 kg.
je pa res, da so že malo v letih in so ratale malo mehke.
Imam pa to srečo, da mam kolega, ki dela na skiservisu in sem lahko preiskusil malo morje smuči in dolžin, preden sem ugotovil kaj mi najbolj paše.
Ko bo kje kak TEST smuči pejt in sprobaj, pa ne poslušaj kaj ti drugi govorijo. 100 ljudi, 100 čudi. . . .
tele smučke so ratale prava znanost. včas si mel RC 03 in RC 05 pa gotovo
grin1.gif
aja pa še 08 so ble, če se ne motim