SMS SPAM

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.628
722
113
SPAM prihaja že preko SMS
bonk.gif

s številke: 3663
Citat:
Geslo: .........* Vnesi ga v Web in prejel bos edinstveno aplikacijo. Vec informacij na si.yepp-yepp.com/
* osem mestno geslo je izbrisano

Nikoli včlanjen v kakšni klub in predhodno se nisem strinjal s prejemanjem

Več uporabnih informacij poleg ZEKom in ZVPot:
http://www.ti.gov.si/si/pogosta_vprasanja/vsa_vprasanja/vprasanje_00149/
Citat:
Podjetje, ki se ukvarja s pošiljanjem komercialnih SMS sporočil, pa mora biti hkrati pozorno še na eno določilo ZEPT. Slednji namreč določa tudi pogoje pošiljanja komercialnih sporočil, ki so:

* prejemnik vnaprej soglaša s pošiljanjem,

leskova šiba sledi
evil.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Kako bos ukrepal (procedura) ? Tudi jaz sem zadnjic dobil en spam, moje stevilke ni v imeniku in sem njen prvi lastnik (od 1997), ne prijavljam se na nobeno reklamno zadevo/glasovanje/kviz itd., zatorej bi se jim tudi jaz rad posteno zahvalil za trud, vlozen v nadlegovanje.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.497
122
63
Sami te niso mogli dodati na listo, ker ima 3663 tuja firma (DiMocco) zakupljen v Sloveniji. Nekje si ze moral nekaj poslati ali napisati.
Poklici svojega operaterja, kjer ti mora dati:

- link do strani kjer so objavljeni splosni pogoji in kako se odjavis za posamezno kratko stevilko
- sami odjaviti od "narocene" vsebine

balts

Pripravnik
1. sep 2009
166
0
16
STOP je univerzalna odjavna magična beseda za vsa ta sranja. Mislim, da celo zakonsko.

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
To je SMS od nekega kviza na netu. Sem tudi jaz dobil to, na koncu pa ugotovil, da se je kolega zajebav*** in vpisal na koncu mojo številko. Tako da te je nekdo vpisal tja not. Če gesla ne prepišeš nazaj na ono strani, ne bi smel imeti problemov (nisi še včlanjen nikamor in ne boš dobival še več smsjev).

EDIT: tukaj je: KLIK. Pošlji tistemu, ki te je vpisal, nazaj 10 SMS-jev.

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Sami te niso mogli dodati na listo, ker ima 3663 tuja firma (DiMocco) zakupljen v Sloveniji. Nekje si ze moral nekaj poslati ali napisati.
Poklici svojega operaterja, kjer ti mora dati:

- link do strani kjer so objavljeni splosni pogoji in kako se odjavis za posamezno kratko stevilko
- sami odjaviti od "narocene" vsebine

Nisem dovolj jasno napisal - dobil sem spam SMS, a nisem sel preverjat s katere stevilke, zato je zelo verjetno, da ni ravno s te iste. Tudi nisem na nic prijavljen, prisel je samo en (= en prevec, glede na to, da moje stevilke ni nikjer). Je pa bila ena stirimestna, ki se je zacela s 3.

Zanima me kako se ukrepa, torej ce kdo skrbi za to, da nenarocenega spama ne smejo posiljati, in ce to obstaja (otako razumem prvo sporocilo v temi), kaj moram narediti, da jih bodo malce okrcali zaradi smetenja.

In ne, nikamor nisem posiljal nobenih SMSov za kaksne "brezplacne" vsebine, nikamor nisem prijavljen na nobeno obvescanje ("toca" in podobno), nisem sodeloval v nobeni nagradni igri itd. Telefon imam za klicanje, koledar (opomnik), dvakrat na leto se za nadomestitev izpada internetne povezave in za posiljanje ~10 SMSov na leto ljudem iz mojega tel. imenika (od katerih ni noben komercialna stirimestna stevilka).

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.628
722
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Kako bos ukrepal (procedura) ? Tudi jaz sem zadnjic dobil en spam, moje stevilke ni v imeniku in sem njen prvi lastnik (od 1997), ne prijavljam se na nobeno reklamno zadevo/glasovanje/kviz itd., zatorej bi se jim tudi jaz rad posteno zahvalil za trud, vlozen v nadlegovanje.

Bom preveril, kaj se lahko uredi elektronsko, kolikor velja elektronski podpis. Sicer klasika - papir in priporočena pošta.

Zakon o elektronskih komunikacijah (uradno prečiščeno besedilo) (ZEKom-UPB1)
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200713&stevilka=594
Citat:
109. člen

(neželene komunikacije)

(1) Uporaba samodejnih klicnih sistemov za opravljanje klicev na naročnikovo telefonsko številko brez človekovega posredovanja (klicni avtomati), faksimilnih naprav ali elektronske pošte za namene neposrednega trženja je dovoljena samo na podlagi naročnikovega predhodnega soglasja.

(2) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka lahko fizična ali pravna oseba, ki od kupca svojih izdelkov ali storitev pridobi njegov elektronski naslov za elektronsko pošto, ta naslov uporablja za neposredno trženje svojih podobnih izdelkov ali storitev, vendar mora kupcu dati možnost, da kadarkoli na brezplačen in enostaven način zavrne takšno uporabo njegovega elektronskega naslova.

(3) Uporaba drugačnih sredstev za neposredno trženje s pomočjo elektronskih komunikacij kot so določena v prejšnjih dveh odstavkih, je dovoljena le s soglasjem naročnika.

(4) Elektronske pošte za potrebe neposrednega trženja s skrito ali prikrito identiteto pošiljatelja, v imenu katerega se sporočilo pošilja, ali brez veljavnega naslova, na katerega lahko prejemnik pošlje zahtevo za prekinitev takega neposrednega trženja, ni dovoljeno pošiljati.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-B)
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2009110&stevilka=4985
Citat:
40. člen

152. člen se spremeni tako, da se glasi:

»152. člen

(prekrški)

(1) Z globo od 50.000 do 400.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba, ki se po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, če:

79. elektronski naslov kupca uporablja za neposredno trženje, čeprav je kupec tako neposredno trženje odklonil (drugi odstavek 109. člena);

80. uporablja elektronske komunikacije za neposredno trženje brez soglasja naročnika (prvi oziroma tretji odstavek 109. člena);

81. pri neposrednem trženju z uporabo elektronskih komunikacij uporablja lažno identiteto ali lažni naslov (četrti odstavek 109. člena);

(2) Z globo od 2.000 do 20.000 eurov se kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če stori prekršek iz prejšnjega odstavka.

(3) Z globo od 500 do 10.000 eurov se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.«.

Pristojni
Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije
Stegne 7
1000 Ljubljana
Slovenija
http://www.apek.si/sl/kontakti

ALI

Inšpektorat Republike Slovenije za elektronske komunikacije, elektronsko podpisovanje in pošto
Glavni inšpektor: Peter Mraz
Kotnikova 28, 1000 Ljubljana
tel.: 01/308 32 92
http://www.mg.gov.si/si/delovn...vanje_in_posto/

******************************************************************************************************************************************
možnost 2

Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot-UPB2) (uradno prečiščeno besedilo)
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200498&stevilka=4288
Citat:
45.a člen

(1) Podjetje lahko uporablja sistem klicev brez posredovanja človeka, faksimile napravo in elektronsko pošto samo z vnaprejšnjim soglasjem posameznega potrošnika, ki mu je sporočilo namenjeno.

(2) Pri telefonskih pogovorih mora oseba, ki v imenu podjetja vzpostavi telefonski stik, na začetku vsakega razgovora s potrošnikom razkriti firmo in sedež podjetja in jasno povedati, da gre za klic, ki ima komercialni namen.

(3) V primeru pogodbe o finančnih storitvah je podjetje v telefonskem pogovoru dolžno seznaniti potrošnika tudi s podatki o identiteti osebe, ki je v stiku z njim, in njeni povezavi s podjetjem, s podatki iz 6. točke prvega odstavka 43.b člena ter 1., 5., 7. in 8. točke petega odstavka 43.b člena tega zakona. Hkrati ga mora seznaniti z možnostjo da mu bodo na njegovo zahtevo posredovani dodatni podatki iz prvega in petega odstavka 43.b člena tega zakona. Podjetje mora v vsakem primeru izpolniti svojo obveznost iz 43.c člena tega zakona.

(4) Če potrošnik pri kateremkoli stiku, vzpostavljenim s sredstvom za komunikacijo, ki omogoča osebna sporočila, izjavi, da ne želi več prejemati sporočil na takšen način, mu podjetje ne sme več pošiljati nobenih sporočil, ki so namenjena sklenitvi pogodbe za dobavo kateregakoli blaga ali katerekoli storitve.

Citat:

XI. KAZENSKE DOLOČBE

77. člen

(1) Samostojni podjetnik posameznik se kaznuje za prekršek z globo od 1,000.000 tolarjev do 5,000.000 tolarjev, pravna oseba pa z globo od 3,000.000 tolarjev do 10,000.000 tolarjev, če:
....
22. uporablja sistem klicev brez posredovanja človeka, faksimile napravo in elektronsko pošto brez vnaprejšnjega soglasja potrošnika, ki mu je bilo sporočilo namenjeno (prvi odstavek 45.a člena);

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot-C)
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2007126&stevilka=6416
Citat:
22. člen

V prvem odstavku 77. člena se napovedni stavek spremeni tako, da se glasi:

"(1) Z globo od 3.000 do 40.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če:".

Tržni inšpektorat Republike Slovenije
Parmova 33
1000 LJUBLJANA
Telefon: 01/ 280-8700
Faks: 01/ 280-8740
E-pošta: gp.tirs(at)gov.si
Spletišče: www.tirs.si

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Se tole nanasa na SMSe ? Nastete so tri stvari, meni se nobena ne zdi ekvivalent SMS, se najblizje je elektronska posta, le da gre tukaj za komunikacijo preko drugega medija, torej je priblizno tako, kot ce ti vrzejo v nabiralnik letak - tudi drug medij, isto pa gre za spam, a tega (tale) zakon ne obravnava.

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
@Matko očitno nisi opazil mojega posta. Najverjetneje je krivo to, da je nekdo drug vpisal tvojo številko iz kakršnih koli že razlogov. Telefonsko podjetje tu ni nič krivo, saj ne ve ali je to resnično tvoj telefon ali ne. Zato so naredili sistem z gesli.